Analyse: Danmark er bedst til at få ledige i job

Det særlige i Danmark er, at virksomhederne har lave barrierer for at hyre og fyre folk, samtidig med, at vi har en aktiv arbejdsmarkedspolitik, siger arbejdsmarkedsforsker Per Kongshøj Madsen. (Foto: Foto: Michael Bothager/Ritzau Scanpix/srkiv)

Danmark ligger i top i EU, når det kommer til at få ledige i job.

Fire ud af ti danskere, der var ledige i andet kvartal sidste år, var i arbejde igen kvartalet efter.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som 3F har regnet på.

Det skriver Fagbladet 3F.

Med 40 procent hurtigt i job ligger Danmark i top af alle EU-lande, som der findes tal for. De fleste andre lande i EU ligger mellem 10 og 30 procent.

Tallene kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, Per Kongshøj Madsen.

- Tallene afspejler, at vi har en høj mobilitet ud og ind af arbejdsmarkedet. Det særlige i Danmark er, at virksomhederne har lave barrierer for at hyre og fyre folk, samtidig med, at vi har en aktiv arbejdsmarkedspolitik, siger Per Kongshøj Madsen til Fagbladet 3F.

En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har tidligere vist, at Danmark har det mest fleksible arbejdsmarked i EU og er nummer seks i verden.

I 3F er cheføkonom Frederik I. Pedersen enig.

- Vi har et super dynamisk arbejdsmarked, hvor det er let at komme af med folk, hvis virksomhederne mangler ordrer. Omvendt tør de ansætte folk, når de får ordrer igen, siger han.

Frederik I. Pedersen peger dog på, at Danmarks førerposition kan være truet.

- Der bliver savet godt og grundigt i vores danske model. Der er kommet kortere dagpengeperiode og andre forringelser i dagpengesystemet. En øget ubalance mellem sikkerhed og fleksibilitet kan sætte modellen under pres, så der for eksempel opstår krav om længere opsigelsesvarsler eller penge ved fyringer, og det vil give et mindre dynamisk arbejdsmarked, mener 3F's cheføkonom.