Arbejdsplads giver "sort får" til afdelingen med flest syge
For meget sygdom på plejehjemmet Grønnehaven giver et sort får. Nu har plejehjemmet fået nedbragt deres sygefravær. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
På plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør får man en 'sort får-bamse', hvis man er afdelingen med højest sygefravær.

Plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør har fundet på en helt særlig metode til at nedbringe medarbejdernes sygefravær.

Plejehjemmet giver en bamse, der forestiller et sort får, til den afdeling, der har haft det højeste sygefravær i måneden forinden, skriver TV2 Lorry.

- Den, der har det højeste sygefravær, får vores 'raskot' - som er denne her lille bamse. Både for at få noget opmærksomhed på, at det er højt, men også som en lille skæg detalje, så vi kan snakke om det på en god måde, siger Nanna Willerslev, der er leder ved plejehjemmet Grønnehaven til TV2 Lorry.

På plejehjemmet Grønnehaven i Helsingør er man gået fra et gennemsnit på knap 15 sygedage i 2015 til 10 dage i 2016.

Og det glæder tillidsrepræsentant på plejehjemmet, Azita Alami. Til daglig taler de dog ikke om, at sygefraværet er blevet mindre, men om at det er rart at være flere hænder på arbejde.

- De medarbejdere, jeg har talt med, kan mærke, at deres kolleger er på arbejde. De fleste fortæller om god stemning blandt deres kolleger, skriver hun i en mail til Avisen.dk.

God dialog er vejen frem

Skaber det et ekstra pres på den enkelte medarbejder for at komme på arbejde, når man giver en bamse til afdelingen, der er mest syg?

- På en stor arbejdsplads som vores er der altid nogen, som føler pres, så derfor er det meget vigtigt med god dialog og kommunikation mellem medarbejder og ledelse, for at skabe den forståelse for nødvendighed i at gøre en indsats, skriver Azita Alami til Avisen.dk.

Hun tilføjer samtidigt, at bamsen er et mindre fokus, som samarbejdsudvalget på plejehjemmet har fundet på for at give humor til det alvorlige og gøre det lettere at tale om sygefravær.

Initiativskabende kommune

Helsingør Kommune satte sig et mål om at nedbringe sygefraværet blandt medarbejdere i 2016. Kommunen endte med at være en af de kommuner, der reducerede sit sygefravær mest, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

De 4.500 fuldtidsansatte i kommunen var gennemsnitligt syge i 13,7 dage i 2015. I år 2016 var det faldet til 11,9 dage. Det svarer til et fald på 13 procent.

I Helsingør Kommune indkalder man alle ansatte til en omsorgssamtale, hvis de har haft længere sygefravær. Tillidsrepræsentanten Azita Alami har deltaget som bisidder til flere samtaler og synes, de har givet god dialog omkring fremtidige muligheder.