Administration 

Blogger: Kontanthjælps-debat er kynisk og udemokratisk

Andenbehandlingen af kontanthjælpsreformen i Folketinget i går og det efterfølgende samråd var en skinger forestilling. Begge dele var præget af kynisme og arrogance fra forligspartiernes side, skriver blogger Lisbeth Riisager Henriksen om.

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

Tirsdag den 15. marts fulgte jeg med stor opmærksomhed andenbehandlingen af kontanthjælpsreformen i Folketinget og det efterfølgende samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg via web-tv. Det var en af de mest hårde, skingre, aggressive og polemiske debatter, jeg længe har hørt i Folketinget, og det var et af de mest håbløse samråd, jeg kan mindes at have fulgt! Meget fjernt fra de demokratiske samtaler, som man forestiller sig, der foregår i vores lovgivende forsamling her i det land, som regeringen ofte bryster sig af at kalde demokratisk.

Enhedslisten, SF, Alternativet, Socialdemokraterne og Radikale talte mest om, hvad der principielt set var retfærdigt, og for hvilke grupper lovforslaget er uretfærdigt. Enhedslisten og Socialdemokraterne havde stillet en række ændringsforslag, der skulle undtage mennesker med handicap og alvorlige sygdomme fra kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravet – og det var de ændringsforslag, der var til behandling i Folketinget.

Alligevel afviste Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance på sin side at tale om netop de personer, som ikke kan arbejde. Mange af spørgerne fra disse partier saboterede konsekvent debatten og bragte den helt af sporet, så den stort set ikke kom til at handle om netop de mennesker med handicap, som kommer i klemme i lovforslaget.

BESKÆFTIGELSESMINISTER Jørn Neergaard Larsen (V) stillede på sin side slet ikke op på talerstolen. Politikere fra de nævnte blå partier førte sig frem i et rigidt og snæversynet økonomisk spor, der handlede om, at ”det skal kunne betale sig at arbejde”. Det var den samme plade, som vi har hørt så ofte før. De sammenlignede eksempler på anslået indtjening hos arbejdende og hos kontanthjælpsmodtagere, der ikke har andre problemer end ledighed.

Derimod skulle vi gentagne gange høre om, at det er synd for de arbejdende, at nogen kan få kontanthjælp. Spørgsmålet om, hvorfor der overhovedet er nogen, der behøver kontanthjælp, gik forligspartierne langt udenom at svare på. Det er reelt ligegyldigt for forligspartierne, om man er invalid eller blot arbejdsløs, forstår man, for de mener, at kontanthjælpsreformen skal indrettes efter dem, der har en arbejdsevne, og de vil ikke undtage dem, der ikke har. Heller ikke, selv om omtrent 75 procent af kontanthjælpsmodtagerne ifølge kommunernes egne vurderinger slet ikke har nogen arbejdsevne!

FORUDEN DENNE ret aggressive og usaglige folketingsbehandling skulle man endog høre Dansk Folkeparti blande den gamle sag om Levakovic-familien og TV2's nyligt dokumenterede kontanthjælpssvindel hos visse Sharia-underkastende muslimer ind i den debat, som på papiret handlede om ændringsforslag om mennesker med handicap. Den svindel har intet at gøre med mennesker med handicap, og den henvisning lignede derfor mest af alt en afledning fra det egentlige emne – en afledning med appel til den indre svinehund. Den har måske relevans i forhold til den gruppe kontanthjælpsmodtagere, som er raske og godt kan arbejde. Men det var ikke det, der var programsat til folketingsbehandlingen tirsdag!

