Administration 

Benhårdt opgør om spisepause: Det begyndte med et brev

Bliver Danmark kastet ud i en storkonflikt? En spisepause er en af de knaster, der endnu ikke er høvlet af. (Foto: Foto: Nikolai Linares/Scanpix/arkiv)

Spørgsmålet om ret til betalt spisepause er en giftig sag i de aktuelle forhandlinger om de offentligt ansattes overenskomster. Læs om, hvordan kravet om den betalte pause landede på alle arbejdsgiveres bord.

Hvordan gik det til, at en frokostpause blev en så brandvarm sag i de offentligt ansattes overenskomstforhandlinger, at en storkonflikt nu truer med at lamme Danmark? 

Det begyndte med et brev. Et brev med et indhold, der fik de statsansatte helt op i det røde felt. Brevet, der var fra den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet, blev opfattet som en ren krigserkæring. 

I dag er kravet om retten til den betalte spisepause på bordet ved forhandlingerne om overenskomster for samtlige 750.000 offentligt ansatte. Spisepausen rangerer nu som en af de tre helt store knaster, der skal høvles af, hvis storkonflikten skal undgås.

En knast, hvor der er principper på spil, og hvor kompromiset i månedsvis har været vanskeligt at ane. Selv med Forligsmandens hjælp er det endnu ikke lykkedes lønmodtagernes topforhandlere at blive enige med arbejdsgiverne i både staten, kommuner og regioner.

Det var i oktober 2017, at brevet landede hos de statsansattes forhandlingsfællesskab, CFU. Heri gør vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, Linda Nordstrøm, det klart, at den betalte pause er et personalegode. Og ikke en del af samtlige statsansattes overenskomst.

Brevet blev sendt, efter at en faglig voldgift tidligere i 2017 gav medarbejdere i statsvirksomheden Danmarks Radio medhold i, at den betalte pause var en del af deres overenskomst, og at de dermed fortsat kunne holde deres betalte frokostpause med løn. 

Håndfaste meldinger førte til reaktion

Ifølge Moderniseringsstyrelsens vicedirektør, Linda Nordstrøm, var det gentagne 'håndfaste' meldinger fra de faglige organisationer om rækkevidden i DR-afgørelsen, der fik styrelsen til at reagere.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, havde forinden kaldt voldgifts-afgørelsen 'fantastisk'. Til fagbladet Journalisten sagde Flemming Vinther også, at afgørelsen 'understreger, at det her spørgsmål skal adresseres ved forhandlingsbordet. Det (at fjerne den betalte pause, red.) er ikke noget, som en arbejdsgiver bare kan gøre, fordi han synes, at det er en sjov idé'.

I brevet skriver Moderniseringsstyrelsen, at man fortsat er ’af den helt klare opfattelse, at de lokale kutymer om betalt spisepause, som måtte være opstået i statsligt regi, ikke udgør en integreret del af det statslige overenskomstgrundlag’.

Til Avisen.dk forklarede Moderniseringsstyrelsens vicedirektør Linda Norstrøm i november baggrunden for at sende brevet:  

- Vi sender brevet, fordi vi både på møder og i pressen er blevet mødt med den meget håndfaste opfattelse, synes vi, fra CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg, der repræsenterer de statsansatte, red.) og fagforeningerne om, at nu er der en kendelse fra DR, og den er uden videre direkte overførbar. Det er bare det, vi er uenige i, siger Linda Nordstrøm.

Brevet til de faglige ledere var nødvendigt, understregede hun:

- Hvis vi bliver ved med at holde vores mund, så vil nogle til sidst kunne sige: Hvorfor sagde I det ikke? Når I ikke har sagt det, så kan I ikke mene det, siger Linda Nordstrøm.

Jobannoncer blev nærstuderet

De statsansatte reagerede omgående med et svar, hvor man understregede, man opfatter den betalte spisepause som 'en integreret del af det aftalte overenskomstgrundlag', og dermed en del af 'den samlede pakke' for de statsansatte. Ifølge de statsansatte har spisepausen været en ret i årtier.   

Moderniseringsstyrelsens brev fik samtidig de faglige ledere til at nærstudere jobannoncer fra statslige arbejdspladser. Det viste sig, at der fandtes aktuelle eksempler på annoncer, hvor spisepausen blev omtalt på en måde, som oprørte fagbevægelsen.

Da forsvaret søgte en sektionschef, stod der, at man ville få løn 'efter gældende overenskomst' for akademikere, men derefter fulgte en tilføjelse, som fik de røde lamper til at blinke i fagbevægelsen: ’Derudover tilbydes betalt frokostpause, kantineordning samt fleksibel arbejdstid.’ 

Hvad har Moderniseringsstyrelsen gang i, spurgte de faglige ledere med stor undren. Set fra deres bord signalerede det lille ord 'derudover', at den statslige arbejdsgiver ikke anså den betalte frokostpause for at være en del af overenskomsten.

