Advarer efter nedtur til tidligere DSB-ansatte: Nu kommer medarbejderflugten

HK-formand overvejer at anke til Højesteret efter afgørelse om frikort.
- På kort sigt er der helt sikkert nogle dygtige medarbejdere, der nu vælger at stoppe før, de egentlig havde planlagt, siger Dennis A. Jørgensen i en pressemeddelelse.
- På kort sigt er der helt sikkert nogle dygtige medarbejdere, der nu vælger at stoppe før, de egentlig havde planlagt, siger Dennis A. Jørgensen i en pressemeddelelse. Foto: HK

Cheferne i Banedanmark kan godt forberede sig på, at flere medarbejdere nu vil tage benene nakken, efter en dom fra Landsretten fredag har fastslået, at det var i orden at afskaffe ansattes mulighed for at køre gratis i tog.

Det mener formand for HK Trafik & Jernbane, Dennis A. Jørgensen.

- Jeg kan sige med sikkerhed, at der vil brede sig en stor skuffelse over dommen hos alle de berørte medarbejdere, og at det vil skade korpsånden i Banedanmark. Medarbejderne er blevet udsat for en helt urimelig behandling, som det kommer til at tage lang tid at rette op på, siger Dennis A. Jørgensen.

- På kort sigt er der helt sikkert nogle dygtige medarbejdere, der nu vælger at stoppe før, de egentlig havde planlagt, siger Dennis A. Jørgensen i en pressemeddelelse.

Sagen handler om tidligere DSB-ansatte, der er blevet overflyttet til Banedanmark. Østre Landsret mener ikke, at det såkaldte frikort kan betragtes som en del af de ansattes løn, og derfor er der tale om et gode, som kan opsiges fra arbejdsgivers side.

HK: Kostbar inddragelse

Under retsmøderne havde Dansk Jernbaneforbund og HK Trafik & Jernbane ellers gjort gældende, at de fleste ansatte netop betragtede frikortet som en væsentlig del af den samlede lønpakke, som også var skrevet ind i ansættelseskontrakten.

- Frikortet har været en del af lønnen og dermed en del af beslutningsgrundlaget for i det hele taget at søge job i Banedanmark. Inddragelsen af frikortet har været kostbar for mange, der i sin tid bosatte sig ét sted og tog arbejde et andet sted i sikker forvisning om, at frikortet til transport var en del af ansættelsen, siger Dennis A. Jørgensen.

Det betød blandt andet for en togleder, at han, efter at have mistet sit frikort, nu har ekstraomkostninger til transport for 2.000 kroner om måneden.

Overvejer at anke

Landsretten anfægter heller ikke, at frikortet har en betydelig værdi, men lægger omvendt vægt på, at det er en ret, som ikke alle ansatte har benyttet sig af, ligesom den heller ikke bliver beskattet som en lønindtægt.

Man overvejer nu at anke sagen.

- Der er fortsat en mulighed for at anke sagen til Højesteret, og det vil vi drøfte sammen med Dansk Jernbaneforbund og vores advokater. Vi har aftalt at mødes i den første uge af januar for at se nærmere på dommens indhold og konsekvenser, siger Dennis A. Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.