Administration 

Ægtepar mister hel kontanthjælp: Har ikke råd til mad og tøj

Carina og Jesper Rauff Martinus mister hele deres ene kontanthjælp som konsekvens af 225-timers reglen. (Foto: Privatfoto: Carina Rauff Martinus)

Carina og Jesper Rauff Martinus mister som par hele den ene kontanthjælp, fordi de bliver ramt af 225-timers reglen.

Ægteparret Carina og Jesper Rauff Martinus er begge på kontanthjælp og derfor blandt de danskere, som mister allerflest penge som konsekvens af blå bloks kontanthjælpsloft og 225-timers regel.

Når udbetalingsdagen rammer i næste uge, er det nemlig kun Carina Rauff Martinus, som får udbetalt sin kontanthjælp. Hun får udbetalt 8.200 kroner. Jesper får derimod udbetalt 0 kroner - han plejer at få udbetalt 7.900 kroner. 

- Vi skal fremover leve en hel måned for min kontanthjælp alene. Det rammer os helt vildt hårdt. Ikke kun økonomisk - det er også enormt svært psykisk, siger Carina Rauff Martinus.

Sådan bliver Carina og Jesper ramt af 225-timers reglen:

Kontanthjælpsloftet alene sløjfer hele Carina og Jespers månedlige boligstøtte på 490 kroner. Men det er 225-timers reglen, som for alvor får betydning for deres økonomi, fordi de er gift og derfor ifølge reglerne skal forsørge hinanden. 

Carina Rauff Martinus er undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober, for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Både Carina og Jesper Rauff Martinus var overbeviste om, at Jesper Rauff Martinus havde indsamlet de 113 timer før skæringsdagen, men da de fik besked fra kommunen, var ikke alle hans timer blevet godkendt.

Det betyder, at Jesper Rauff Martinus mister hele sin kontanthjælp indtil han har optjent 225 timers arbejde. Indtil da skal ægteparret derfor leve for Carina Rauff Martinus kontanthjælp alene. 

UDVID

Har søgt op til fem job hver eneste dag

Carina Rauff Martinus er 32 år og undtaget fra 225-timers reglen, fordi hun har skizofreni. Jesper Rauff Martinus er 38 år, og ikke undtaget fra kravet. Han skulle derfor nå at indsamle 113 timers arbejde før den 1. oktober for at undgå at miste hele sin kontanthjælp.

Siden i sommers har Jesper Rauff Martinus derfor søgt mellem ét og fem job hver dag. Det lykkedes ham at få småjobs som lagerarbejder, chauffør og opvasker.

Problemet var bare, at de 40 af de 113 timer blev brugt på at gå med aviser. Da det blev den 1. oktober, fik parret at vide af kommunen, at de ikke ville lade alle de 40 timers arbejde tælle med. 

Kommunen forklarede, at de udregner timerne for budarbejde på en anden måde end ved andet arbejde. Det betød, at de kun ville lade 20 ud af de 40 timer tælle med. 

- Begrundelsen lød, at “et avisbud bare kan trække tiden ud, hvis han har lyst til det”, siger Carina Rauff Martinus og uddyber:

- Da vi fik det at vide som begrundelse for, at vi ville miste hele Jespers kontanthjælp, blev vi fuldstændig knust. Jeg fik et svimmelhedsanfald og var nødt til at lægge mig ned. Mine stemmer i hovedet blev fuldstændig uregerlige, og jeg var faktisk tæt på at blive indlagt, siger hun.

1.200 kroner at leve for

Indtil nu har ægteparret levet for Carina Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 8.400 kroner og Jesper Rauff Martinus’ kontanthjælp efter skat på 7.900 kroner. De betaler 7.000 kroner i husleje for deres lejlighed i Spjald lidt uden for Ringkøbing.

Den udgift kommer til at sluge stort set hele deres rådighedsbeløb fra næste måned. Tilbage har de 1.200 kroner til alle andre udgifter.

- Vi er virkelig nødt til at prioritere, hvilke regninger som skal betales, og hvad vi må undvære. Vi har valgt at prioritere at betale huslejen, men må så skære i alle andre udgifter, siger Carina Rauff Martinus.

Det har blandt andet betydet, at Carina Rauff Martinus er begyndt at skralde for at få madbudgettet til at hænge sammen. 

