LA-minister fik to millioner ved DR-opsigelse: "Ingen kommentarer"

Kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, mens Michael Christiansen var bestyrelsesformand i DR.
Kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner
Kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix/arkiv

Kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, mens Michael Christiansen var bestyrelsesformand i DR.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af en aktindsigt i Mette Bocks aftrædelsesordning i forbindelse med, at hun i november 2009 sagde sit job op som programdirektør i DR, efter hun havde været på posten i under to år.

I aktindsigten svarer DR:

'Mette Bock var fritstillet i perioden 1. januar 2010 til 31. december 2010. Hendes løn i perioden udgjorde samlet kr. 2.016.699,96, inkl. pension,' skriver DR.

Mandag i denne uge fredede Mette Bock netop Michael Christiansen, efter flere ugers heftig kritik af såvel DR som hans rolle i sagen omkring mangfoldighedskonsulenten til to millioner kroner.

Til Mediawatch sagde Mette Bock:

- DR's bestyrelsesformand er regeringsudpeget og blev i sin tid udpeget af en borgerlig regering. Hans periode blev forlænget af en socialdemokratisk ledet regering, og han sidder der indtil udgangen af 2018, samtidig med at medieforliget udløber, og det har jeg ikke tænkt mig at ændre på.

Men nu viser det sig altså, at også Mette Bock også har fået en særdeles lukrativ aftrædelsesordning, og ifølge Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, er det helt usædvanligt, at der gives så store beløb, når folk siger op.

- Når folk siger op, er det for egen regning og risiko. Hvorfor skal man så give dem et års løn? Når de fritstilles og får lov at gå ud ad døren med det samme, giver man dem de facto en årsløn. Jeg synes, at det er en uskik, og jeg kan ikke se nogen god begrundelse for det, siger Anders Drejer.

Han mener samtidig, at det stiller Mette Bock i en sårbar situation:

- Hun risikerer at blive sårbar, hvis hun ikke har gjort sit arbejde med at informere sine partnere i forligskredsen om forholdet, siger Anders Drejer, der dog ikke mener, at hun kunne gøre andet end at frede Michael Christiansen:

- Hvis hun ikke freder ham, er han tvunget til at gå.

Også Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på SDU, er bekymret over de store aftrædelsesordninger, der er afsløret i DR.

- Det er naturligvis uheldigt, hvis det udstiller, at der er en kultur med at give meget høje lønninger og aftrædelsesordninger til topcheferne. Men det forhold at Mette Bock også har fået det, kan jeg ikke se kompromitterer hende i forhold til bestyrelsesformanden, siger han.
Mette Bock ønsker imidlertid ikke at kommentere på forholdet:

- Det har jeg ingen kommentarer til.

Ekstra Bladet henvendte sig i går til DR for at få en kommentar fra bestyrelsesformand Michael Christiansen til den gyldne aftale for kulturminister Mette Bock. Men gennem pressechefen lød det kortfattet på mail:

'Det bliver et venligt nej tak.'

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.