Antallet af private kantiner med usprøjtede grøntsager på tallerkenerne stiger nu markant.
En række større danske virksomheder udstyres med det økologiske spisemærke i bronze, hvilket betyder, at mellem 30 og 60 procent af maden er baseret på økologisk fremstillede råvarer.
Når antallet af økologiske kantiner med et slag tredobles fra 70 til 200, skyldes det, at Fazer Food Services A/S, der driver personalekantiner, har opnået det økologiske bronzemærke for 130 personalerestauranter - blandt andet Rockwool og Oticon.
- Det er et stort og flot skridt i retning mod mere bæredygtig kantinedrift. Med omlægningen af de mange kantiner er Fazer med til at fremme økologien og de samfundsmæssige fordele, der følger med såsom beskyttelse af natur og grundvand, siger Dorthe Kloppenborg.
Som projektleder i Økologisk Landsforening har hun vejledt Fazer i omlægningen.
- Mange virksomheder vil gerne brande sig på en grøn profil. Flere og flere opdager, at en økologisk kantine kan være med til at signalere ansvarlighed over for omverdenen og give plus på bundlinjen, siger hun.
Fazer Food Services A/S serverer hver dag 35.000 måltider for danske virksomheder og institutioner.
- Implementeringen af økologi giver god samvittighed i hele organisationen. Vi vil gerne tage vores del af ansvaret for, at kantinerne i Danmark bliver mere bæredygtige. Samtidig er det også en god måde at profilere os, siger administrerende direktør Morten Hammerich.
Omlægningen i de 130 Fazer-kantiner sker i øvrigt på trods af en markant øget andel af økologi for de samme budgetter som hidtil.
- Det er lykkedes os ved blandt andet at skære ned på kødet og skrue op for brugen af grøntsager, siger Morten Hammerich.