- Vi har ikke råd til mad, hvis vi skal købe det hele. Hvis jeg skralder, kan vi nøjes med at købe det mest nødvendige, siger Carina Rauff Martinus.

Det betyder, at Carina og Jesper Rauff Martinus er blevet afhængig af hjælp fra andre. De har blandt andet henvendt sig til Næsterhjælperne, som er en gruppe for alle, der er ramt af reformer eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer.

- Jeg har været nødt til at gå til Næstehjælperne for at få en vinterjakke. Min egen var gået i stykker, så jeg frøs allerede, da vi havde den første dag med blæsevejr, siger Carina Rauff Martinus.

Føler sig som lus mellem to negle

Carina og Jesper Rauff Martinus er meget taknemmelige for, at der findes hjælpegrupper som for eksempel Næstehjælperne, hvor de bliver mødt med forståelse.

- Men det er virkelig forfærdeligt, at vi er nødt til på den måde at bede om hjælp hos andre og håbe på, at de vil donere ting til os, siger Carina Rauff Martinus.

Hun føler ikke, at hun selv og hendes mand bliver accepteret af samfundet, fordi de på grund af sygdom ikke kan arbejde på lige fod med andre.

- Det får os til at føle os som lus mellem to negle, som lige så langsomt bliver mere og mere kvast, siger Carina Rauff Martinus.

Dyre medicinudgifter

Hver måned løber Carina Rauff Martinus' medicinudgifter op på mellem 1.000 og 1.500 kroner. En pris som ægteparret ikke har mulighed for at betale, når deres indkomst fra næste måned alene består af hendes kontanthjælp.

- Mine svigerforældre ved, hvor svært det bliver for os at få det hele til at hænge sammen, så de har sagt, at de gerne vil hjælpe med at betale min medicin, siger Carina Rauff Martinus.

Carina Rauff Martinus' mor er også begyndt at tage ekstra vagter på det plejehjem, som hun arbejder på for at kunne hjælpe dem økonomisk. Det gør hun på trods af, at hun selv har problemer med dårlige fødder.

Carina og Jesper Rauff Martinus har også valgt, at det kun er Carina, som har en telefon samt at gå fra en mellem tv-pakke til en lille tv-pakke. Julen bliver der heller ikke råd til i år.

Drømmer om fleksjob

Carina Rauff Martinus er uddannet sosu-hjælper, mens Jesper Rauff Martinus er uddannet lager- og transportarbejder. De har begge to været på kontanthjælp siden 2011, da de blev fyret fra henholdsvis et job i Rema1000 og et rengøringsjob.

Siden da har Jesper søgt de job, som han har kunne komme i nærheden af. Men med en let retardering, som gør det svært for ham at koncentrere sig om flere opgaver på en gang, en varig rygskade og ordblindhed, har han ikke kunne søge hvilket som helst job. 

- Det bliver nødt til at være et job, hvor arbejdsopgaverne er begrænsede, men dem vrimler det altså ikke med her i yderområdet af landet, siger Carina Rauff Martinus.

Hun har siden, at hun kom på kontanthjælp, været i gang med at få afklaret og testet sin arbejdsevne. Hun håber på, at hun snart kan blive godkendt til at komme på ressourceforløb, som i sidste ende kan føre til et fleksjob.

Hvis Carina Rauff Martinus kommer på ressourceforløb, vil Jesper Rauff Martinus kunne få sin kontanthjælp igen, da reglen om gensidig forsørgerpligt ikke gælder, når man er i ressourceforløb. Det kan dog godt have lange udsigter, før et eventuelt ressourceforløb bliver til virkelighed. Derfor kæmper Jesper Rauff Martinus videre for at få optjent de 225 timer på ny.

- Han klør virkelig på, og jeg forsøger så godt jeg kan at hjælpe med at finde jobs. Men det er enormt angstpræget at leve så usikkert økonomisk. Det hjælper i hvert fald ikke på, hvordan jeg har det rent psykisk, hvor mine stemmer i hovedet bare er blevet mere og mere dominerende, siger Carina Rauff Martinus.

