Når lønmodtagere og arbejdsgivere fredag tager en slutspurt i forhandlingerne for 750.000 offentligt ansattes overenskomster, er især betalt frokost, arbejdstid og løn på dagsordenen.
Men konflikten handler i mindst lige så høj grad om mangel på respekt for det arbejde, som offentligt ansatte udfører.
Det skriver debattør Mimi Jakobsen, der er tidligere minister og generalsekretær for Red Barnet, i en blog på bt.dk.
- Alt og alle skal måles, gøres op i tal, ansatte skal tjekkes, kontrolleres, evalueres. Der er helt grundlæggende ikke tillid til, at det er gode folk, der bare gerne vil gøre deres arbejde så godt, de kan, skriver hun i indlægget.
Farligt dokumentationstyranni
Den tidligere toppolitiker mener, at det generelle værdisæt på arbejdsmarkedet har forandret sig. Og det ærgrer hende, at erhvervslivets normer i dag har sat sit præg på den offentlige sektor.
Det mærkes blandt andet ved, at de ansatte skal effektivisere deres arbejde og dokumentere stort set alt, de gør, påpeger Mimi Jakobsen.
Og det er en skam, for det har sin pris, mener hun.
- Det er noget, der dræber arbejdsglæde. Hvorfor valgte vi egentlig et job med en mening for andre mennesker, hvis det meste af tiden foregår i et mødelokale eller bag skærmen på computeren?, spørger hun retorisk i sin blog på bt.dk.
Hun peger også på, at det hurtigere arbejdstempo kan give et dårligere arbejdsmiljø og stresse de mange offentligt ansatte.
Læs Avisen.dk’s dækning af OK18