Fagbevægelsen overdriver betydningen af den sejr, som medarbejderne i Danmarks Radio opnåede tidligere på året, da en voldgiftret gav dem medhold i, at de fortsat kan holde deres frokostpause med løn.
Sådan kan holdningen fra den øverste statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, der hører under innovationsminister Sophie Løhde (V), opsummeres.
Ifølge Moderniseringsstyrelsens vicedirektør, Linda Nordstrøm, er det gentagne 'håndfaste' meldinger fra de faglige organisationer om rækkevidden i DR-afgørelsen, der har fået styrelsen til at reagere. I et brev til de statslige topforhandlere giver hun klart udtryk for, at DR-kendelsen ene og alene gælder i Danmarks Radio.
Brevet har fået debatten om den betalte frokostpause til at blusse op igen. De 180.000 statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, frygter, at brevet er et varsel om, at de statslige arbejdsgivere vil se stort på DR-afgørelsen og afskaffe den betalte frokostpause uden forhandling.
Da de DR-ansatte vandt slaget om den betalte pause, jublede Flemming Vinther og så store perspektiver:
- Det er en fantastisk dom, som understreger, at det her spørgsmål skal adresseres ved forhandlingsbordet. Det er ikke noget, som en arbejdsgiver bare kan gøre, fordi han synes, at det er en sjov idé, lød hans fortolkning i fagbladet Journalisten.
Brevet er nødvendigt
Linda Nordstrøm afviser, at Moderniseringsstyrelsen med brevet har taget nyt initiativ til at sløjfe den betalte frokostpause for andre statsansatte:
- Det er helt op til ledelsen på den enkelte arbejdsplads, om man skal have betalt frokostpause eller ej. Det blander vi os ikke i, siger Linda Nordstrøm og uddyber:
- Vi sender brevet, fordi vi både på møder og i pressen er blevet mødt med den meget håndfaste opfattelse, synes vi, fra CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg, der repræsenterer de statsansatte, red.) og fagforeningerne om, at nu er der en kendelse fra DR, og den er uden videre direkte overførbar. Det er bare det, vi er uenige i, siger Linda Nordstrøm.
Brevet til de faglige ledere er nødvendigt, mener hun:
- Hvis vi bliver ved med at holde vores mund, så vil nogle til sidst kunne sige: Hvorfor sagde I det ikke? Når I ikke har sagt det, så kan I ikke mene det, siger Linda Nordstrøm.
Synes du, at man bør opsige den betalte frokostpause?
- Det har jeg ingen holdning til. Moderniseringsstyrelsen har ikke taget noget initiativ, og Moderniseringsstyrelsen skal netop ikke styre de enkelte styrelser og departementer og lave ledelse der. Det skal de enkelte styrelser og departementer.
Der ville vel være en meget god økonomi i det?
- Det handler om, hvordan man vil indrette arbejdspladserne i de enkelte styrelser.
Man ville få 2,5 time mere ud af hver medarbejder om ugen, hvis man afskaffede det her gode?
- Det er her, jeg er nødt til at sige til dig, at vi har sendt et brev for at sige, at den udlægning, man fra fagforeningernes side havde ret håndfast om, at kendelsen i sagen mellem DR og staten var direkte overførbar, det er vi uenige i. Og ud over det har vi ikke taget nogle initiativer til, at medarbejdernes betalte frokostpause skulle sløjfes.
Tror du, at der kommer initiativer til, at den skal sløjfes?
- Det ved jeg jo ikke.
Du sidder lidt mere centralt end mig?
- Det er vigtigt, at vi ikke har taget nogen initiativer. Jeg skal ikke spekulere.
Så fra jeres side vil der ikke komme anbefalinger eller koordinering eller noget som helst?
- Det, vi siger, og som også lå i brevet, var, at vi har brug for juridisk at sige, hvad vores retsopfattelse er. Vi har ikke taget initiativer, siger Linda Nordstrøm.
Intet forlig uden betalt pause
De statsansattes topforhandler, CFU-formand Flemming Vinther, lader sig dog ikke berolige. Han går efter at få den betalte frokostpause med i de statsansattes nye overenkomster, der skal forhandles til foråret.
Det skal ske for at standse usikkerheden om den betalte pause. I dag er frokostpausen et personalegode - kutyme - der kan opsiges.
- De siger, at den betalte frokost ikke har noget med overenskomstpakken at gøre, og at det er kutymer, som bare kan opsiges. Men man kan ikke bare sætte folk 2,5 timer op i ugentlig arbejdstid uden at lønkompensere, siger Flemming Vinther.
Et overenskomstresultat uden en afklaring på den betalte frokostpause vil have trange kår, forudser han:
- Jeg er bekymret for, om jeg kan få de faglige ledere til at anbefale et overenskomstresultat, hvor det her ikke er afklaret. Og jeg er endnu mere bekymret for, om vi ville kunne få resultatet stemt hjem blandt medlemmerne, hvis det ikke er afklaret, siger Flemming Vinther.