Administration 

FOA-formænd: Husk din arv Thulesen Dahl - ryk kvindefag op på mandeløn

Formanden for Dansk Folkeparti bør følge i sin forgængers fodspor og sørge for, at de offentligt ansatte får mere i løn. Det mener bloggerne fra FOA Karen Stæhr og Dennis Kristensen.

Karen Stæhr er uddannet sygehjælper og begyndte sit faglige engagement, da der blev lukket en masse sengepladser på den afdeling, hvor hun var ansat. Omdrejningspunktet for hendes arbejde er retfærdighed og kampen mod uligheden. Hun har siden taget diplomuddannelse i ledelse og en master i Arbejdsmarked og personaleforhold fra Aalborg Universitet. Karen er tidligere formand for FOA's 100.000 social- og sundhedsansatte, de mennesker som arbejder tættest på borgerne og patienterne.

Dennis Kristensen er uddannet portør og var fra 2002 til maj 2018 forbundsformand i FOA, Danmarks tredjestørste fagforbund. Størstedelen af medlemmerne i FOA er ansat i kommuner og regioner. Dennis frasagde sig som FOA-formand bestyrelseshonorarer og rejser på business-class og åbnede FOA for både medlemmer og offentligheden. Han kæmpede ihærdigt for adskillelsen af Socialdemokratiet og fagbevægelsen. Privat er han far til to voksne døtre. Han bor i et rækkehus med hustruen Dorte, der er bioanalytiker på Rigshospitalet.

I DENNE MÅNED er det 10 år siden, at Dansk Folkepartis daværende formand gik på banen med tanken om, at folketinget ville kunne stille flere penge til rådighed for de offentlige overenskomstforhandlinger uden at bryde med den danske model.

På baggrund af 2007-sommerens strejker og demonstrationer landet over blandt de ansatte i ældreplejen med krav om mere i løn begrundede Pia Kjærsgaard tanken om en ekstra pose penge på denne måde:

”Det er desværre en kendsgerning, at en privat ansat tjener meget mere end en person med samme uddannelse, som er ansat i en region eller kommune. Aktionen fra de social- og sundhedsansatte har sat noget i gang, og jo mere debat, jo større bliver opgaven for både fagforeninger og politikere for at løse det her”.

Pia Kjærsgaards tanke om den ekstra pose penge til overenkomstforhandlingerne bredte sig ret hurtigt til en række andre partier, og Dansk Folkeparti satte tal og formål på sit forslag. Fem milliarder kr. til et såkaldt omsorgstillæg, der især skulle komme de ”lavestlønnede i den offentlige sektor inden for pleje- og omsorgssektoren til gavn.”

De ansatte i ældreplejen var netop gået i strejke og på gaden for at opnå den ekstra lønstigning, som kunne medvirkende til eller være begyndelsen til en opretning af de helt skæve lønforhold mellem arbejdet med pleje og omsorg og arbejdet med døde ting.

Og derfor satte Pia Kjærsgaard fingeren netop på det ømme punkt med sin melding om at ville forsøge at skaffe ekstra penge til at medvirke til hæve de lave lønninger i de kvindefag, der står for pleje og omsorg.

FOR DET ØMME PUNKT handler netop om den skæve kønsfordeling på det danske arbejdsmarked, hvor kvinder typisk arbejder med mennesker i den offentlige sektor, mens mænd typisk arbejder med maskiner, håndværk og IT i den private sektor.

Uligelønnen mellem kønnene er indiskutabel.

Arbejde med eksempelvis sammenlignelig belastning, ansvar og kompetencekrav aflønnes forskelligt, og det er de typiske kvindefag, der hver gang taber, når mandefag stilles op mod kvindefag.

Eksemplerne er mange og tydelige.

Chaufføren med samme uddannelseslængde som social- og sundhedshjælperen tjener 13 kr. mere i timen.

Vi værdsætter den automekaniker, der plejer vores bil, højere - endda meget højere - end den social- og sundhedsassistent, der plejer vores forældre. Vi betaler faktisk over 40 kr. mere i timen til mekanikeren. Rengøringsassistentens arbejde indenfor på daginstitutionen er mindre værd end specialarbejderens udvendige renholdelse rundt om institutionen.