I fagbevægelsen havde man allerede noteret sig, at visse statslige arbejdsgivere gerne så flere kutymefridage som for eksempel juleaften afskaffet. I januar 2017 fik Skat ved en faglig voldgift medhold i, at det juridisk set er muligt at inddrage fridagene. Var det nu den betalte pause, der stod for fald?

- De siger, at den betalte frokost ikke har noget med overenskomstpakken at gøre, og at det er kutymer, som bare kan opsiges. Men man kan ikke bare sætte folk 2,5 timer op i ugentlig arbejdstid uden at lønkompensere, sagde Flemming Vinther til Avisen.dk i november.

Krav om betalt pause på alle områder

Da overenskomstforhandlingerne gik i gang, medbragte lønmodtagerne et krav om at få retten til den betalte spisepause skrevet ind i overenskomsten. Ikke blot i staten. Også de kommunale og regionale arbejdsgivere blev mødt med kravet. Her får en række medarbejdergrupper - som for eksempel pædagoger, sosu'er, læger og sygeplejere - allerede pausen betalt. Pointen er, at de skal kunne tilkaldes, hvis der opstår en akut situation i børnehaven, på hospitalet eller alarmen lyder i ældreplejen. 

Kravet blev stillet, uanset at pause-problematikken ikke var noget aktuelt stridspunkt i daginstitutioner, ældreplejen eller på landets hospitaler. Det var lønmodtagernes musketered - aftalen om at presse arbejdsgiverne på tværs af den offentlige sektor, der blev aktiveret.

I første omgang forsøgte innovationsminister Sophie Løhde (V) at afvise kravet med beroligende tale om, at staten ikke havde planer om at sløjfe den betalte spisepause.

- Lad mig sætte en tyk streg under, at vi ikke vil tage nogen medarbejderes spisepauser. Der er ingen statslige institutioner, der har planer om at fjerne den betalte spisepause. Færdigt punktum, erklærede Løhde over for TV 2 News.  

Hun tilbød også at udstikke en garanti for, at pausen var fredet i seks år svarende til to overenskomstperioder. Og hun opfordrede til at få afgjort tvisten om pausen - fastslået rettighed eller kutyme, som let kan afskaffes - ved en faglig voldgift. 

Nej, lød svaret fra lønmodtagerne. Med en tidsbegrænsning på seks år ville man stå ringere end i dag, lød et argument for at sige nej. Den faglige voldgift, hvor kronjurister skulle afgøre tvisten, blev også afvist ud fra en betragtning om, at der altid er usikkerhed om udfaldet, når konkrete forhold på en arbejdsplads bliver afgørende.

HK'ere i staten helt oppe i det røde felt

Og hvor står sagen så nu?

Innovationsminister Sophie Løhde har indvilget i skrive retten til den betalte spisepause ind i de statsansattes overenskomst - men vel at mærke mod betaling. Øgede fleksible arbejdstider og indførelse af en kvartalsnorm i stedet for den nugældende månedsnorm skulle ifølge ministerens udspil være prisen. Det vil give arbejdsgiveren større mulighed for at sætte arbejdstiden op i travle tider og sænke den igen inden for normperioden - uden at betale kompensation.

Fra de statsansatte lød der et rungende nej. Ikke alene på grund af kravenes indhold, men også fordi man blankt afviser, at der er en regning at betale for noget, man allerede har, og som ifølge lønmodtagerne alene skal bekræftes. Helt oppe i det røde felt over regningen var HK'erne i staten og andre grupper, der allerede har pause-retten skrevet ind overenskomsten.

De statsansatte akademikere har forsøgt at løse spisepause-problemet ved at imødekomme Sophie Løhde på nogle af hendes mærkesager, nemlig mere individuel løn og mere lokal forhandlet løn. Der skulle dog være tale om en aftale, der ikke blev set som betaling for pause-retten. Forhandlerne har endnu ikke fundet hinanden.

LO-gruppen accepterer spisepause-tekst

Arbejdsgiverne i kommuner og regioner siger også, at de ikke har planer om at tage den betalte pause fra nogen. Kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, har advaret om 'at forsøge at løse et problem, der ikke eksisterer'.

Både kommuner og regioner har dog indvilget i at skrive retten til den betalte pause ind i overenskomsten - efter de i forvejen 'gældende retningslinjer'. Her kniber det imidlertid med den fælles front blandt lønmodtagerne. For mens akademikerne vil have skarpere formuleringer i teksten, er LO-gruppen, der tæller sosu'er, socialpædagoger, 3F'ere og HK'ere, rede til at acceptere arbejdsgivernes foreslåede tekster. Det meddelte LO-gruppen forligsmanden lørdag.

Kommunerne og regionerne har ifølge Avisen.dks oplysninger tilbudt en tekst, der giver ret til at holde pause i 29 minutter med løn - og med pligt til at stå til rådighed på jobbet. Når akademikerne ikke slår til, handler det om en bekymring for, at arbejdsgiverne skulle finde at sætte pausen op til 31 minutter - uden rådighedsforpligtelse og dermed uden løn. 

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18

Brevet fra den statslige arbejdgiver, Moderniseringsstyrelsen.

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul