Kontrol i lufthavnen afslørede socialt bedrageri for 10,6 millioner
Folk på kontanthjælp og dagpenge kan igen risikere at blive kontrolleret i lufthavnen. Sidst ordningen blev taget i brug, blev der udsendt tilbagebetalingskrav for 10,6 millioner kroner. Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Folk på kontanthjælp og dagpenge kan igen risikere at blive kontrolleret i lufthavnen. Sidst ordningen blev taget i brug, blev der udsendt tilbagebetalingskrav for 10,6 millioner kroner.

I sidste uge genindførte regeringen de uanmeldte tilsyn i lufthavnen, der skal fange borgere på offentlig forsørgelse, der på ulovlig vis forsøger at tage sin ydelse med på ferie.

Sidst den ordning var aktiv var fra 2010-2015, hvor der blev udsendt tilbagebetalingskrav for 10,6 millioner kroner på baggrund af 146 aktioner og mistanke om 1.385 tilfælde af socialt bedrageri. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det er småpenge, der overhovedet ikke står mål med indsatsen, siger arbejdsmarkedsforsker og ekspert i socialt bedrageri, Morten Frederiksen, der er lektor ved Aalborg Universitet.

- Hvis man rejser ud, uden at man må det, er det naturligvis fuldstændig uacceptabelt. Men det her er en meget ineffektiv måde at fange det på. Dermed ikke sagt at det ikke har betydning for retssikkerheden, men det er overvejende symbolpolitik, siger han til Avisen.dk.

Det var ellers en glad beskæftigelsesminister, der i sidste uge præsenterede de uanmeldte besøg i lufthavnene:

- Jeg er glad for, at vi har genindført lufthavnstilsynet. Vi ved fra sidst, at det virker, og det indgår på den vis naturligt i den samlede indsats for at gøre det mere besværligt for dem, der vil snyde, udtalte Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

Ifølge Morten Frederiksen bliver langt størstedelen af sociale bedrager dog fanget ved helt almindelige procedurer som udeblivelse fra samtaler på jobcentret eller i a-kassen, eller hvis børnene ikke møder i skole.

I 2011 vurderede KMD, at socialt bedrageri årligt kostede staten og a-kasserne mellem 7 og 12 milliarder kroner. Og især i den sammenhæng blegner 10,6 millioner kroner over fem år:

- Medmindre at der er tale om en hjemrejse til hjemlandet, så vil der typisk være tale om en ferie på 14 dage, og det er i ydelsesmæssig sammenhæng småpenge, siger Morten Frederiksen til Avisen.dk.

Tilsynene vil overvejende foregå i Københavns Lufthavn, men også Billund og Aalborg Lufthavn vil få besøg. Ordningen, der kom på finansloven i december, startede op i sidste uge og skal varetages af STAR, der som minimum skal gennemføre 27 tilsyn om året.