Burundi indvilger i fredsforhandlinger

Burundis regering er modvilligt med i fredsforhandlinger med oppositionen efter pres fra Den Afrikanske Union.
For første gang siden uroen i Burundi brød ud i april, deltager regeringen nu i fredsforhandlinger, siger forsvarsministeren i Uganda til nyhedsbureauet AFP.
For første gang siden uroen i Burundi brød ud i april, deltager regeringen nu i fredsforhandlinger, siger forsvarsministeren i Uganda til nyhedsbureauet AFP. Foto: Colourbox/Arkivfoto/free

For første gang siden uroen i Burundi brød ud i april, deltager regeringen nu i fredsforhandlinger.

Landet har været plaget af voldsomme protester siden præsidenten, Pierre Nkurunziza, valgte at ignorere landets forfatning, der siger, at en leder højst kan sidde på posten i ti år.

Søndag rejste de rivaliserende parter til Uganda for at deltage i fredsforhandlinger, der begynder mandag.

- Fredsforhandlingerne vil begynde mandag i Entebbe (by tæt på Ugandas hovedstad, Kampala, red.). Alle parter vil være til stede, inklusive regeringen, siger forsvarsministeren i Uganda, Crispus Kiyonga, til AFP.

Det er Den Afrikanske Union, der har presset på for at få Burundi til at stoppe uroen. Præsidenten har ellers været noget modvillig med hensyn til at modtage international hjælp.

For en uge siden meddelte Den Afrikanske Union, at man ville indsætte 5000 fredsbevarende styrker for at få kontrol over situationen.

- Vi vil ikke tillade udenlandske soldater i Burundi. Vi har ikke brug for dem, svarede en talsmand for regeringen, Gervais Abayeho, til Al-Jazeera.

Den Afrikanske Union og det internationale samfund følger situationen i Burundi tæt, fordi man frygter, at den politiske uro kan udvikle sig til en etnisk konflikt mellem hutuer og tutsier, de to etniciteter i landet.

Hvis den gør det, risikere den at minde uhyggeligt meget om en anden konflikt - folkemordet i nabolandet Rwanda i 1994.

Her så det internationale samfund passivt til, mens hutuerne slog omkring en million tutsier ihjel.

Pierre Nkurunziza er selv hutu, og kritikere mener, at præsidenten ikke er interesseret i fredsforhandlinger og fredelige løsninger, da han dermed kan blive tvunget til at give afkald på magten.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.