Britisk bankboss får millionbøde for at jagte whistleblower
Administrerende direktør for Barclays Jes Staley har fået en større bøde for upassende adfærd. (Foto: Foto: Tolga Akmen/AFP)
Chefen for Barclays, Jes Staley, har fået en bøde på 5,5 millioner, efter at han gik i kødet på whistleblower.

Efter et lille års undersøgelser har de britiske finansmyndigheder udstukket en større bøde til den administrerende direktør for storbanken Barclays. Det sker, efter at han ikke har levet op til sit ansvar, da han jagtede en whistleblower.

Det skriver Bloomberg News, der har fået indblik i bødens størrelse. Den lyder på 642.430 pund - 5,5 millioner kroner - og er uddelt af Financial Conduct Authority og Prudential Regulation Authority.

- Mr. Staley har ikke levet op til de standarder, der er krævet og forventet af en administrerende direktør og har risikeret at ødelægge tilliden til hele Barclays whistleblower-program.

- Whistleblowere har en afgørende rolle i at afsløre dårlig praksis og ulovligheder i den finansielle sektor, skriver direktøren i Financial Conduct Authority i en meddelelse.

I slutningen af april kom det frem, at undersøgerne anbefalede en bøde som sanktion.

Sagen handler om, at Jes Staley personligt blandede sig, da en whistleblower sendte breve til bankens bestyrelse og ansvarlige i 2016.

Whistlebloweren advarede mod ansættelsen af Tim Main til en ledende post i banken. Advarslen var baseret på, hvordan Tim Main tidligere havde ageret i branchen og på hans karakter.

Tim Main og Jes Staley er dog tidligere kolleger og venner, fra de arbejdede sammen i den amerikanske investeringsbank JP Morgan.

I stedet for at lade sagen gå sin gang satte Jes Staley, der kom til Barclays i 2015, bankens sikkerhedsafdeling til at forsøge at afdække afsenderen af brevenes identitet.

Ifølge avisen The Guardian hyrede han også et amerikansk sikkerhedsfirma til at finde ud af, hvem den anonyme whistleblower var.

- En af vores kolleger var mål for et unfair personangreb via anonyme breve til bestyrelsen og direktører.

- Anklagerne var relateret til personlige sager fra for flere år siden. Og formålet var efter min mening at sværte personen til.

- I min trang til at beskytte vores kollega blev jeg for personligt involveret i sagen, har Jes Staley ifølge The Guardian skrevet i en mail til sine ansatte.

Jes Staley må dog næppe gå fra hus og hjem grundet bøden. I 2017 lød hans samlede aflønning på 3,87 millioner pund - 33 millioner kroner.

/ritzau/
via Listen To News