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump kalder Borat-skuespiller for et kryb 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

Skuespiller Janus Bakrawi og partner Karina Frimodt på gulvet i vild med dans
Underholdning

Følelsesladet aften

i Vild med dans:

Dommer i gråd

mundbind i skrealdespand
Corona

Her skal du huske

at bære mundbind

Politikeren Lars Weiss går på gaden og bliver interviewet
Nyheder

Han afløser Frank Jensen

som overborgmester

kvinde holder armen rundt om beboer på plejehjem
Corona

Slut med besøg

på plejecentre

i syv kommuner 

to kvinder står og spritter hænder
Corona

Ny rekord:

859 nye smittede

Fodboldtræneren Ebbe Skovdahl hilser på sin nevø Michael Laudrup efter en kamp i 2003
Sport

Sorg i Laudrup-familien:

Dansk træner-legende

er død 

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Corona

Nye restriktioner på vej:

Indkalder til pressemøde

Et lille barn i fosterstilling i sengen
Krimi

Anklager kræver

11,5 års fængsel

til mor for overgreb

En halvtom strand med blåt hav og blå himmel
Corona

Nu hænger Grækenland

i en tynd tråd

Portrætbillede af Asger Aamund
Nyheder

Asger Aamund:

Trump VINDER

Et stort SAS-fly i Københavns Lufthavn taxier ud til startbanen
Nyheder

SAS får 

MILLIARDER

En lang gang med cola-dåser og flasker.
Mad og drikke

Coca-Cola dropper

halvdelen af deres mærker

Diktatorparret fra Nordkorea vinker i lufthavnen
Krimi

Stor mystik:

Kim Jong-uns kone 

FORSVUNDET

En smilende kvinde i blå bluse foran en mikrofon med det belgiske flag i baggrunden
Corona

Belgiens udenrigsminister

indlagt på intensiv

med Covid-19

Formand Jakob Ellemann-Jensen i hvid skjorte
Corona

Ellemann skærper tonen:

Forklar restriktioner

eller fjern dem, Mette!

Et tøjstativ med en masse tøj på bøjler
Nyheder

Kom dit tøjspild til livs

– og spar masser af penge 

En smadret Mercedes og redningsfolk omkring den.
Krimi

Stor Mercedes i

soloulykke

En mosaik af billeder af de to præsidentkandidater
Nyheder

Afdæmpet Trump

kom godt ud af duellen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge
modregnes

trods løfte

billede af Rigmor Bornerup
Nyheder

Må vi udvide huset lidt?

Nej, I skal rive alt ned nu

Billede af Peter Aalbæk
Kendte

Peter Aalbæk:

- Jeg vil være et

sjofelt svin til jeg dør

strandgæster på Ahata-stranden på den græske ø Karpathos
Corona

Kun to lande der ikke frarådes som rejsemål

billede fra en julefest
Corona

Corona-indgreb:

Din julefrokost er i fare

Banksy-værket hænger en væg
Helt vildt

Monet-provokation solgt

for vildt millionbeløb

billede af mette frederiksen
Corona

Mette Frederiksen slår fast: Der kommer nye coronarestriktioner

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Begik røveri hos lillebror

Pengesedler og mønter
Nyheder

Bank-fejl - har det kostet dig penge?

En broget flok hunde fotograferet op ad en pink mur.
Dyreliv

Disse hunderacer

lever længst

Nærbillede af sangeren Caroline Henderson. Hun har skrabet håret helt tilbage og er iført en sort skjorte.
Kendte

Tjener to millioner

Maskinen som kan lave luft om til drikkevand består blandt andet af en computer, en skræm af en art og to små regensglas som er forbundet til skærmen.
Helt vildt

Maskine laver

DRIKKEVAND

ud af luft

Stephanie til en premiere sammen med sin far Christian og en ukendt kvinde, der står i midten af dem
Kendte

Ingen kontakt med far:

Han stjal min opsparing

Pernille Rosenkrantz-Theil i sort og hvid mønstret kjole, ståbriller og kort lyst hår. Hun ses fra siden på en gang på Christiansborg
Nyheder

Minister om Muhammed-tegninger:

Lærerne vælger selv

en ambulance med udrykning på en stor vej.
Krimi

Mand fundet fastklemt

i bil på mark

Billede inde fra et fly man ser en række personer i modlys fra flyets genkendelige runde vindue
Corona

Danskerne er bange

nægter at flyve

Magnus Heiunicke ved et tidligere corona pressemøde. Han ser alvorlig ud.
Nyheder

Varsler yderligere

coronarestriktioner

En 100 meter lang skorsten ligger halvt fra et tag henover en vej og ned i vandet.
Nyheder