Kristian Thulesen Dahl – du har arvet en uløst opgave. Pia forsøgte at bidrage til en løsning og fik også sat et muligt bidrag til løsningen på dagsordenen, men resultatet udeblev desværre i den sidste ende.

DER SKAL TRE TING TIL, hvis vi som samfund indenfor en overskuelig fremtid for alvor skal begynde at rykke kvindefagene op på mandeløn.

Folketinget, som jo reelt bestemmer over kommuners og regioners råderum ved overenskomstforhandlingerne skal stille en ekstra pose penge til rådighed for over en årrække at bidrage ekstraordinært til at løfte kvindefagene.

De ansatte i kommuner og regioner skal selv bidrage ved at skævdele de kommende års overenskomstforlig til fordel for de lavtlønnede kvindefag.

Og lovgiverne skal udstyre ligelønsloven med konkrete værktøjer til at måle arbejdsområder og funktioner op mod hinanden, så lovens forbud med lønforskelle mellem arbejde af samme værdi, rent faktisk kan afprøves juridisk i den virkelige verden.

Kristian – hvis du nu træder i Pias fodspor på ligelønsområdet og tager hul på den første forudsætning om en ekstra pose penge over en årrække, så kaster FOA og andre kvindedominerede forbud sig ind i kampen for skævdeling ved forhandlingsbordet med den kommunale arbejdsgivere.

Og så kan vi jo i fællesskab udlodde den tredje opgave med lovændringer, der gør begrebet ”arbejde af samme værdi”anvendeligt, til de partier, som vil uligelønnen til livs.

VI ER GODT KLAR OVER, at det med at skaffe ekstra penge kræver mange diskussioner om, hvorvidt folketinget så blander sig i overenskomstforhandlinger og alt det andet, som Pia måtte igennem for 10 år siden.

Pia var dengang ”overbevist om, at der kan findes en statslig model, som ikke underminerer det danske aftalesystem, hvor de offentlige arbejdsgivere og -tagere forhandler om overenskomsten”. Den opfattelse deler vi.

Og hvis det er nogen trøst, så vil det altså også stille store krav til de kvindedominerede fag at overbevise de øvrige organisationer i kommuner og regioner om, at solidarisk lønpolitik ikke er en smitsom og dødelig diagnose, men derimod et smukt begreb for dét at støtte de, der har behov for en hjælpende hånd.

DET VILLE DA VÆRE SMUKT, hvis vi – lønmodtagere, arbejdsgivere og folketing - kunne tage de første skridt ved overenskomstforhandlingerne i 2018. 10 år efter, at en række kvindefag varslede strejke for at gøre indhug i uligelønnen.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kongefamilien med 7 oldebørn i en sofa
Kongelige

Rørende billede:

Oldebørnene samlet

En kæntret båd og en gummibåd på vej mod den
Krimi

Kæmpe skibsforlis:

1 død og 12 savnes

En tegnet ældre mand i en retssal
Krimi

Bombe fra overlæge:

Floyd døde af hjerteanfald

Mads Mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen nomineret med John Dillermand 

Fire smukke unge kvinder holder på deres gravide maver
Helt vildt

Fire søstre gravide

på næsten samme tid

afghanistan
Nyheder

Danske soldater hjem fra Afghanistan

Margrethe
Kongelige

Dronningen bliver radiostjerne

coriona
Nyheder

Faldt om:

