Branche vil sikre flykunder mod konkurs
Rejsebureauerne vil have ændret loven, så flyselskaber skal dække kunderne ved konkurs.

Udenlandske flyselskaber, der ikke har salgskontor i Danmark, skal ikke være med i Rejsegarantifonden, der dækker flykunder i tilfælde af konkurs.

Men det vil Danmarks Rejsebureau Forening have ændret:

- Som det ser ud i dag, er over en tredjedel af de luftfartsselskaber, der flyver ud og ind af Danmark, ikke omfattet af rejsegarantifondsordningen. Det er uheldigt af flere årsager, påpeger Lars Thykier, direktør i foreningen, og fortsætter:

- Det skaber usikkerhed om, hvornår og hvorvidt forbrugerne kan få deres penge tilbage, hvis deres flyselskab går konkurs. Og også ulige konkurrencevilkår når ikke alle luftfartsselskaber på det danske marked er underlagt samme regler, siger Lars Thykier.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er ved at se på, om der er behov for at ændre loven om Rejsegarantifonden. Og Danmarks Rejsebureau Forening opfordrer nu myndighederne til at stille forbrugerne bedre.

Østre Landsret afsagde i juli den såkaldte Norwegian-dom.

Den betyder, at køber du dine billetter hos et udenlandsk flyselskab, kan du ikke være sikker på at få tilbudt dækningen ved konkurs.

- Det er absurd og stik imod formålet med Rejsegarantifondsloven. Som bekendt har det i de senere år ikke skortet på konkursramte flyselskaber til stor gene for de mange flypassagerer, siger Lars Thykier, der mener, det er nemt at sikre forbrugerne bedre.

- Gør ordningen obligatorisk og gældende for alle flyvninger ind og ud af Danmark. Læg fem kroner til pr. billet, så vil ingen risikere at miste deres rejse, fordi de ikke kan gennemskue, om deres køb er omfattet af den nuværende ordning, siger direktøren.

/ritzau/