Væltet skorsten

var næsten ny

et visakort i guld ligger på et tastetur
Nyheder

Sådan stjal svindlere 

26 millioner

En dreng sidder på en seng med en hætte trukket over ansigtet så man ikke kan se hans identitet. I forgrunden står en taske, der er pakket.
Nyheder

Svigt og overgreb:

Kostskole trues med lukning

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Fløjet hjem fra ferie -

på Forsvarets regning

Politikeren Jesper Andersen iført hvid skjorte står ved en udendørs talerstol med to mikrofoner med vindhætter på.
Nyheder

S-profil: Jeg havde

sex med 15-årig

Folk der er stimlet sammen om et stort billede af den nu afdøde lære.
Nyheder

Elever fik 350 euro

for at udpege lærer

En hånd holder en telefon som for at tage et billede af sige selv. Billedet er sort hvid.
Krimi

Pressede unge piger

til nøgenbilleder:

Godt jeg blev stoppet

Nærbillede af prinsesse Märtha Louise der taler med alvorlig mine mens hendes ene hånd gestikulerer.
Kongelige

Forelsket prinsesse:

Folk er sure på mig

Peter Madsen sidende i noget græs i en grøft ved et fortov med hænderne bundet. Billedet er taget langt fra, men man kan tydeligt genkende ham. Foran ham ligger en skarpskytte med et gevær pegende mod ham. En schäfferhund ligger ved siden af skytten.
Krimi

Derfor tog Peter Madsen flugten

Billede af Erik Brøgger ved onsdagens pressemøde. Han står ved et højt cafébord med en hviddug. Ved et andet bord ved siden af ses Søren Brostrøm
Nyheder

Hele verden kan være

lukket lige om lidt

En stor pose med hvidt pulver bliver vist frem af et par hænder iført hvide latexhandsker
Krimi

Politi finder 10 kilo

narko TILFÆLDIGT 

politikeren Jens Rohde står med papir i hånden op ad orange mur
Nyheder

Medie: Jens Rohde

pønser på nyt parti 

mand åbner munden for at blive testet for corona
Corona

Myndighederne klar

med ny teststrategi

den forsvundne norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Hagen i grønlig trøje
Krimi

Norsk politi melder ud

i Hagen-sagen

to politifolk står udenfor retten i Glostrup
Krimi

Politiet: Peter Madsen

fik hjælp udefra 

kitler hænger på knage på hospital
Nyheder

Pist forsvundet:

Mangler 8.000 
stykker arbejdstøj

håndværker går rundt på tag
Nyheder

Få tusindvis af kroner

i tilskud til boligen

Par danser wienervals på dansegulvet i tv-programmet vild med dans
Film og TV

Vild med Dans i

stjernespækket

særudgave

rumsonde på vej til at lande på asteroide
Nyheder

Rumsonde landede

på farlig asteroide

med kurs mod jorden

donald trump gestikulerer
Nyheder

Trump afbryder interview

- og truer med at lægge

det på Twitter

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Nyheder

Højeste i 10 år:

Boligsalget sætter rekord

frank jensen går på scenen under præsentation af tour de france
Nyheder

Frank Jensen mister

formandspost

To forbryderfotos af Bill Cosby fra henholdsvis 2018 og 2020
Kendte

Sådan ser Bill Cosby ud

efter to års fængsel 

Hella Joof sidder med eftertænksomt udtryk
Kendte

Hella Joof: 

- Jeg blev misbrugt

af familiemedlem

islands statsminister sidder på kontor under videointerview
Helt vildt

Statsminister ramt

af jordskælv midt

under video-interview

neandertaler
Helt vildt

Fund kan ændre

danmarkshistorien:

Vildere end Guldhornene

Peter Madsen sidder op ad en hæk
Krimi

Sådan flygtede Peter

Madsen fra fængslet

Politinspektør Mogens Lauridsen taler ved pressemøde
Krimi

Politiet: Peter Madsen

havde et bombelignende

bælte

person på cykel i skumring
Nyheder

Nu kommer de mørke

tider: Gør opmærksom

på dig selv

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
Krimi

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

Skuespilleren Jeff Bridges poserer for kameraet
Kendte

Hollywood-stjerne:

- Jeg har kræft 

Skilt med teksten "vis hensyn hold afstand" hænger udenfor bygning
Corona

529 nye smittede -

men epidemien er stabil 

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede