Ansatte er større fjolser end deres chefer

Hvis ens chef er et inkompetent fjols, så er man formentlig selv et endnu større fjols. Især hvis man er kvinde.
AppleMark
AppleMark

Chefer der ikke selv føler, at de er kvalificerede til det job, de har, har en tendens til at ansætte folk, der er endnu mere inkompetente end dem selv.

Det viser ny forskning. Grunden er den simple, at de inkompetente chefer føler, de ser bedre ud i deres egne chefers øjne, hvis sammenligningsgrundlaget er endnu mere ukvalificeret end de selv er.

Samtidig er deres chefer formentlig så inkompetente, da de jo har hyret en ukvalificeret medarbejder, at de er ude af stand til at overskue konsekvenserne ved en medarbejderstab, der ikke er kvalificeret til jobbet.
Undersøgelsen bygger primært på kvinders adfærd og kan derfor ikke nødvendigvis overføres på mænd i samme grad.

Kritisk overfor de oplagte
I forsøget fortalte forskere fra Universitetet i Granada og Universitetet i Lovaina 73 forsøgspersoner, hvoraf 86 procent var kvinder, at de hver især skulle være repræsentanter ved en studiekonference. Halvdelen af personerne fik at vide, at de ikke var kvalificerede til opgaven, mens den anden halvdel blev rost til skyerne.

Herefter skulle begge grupper vælge en medhjælper, som de skulle have med til konferencen. Der var to kandidater. En der tydeligvis var fremragende, og en der ikke var kvalificeret.

Forsøgspersonerne, der havde fået at vide, at de var inkompetente forholdt sig meget kritisk til den kvalificerede hjælper, og valgte i reglen den ukvalificerede til at hjælpe dem på konferencen. De personer, der var blevet rost valgte den oplagte kandidat som hjælper.

Forskerne mener, at det bevidste fravælg af kompetente medarbejdere skyldes, at ukvalificerede chefer ikke ønsker konkurrence fra kvalificerede medarbejdere og derfor ansætter ukvalificerede medarbejdere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.