Calmette-vaccine får comeback i babyforsøg
Forskere vil finde ud af, om Calmette-vaccinen, der blev udfaset i 1982, beskytter børn mod andre sygdomme.

4300 nyfødte skal med i et nyt forskningsprojekt. Forskere vil finde ud af, om Calmette-vaccine beskytter børn mod sygdomme som eksempelvis allergi, astma og eksem, fordi den styrker immunforsvaret generelt, skriver videnskab.dk.

Leder af forskningsforsøget er børnelæge Lone Graff Stensballe fra Børne-Unge Klinikken på Rigshospitalet.

- Vi har en formodning om, at børnene i vores forsøg vil have et markant faldt i antallet af indlæggelser og sygdomme.

- Hvis vores formodning viser sig at være korrekt, står vi på trinbrættet til et stort videnskabeligt og medicinsk gennembrud, siger hun til videnskab.dk.

Forskernes studier af afrikanske børn, der blev calmette-vaccineret, danner baggrund for forsøget på danske børn. Disse børn var betydeligt mindre syge end den kontrolgruppe, der ikke blev vaccineret.

I Danmark har 20 procent af alle børn været på sygehuset mindst en gang, inden de fylder et år. Desuden har 20 procent modtaget receptpligtig medicin i løbet af blot en 14 dages periode.

- Det er en udvikling, vi er stærkt bekymrede for. 30 procent af den medicin, børn får, er mod astma. Det er sygdomme som astma, allergi og eksem, der har været en af drivkræfterne bag forsøget.

- Vi håber, at rigtigt mange gravide beslutter sig for at deltage i det her forsøg, siger Lone Graff Stensballe til Ritzau.

Læger på Rigshospitalet, Kolding Sygehus og Hvidovre Hospital vil invitere 4300 nyfødte og deres forældre til at deltage. Halvdelen vil blive vaccineret, mens den anden halvdel ikke vil.

Gennem 13 måneder vil forskerne følge børnene for at registrere sygdomme, indlæggelser, generelle sygdomme, men også astma, allergi og eksem.

Calmette-vaccinen blev i sin tid brugt for at beskytte mod tuberkulose, men blev lagt på hylden i 1982, da tuberkulose ikke længere var en trussel i Danmark.

/ritzau/