Dramatisk pressemøde

Bodil Jørgensen
Film og TV

Dagens tilbud: Lav film med Bodil Jørgensen

Musiker
Nyheder

Kendt musiker: Forvaring for grov vold og vidnetrusler

Havørn
Dyreliv

Live: Se ørneungen blive klækket

anholdt
Krimi

13 anholdt i sag om narko og coronasvindel

Aftenshowet
Film og TV

Sjov video: Grineflip i Aftenshowet

En masse forskellige lotto-kuponer fra Danske Spil.
Helt vildt

Vandt 310 millioner – sagde

sit job op som det første

Søren Brostrøm
Nyheder

Slutdato for vaccine rykkes med tre uger

Modelbillede af vaccinen fra AstraZeneca.
Nyheder

Medier: AstraZeneca trækkes

ud af dansk vaccineprogram

Prins Christian iført skitøj. Billedet er et år gammelt.
Kongelige

Prins Christian

flytter hjemmefra

Ole Bredahl løfter Ulla Bjerre så hun ligger i hans arme. De er fotograferet på scenen i forbindelse med Melodi Grand Prix.
Kendte

Grand Prix-stjerne død

En palmestrand med grønt vand, liggestole, parasoller og masser af mennesker.
Rejser

Dagens afstemning:

Skal du ud at rejse til sommer?

Skibet "Ever Given" der kigger i et bassin ved Suezkanalen.
Nyheder

Kræver seks milliarder i

erstatning efter skibsblokade

Underholdning

X Factor-flirten lever:

Stadig sød musik

Et moderne hus i solen
Advertorial

Annonce

Gode overvejelser før du bygger et hus

En stor flok glade mennesker til koncert i solskin.
Nyheder

10.000 deltagere

til sommerens

grønne koncerter

Et stort idyllisk hus med flagstang og sø i baghaven.
Nyheder

Øboer har de mest

rummelige boliger

Et fly er ved at lette i en lufthavn.
Nyheder

Her er planen: Sådan

genåbnes der for rejser

En lille rødgul killing får sutteflaske på skødet af en kvinde.
Dyreliv

Flere hundrede killinger

reddet af sutteflasker

billede af par som dyrker sex
Nyheder

Fjernede kondomet

under samleje

- dømt for voldtægt

et fly står på en landingsbane
Nyheder

Folketinget indgår aftale om lempede rejserestriktioner

kvinde med maske ser syg ud
Corona

Sogn på 405 personer

har vildt incidenstal

billede af politiets stopskilt
Krimi

13-årig kørte bilen

- mor og far

sad ved siden af

billede af Laura Drasbæk
Kendte

Laura Drasbæk: - Det har forstyrret mig hele mit liv

billede af den eftersøgte
Krimi

Tobias er væk

- tjek dit udhus

og din garage

simon spies kigger ind i kameraet og blinker
Kendte

Renoverer sauna-hytte: Her sad Spies i bar røv

billede af Anders Holch Povlsen
Nyheder

Milliardær om Nemlig.com-kritik:

- Trivsel og motivation helt afgørende

billede fra hospitalsstue
Corona

Laveste i 17 dage: Færre end 200 er nu indlagt med corona

fire glas med coronavaccine foran logoet fra Johnson & Johnsn
Nyheder

Sætter vaccine fra

Johnson & Johnson

på pause

person går med indsamlingsbøsse i hånden
Krimi

Falske indsamlere

stjal med arme og ben

skilt med påskriften "retten i aalborg" sidder på dør
Krimi

Fik to knivstik i ryggen:

- Hun var sur over jeg

kom for sent

mand på cykel kører forbi café
Sundhed

Tag cyklen og få en

bonus på 2000 kroner 

jeanette ottesen smiler
Kendte

Jeanette Ottesen:

Jeg græd hver dag

mand på cykel på brosten
Nyheder

Dagens afstemning:

Ville du cykle på job

for en bonus? 

brugte ting til salg på en hylde
Livsstil

Disse brugte ting

hitter mest 

fly i luften i solnedgang
Nyheder

Rejserestriktionerne

kan lempes 

jordbær i bakker
Mad og drikke

Så er de her:

Årets første jordbær

kvinde sidder med stor kanin i skødet
Helt vildt

Verdens største

kanin stjålet 

Jakob Ellemann-Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

Venstre vil

lempe og åbne

politi til stede ved amerikansk skole
Krimi

Politi dræber

bevæbnet skoleelev 

patienter ligger i seng på hospital
Corona

Studie: Britisk variant

ikke så alvorlig

som frygtet

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig