Dansk skuespiller blev ramt af depression: Jeg arbejdede, selvom jeg havde det dårligt
Birthe Neumann ved ikke om det var arbejdet, der udløste en depression. Foto: David Leth Williams/STF/Ritzau Scanpix (arkiv)
Efter en kæmpesucces på teateret blev den biografaktuelle Birthe Neumann ramt af en depression.

Skuespilleren Birthe Neumann har aldrig rigtigt fundet ud af, hvorfor hun i 1980'erne blev ramt af en depression.

Det fortæller hun i et interview med ugebladet Femina.

71-årige Birthe Neumann, som de senere år har spillet Fru Olga Fjeldsø i den populære TV 2-serie "Badehotellet", fortæller, at i 1981 var hun med i teaterstykket ”Marx og Coca Cola”, hvor hun spillede sammen med Søren Pilmark.

Stykket blev en stor succes og blev også sendt på en lang turné.

- Det var virkelig voldsomt. Derefter løjede det lidt af igen, og jeg fik en depression i nogle år. Den dag i dag ved jeg ikke præcis hvorfor, eller om det i det hele taget har haft noget med arbejdet at gøre, fortæller Birthe Neumann.

- Jeg arbejdede videre, selv om jeg ikke havde det psykisk godt. Jeg følte ikke, at jeg kom nogen steder med det, jeg lavede. Det fyldte mig ikke rigtig.

Efter nogle år lettede depressionen, og Birthe Neumann følte nærmest fra den ene dag til den anden, at arbejdet blev forvandt fra en byrde til en gave:

- Det gik op for mig, at jeg havde et arbejde, hvor jeg kunne gå ind og glemme mig selv, og så var der ovenikøbet nogen, der klappede bagefter. Mine ambitioner i arbejdet som skuespiller var på en måde forsvundet, og så kunne jeg bedre bare nyde, fordi jeg havde fået vished om, at jeg bare kunne lave noget andet, hvis jeg ikke havde lyst længere, fortæller hun.

Birthe Neumann fik sammen med Søren Malling i 2013 Lauritzen-prisen, som er Danmarks ældste og største skuespillerpris. Med hæderen fulgte også 250.000 kroner til hver. Samme år fik instruktøren Kaspar Rostrup (tv) Lauritzen Fondens Hæderspris på 100.000 kroner. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Siden er det blevet til en lang række roller i tv-serier som "Riget II", "Taxa", "Edderkoppen", "Krøniken", "Nynne" og, måske ikke mindst, "Badehotellet.

Dertil kommer også en perlerække af filmroller i blandt andet "Det forsømte forår", "Portland", "Antenneforeningen", "Den skaldede frisør" og seneste den biografaktuelle "Happy Ending", som er instrueret af Hella Joof. Her har hun har den ene hovedrolle og spiller op mod Kurt Ravn.

Et billede fra et pressemøde om "Badehotellet". Forrest er det Cecilie Stenspil og Birthe Neumann (th). Bagved står Amalie Dollerup. Foto: Katrine Emilie Andersen/Ritzau Scanpix (arkiv)

Birthe Neumann og skuespilleren Paul Hüttel har været gift siden 1974. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)