Social- og sundhedsassistenter, dagplejere og rengøringsfolk er nogle af de lønmodtagere, der finder deres job mest fysisk anstrengende.
Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse, som fagforbundet FOA har udført blandt 2.321 repræsentativt udvalgte medlemmer. De vurderer deres arbejde til at være mere belastende end resten af befolkningen.
Undersøgelsen tager temperaturen på det fysiske arbejdsmiljø blandt forbundets medlemmer. Et arbejdsmiljø, der ikke altid er lige sundt - hverken for FOA's medlemmer eller generelt. Hvert år koster sygemeldinger samfundet 55,7 milliarder kroner alene til forsørgelse, oplyser FOA.
Ond cirkel
Når FOA-medlemmerne finder deres arbejde hårdere end de fleste andre, skyldes det, at de tit har en presset arbejdsdag og ofte bærer eller flytter rundt på andre mennesker. Det pointerer Inger Bolwinkel, der er forbundssekretær i FOA.
- Det hænger også meget sammen med besparelser og fyringer. Konsekvensen er, at der mangler ressourcer. Hver gang der er en kollega mindre på arbejdspladsen, er der stadig mere arbejde, der skal udføres for dem, som er tilbage, siger hun.
Avisen.dk har tidligere beskrevet, hvordan mange social- og sundhedsarbejdere står alene med opgaver uden hjælp fra kolleger.
Og det er yderst uhensigtsmæssigt, mener Inger Bolwinkel:
- Problemet er, at når arbejdspresset bliver for hårdt, giver det flere sygemeldinger. Fraværet bider sig selv i halen. Dem, der er tilbage, bliver endnu mere slidt ned, og sådan kører rumlen.
Dobbelt så hårdt
I FOA-undersøgelsen er medlemmerne blevet bedt om selv at sætte tal på, hvor stor en belastning de er udsat for gennem arbejdet i løbet af det seneste år.
Et kryds ved nul var udtryk for minimal fysisk hårdt arbejde, mens ti var lig med maksimalt fysisk hårdt.
Det samme har man tidligere spurgt et repræsentativt udsnit af alle danske lønmodtagere. De satte i gennemsnitligt kryds ved 3,3, fremgår det af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2014.
Scoren er dog næsten dobbelt så højt, når det drejer sig om FOA-medlemmerne, der gennemsnitligt vurderer deres arbejdsbelastning til 6,4.
Hårdt og nedslidende
FOA-medlemmernes oplevelser er ikke grebet ud af den blå luft.
Fysisk slid er en del af arbejdet i mange af de brancher, som FOA dækker, er erfaringen på flere arbejdsmedicinske afdelinger. Det forklarer Jens Peter Ellekilde Bonde, der er professor og overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling ved Bispebjerg Hospital.
- Det er korrekt, at både arbejde inden for rengøring eller tungt plejearbejde er mere fysisk krævende end så mange andre jobs. Det kommer især til udtryk ved, at folk ikke har kræfter til at blive i den slags beskæftigelse, når de bliver ældre, siger han.
(artiklen fortsætter under boxen)
- Fagforbundet FOA har udført en undersøgelse blandt 2.321 medlemmer. 2.042 af dem, der har svaret, er kvinder. 279 er mænd.
- Medlemmerne har vurderet, hvor fysisk hårdt de opfatter deres arbejde på en skala fra 0 til 10. Svarer de 0, betyder det, at de ikke opfatter deres arbejde som fysisk hårdt. Svarer de 10, opfatter de deres arbejde som maksimalt fysisk hårdt.
- Samme spørgsmål er stillet i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) arbejdsmiljø- og helbredsundersøgelse fra 2014. I den undersøgelse deltog 16.963 personer - 9.119 kvinder og 7.844 mænd.
UDVID
Flere skæve arbejdsstillinger
Siden 2012 har der været en stigning i antallet af FOA-medlemmer, der må bøje sig for at give ældre støttestrømper på, løfte dem eller vride klude op.
I dag synes seks ud af ti medlemmer nemlig, at de arbejder meget i "bøjede og forvredne stillinger", viser undersøgelsen.
Den peger også på, at lidt flere af medlemmer end tidligere vurderer, at der er mange tunge løft og forflytninger på deres arbejde. Det gælder i dag for to ud af tre FOA-medlemmer.
Skader i skuldre, arme og ben gør at mange ikke kan blive i jobs inden for eksempelvis social og sundhedssektoren, påpeger overlæge Jens Peter Ellekilde Bonde.
FOA: Ingen klynker
Inger Bolwinkel understreger, at der ikke er tale om, at FOA-medlemmerne er mindre hårdføre end andre lønmodtagere.
- Vores medlemmer ynker ikke, tværtimod er de utrolig pligtopfyldende. Andre undersøgelser har vist, at mange af dem kommer på arbejde, selvom de er nedslidte og burde være derhjemme, fordi de tager hensyn til deres kollegaer, siger hun.
Et hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for at komme på sygedagpenge, viste en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i oktober.
Analysen konkluderede også, at de faggrupper, der har det hårdeste fysiske arbejdsmiljø, er organiseret i de A-kasser, der hører til fagforbundene 3F og FOA.