Arbejdsgivere om nedslidning: Du har et personligt ansvar for din krop
- Hvis du har et arbejde, hvor du skal bruge din krop, så betyder det mere, hvordan du behandler din krop, end hvis du for eksempel er økonom, siger chefkonsulent for arbejdsmiljø og sundhed i DA, Maria Schougaard Berntsen. (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/arkiv)
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening mangler der større fokus på det personlige ansvar i debatten om nedslidning.

Fysisk hårdt arbejde kan føles hårdere, hvis man ikke lever sundt og passer på sin krop.

Den detalje har Socialdemokraterne ikke taget højde i sit udspil om tidlig pension til udvalgte grupper på arbejdsmarkedet, og derfor rammer forslaget skævt. Det mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), skriver Altinget.

- Du har selvfølgelig også et personligt ansvar for, hvordan din krop har det. Hvis du begynder at have smerter, så er det ikke kun på arbejdet, det påvirker dig, det er også i dit privatliv. På den måde vinder man både på hjemmefronten og på arbejdspladsen ved at passe på sin krop, siger chefkonsulent for arbejdsmiljø og sundhed i DA, Maria Schougaard Berntsen, til Altinget. 

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen kickstartede debatten om nedslidning og pensionsalder, da partiet i januar foreslog en ny ret til tidlig folkepension. 

Men ifølge DA mangler der større fokus på det personlige ansvar i debatten. Derfor fremlægger organistionen nu nogle tal, der viser, at dem, der lever mest usundt, også er dem, der oplever deres arbejde som fysisk hårdt. Tallene viser, at 7 procent af dem, der overholder alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger om vægt, rygning, alkohol og motion, oplever deres job som fysisk hårdt. Omvendt er det dobbelt så stor en andel af dem, der overskrider tre eller alle fire anbefalinger og dermed lever usundt, der oplever jobbet som fysisk hårdt.

Analysen tager dog ikke højde for, om personerne med usund livsstil også er dem, der rent faktisk har et fysisk krævende job. Og det kan være en forklaring, medgiver Maria Schougaard Berntsen.

 - Jo, det kan sagtens tænkes, men det er jo stadig et spørgsmål om, hvilket job du skal udføre. Man bestemmer jo selv, hvad man drikker, og om man spiser fredagsslik. Men det har bare en konsekvens. Og hvis du har et arbejde, hvor du skal bruge din krop, så betyder det mere, hvordan du behandler din krop, end hvis du for eksempel er økonom, siger hun til Altinget.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn giver ikke meget for udmeldingen fra Dansk Arbejdsgiverforening.

- Jeg tager mig til hovedet, når de fine inde fra kontorerne i Dansk Arbejdsgiverforening gør sig kloge på, hvordan det er at lægge brosten, fra man er 17 år gammel. Selvfølgelig er det fysisk hårdt. Alt andet er tåbeligt at påstå, siger han til Altinget. 

Socialdemokratiet forlod fredag i sidste uge regeringens pensionsforhandlinger. Regeringen forhandler fortsat med Dansk Folkeparti og De Radikale.

via Listen To News