Aboriginals vinder ret til regnskov
En gruppe australske aboriginals har fået 6.000 kvadratkilometer regnskov efter 10 års kamp. De vil jage nogle af skovens sjældne dyr.

En smuk regnskov med sjældne skildpadder og myreslugere kommer nu under en gruppe aboriginals kontrol. Aboriginals er Australiens oprindelige befolkning, og gruppen har i 10 år kæmpet for retten til at bruge den fredede regnskov.

Githabul-folket, som gruppen hedder, fik tirsdag forhandlet en aftale på plads, som sikrer, at folket har ret til landet og må jage og fiske i området. Det 6.000 kvadratkilometer store naturområde ligger i staten New South Wales i det sydlige Australien, og ifølge Ghitabul-folket bor en række af deres forfædres ånder i skovens bjerge.

»Afgørelsen vil give vores folk af regnskoven ret til at jage, fiske og have forretninger nær naturparkerne uden at frygte straf. Sagen blev anlagt, fordi vores drenge var trætte af at blive standset af politi og naturparksfolk for at gøre de ting, de altid har gjort,« siger Ghitabul-medlemmet Trevor Close til flere lokale medier.

Ud over retten til at jage i regnskoven håber Ghitabul-folket også, at afgørelsen vil give flere job i naturparkerne i området til medlemmer af stammen. De australske aboriginals har store problemer med arbejdsløshed og er fattigere end den gennemsnitlige australske befolkning.

Australien har siden 1992 erkendt, at landets aboriginals har ret til mange naturområder, som blev taget fra dem, da den vestlige befolkning kom til Australien. Den mest opsigtsvækkende kendelse kom i 2006, da en dommer gav Noongar-folket retten til 6.300 kvadratkilometer jord, som inkluderede storbyen Perth. Den australske regering har siden anket dommen.