Alle ændringsforslagene om at undtage mennesker med handicap fra kontanthjælpsloftet og beskæftigelseskravene blev herefter afvist i løbet af ganske få minutter, selvom forligspartierne overhovedet ikke havde redegjort for, hvorfor de ikke ville undtage mennesker med handicap fra de særlige lovbestemmelser, som både høring, flere folketingsbehandlinger og et større antal samråd har vist, vil sætte netop disse borgere meget alvorligt i klemme. Problemerne blev blankt ignoreret og afvist. Det er skinger kynisme og arrogance fra den lovgivende forsamling, som er meget uskøn at være vidne til, især når konsekvenserne vil være så alvorlige for en stor gruppe borgere!

BAGEFTER FULGTE et i demokratisk forstand lige så håbløst samråd. ”Det skal kunne betale sig at arbejde”, var det vigtigste omkvæd fra ministeren. At størsteparten af mennesker på kontanthjælp har andre problemer end arbejdsløshed, forholdt heller ikke beskæftigelsesministeren sig til, selvom han anerkendte en vis konjunkturbestemthed og et vist samspil mellem ydelsessystemerne. Hans tone var ikke aggressiv som størsteparten af politikerne fra forligspartierne i folketingsbehandlingen, men til gengæld svarede han som en ål, og vi blev lige kloge.

Man bliver så træt af niveauet i denne politiske proces og debat. De er ikke kommet nogen vegne, selvom der allerede har været flere folketingsbehandlinger, et antal samråd og høringer om reformen. Den politiske kultur lader meget tilbage at ønske, når det handler om demokratisk samtale og forventninger om, at politikerne kan lade argumenter krydse klinger på saglig, ordentlig og dannet vis. Men det er vel også det, der er meningen fra kynikernes side?

FORLIGSPARTIERNE KAN vinde magten i denne sammenhæng ved at afvise at differentiere mellem borgere, der er invalide, og borgere, der faktisk ikke fejler noget; de kan vinde magten ved at afvise at forholde sig til de reelle problemer, som en lang række høringsparter og folketingspolitikere har forsøgt at foreholde forligspartierne. Hvis man afstår fra argumenter og lader rå ’survival of the fittest’ præge spillet, så bliver det rå magtkamp og ikke en dannet demokratisk magtkamp, der afgør resultatet. Og så bliver de mest udsatte borgere endnu mere udsatte.

Tidligere i lovprocessen har regeringen og dens støtteparti Dansk Folkeparti afvist kritikken af lovforslaget med, at mennesker med handicap slet ikke skal være på kontanthjælp. Når de gør det, så må vi gøre dem opmærksom på, at det ikke desto mindre er det, der sker. Det klinger derfor utroværdigt, når de på den ene side siger, at mennesker med handicap ikke skal være på kontanthjælp, men på den anden side på grund af samspillet med øvrig lovgivning og en grænsesøgende forvaltning bestemmer, at mange mennesker med handicap presses ind i netop kontanthjælpssystemet. Det er dobbelt tungetale, og det er uretfærdigt at klemme borgere på dén måde mellem to stole.

HVIS FORLIGSPARTIERNE skal være troværdige i synspunktet om, at mennesker med svære sygdomme eller handicap ikke skal rammes af den nye kontanthjælpsreform, så må de sætte handling bag ordene. Så må de sørge for at præcisere det i lovgivningen og også sikre, at kommunerne rent faktisk ikke placerer disse borgere i kontanthjælpssystemet.

Det er ikke anstændigt at behandle mennesker, der står i uforskyldt invaliditet, og som på grund af tidligere politiske reformer ikke kan få sygedagpenge, fleksjob eller førtidspension, som om de var kriminelle borgere. Må vi bede om ordentlige politikere, der for eksempel tør differentiere mellem almindelig arbejdsløshed, sygdom/handicap, sociale problemstillinger og kriminalitet, og som ikke blander det hele sammen, når de debatterer og lovgiver! Og må vi bede om en regering og nogle forligspartier, der svarer på de reelle spørgsmål og forholder sig konkret til de problemer, som kommer frem i den politiske proces. Alt andet er altså ikke demokrati.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom ulykke:
Tilskadekomne
ligger på jorden

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde