A-kasser sabler nyt dagpengeforslag ned: Det er grundlæggende forkert

Torben Poulsen mener, at man bør skrotte forslaget om opholdskrav fuldstændig. (Foto: Foto: Danske A-Kasser)

Selvom det nye forslag om opholdskrav fra regeringen og DF vil ramme færre mennesker, er hele grundtænkningen i kravet helt forkert, mener Danske A-Kasser.

Regeringens og DF's nye forslag til opholdskrav for dagpengemodtagere er i bund og grund ligegyldigt. Det mener formand for Danske A-Kasser, der hellere vil have kravet helt skrottet.

- Det er for forhastet. Derfor vil jeg stadig opfordre til, at regeringen og DF trækker forslaget helt tilbage eller i hvert fald skyder det til hjørne, så vi kan sætte os ned og få det ordentligt gennemarbejdet, siger Torben Poulsen til Avisen.dk.

Det oprindelige forslag fra regeringen og DF lød på, at man skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af de sidste otte år for at have ret til dagpenge. Det har flere politikere og Danske A-Kasser kritiseret, da det også vil ramme danske statsborgere og ikke kun udlændinge, som er den oprindelige hensigt med kravet.

Det er en kraftig forværring af det danske velfærdssystem, har det lydt fra flere sider, og det forværrer incitamentet til at betale til en a-kasse.

”Vi skylder danskerne at tænke os om”

I stedet vil regeringen og DF nu ændre forslaget, så opholdskravet gælder for syv ud af de sidste 12 år. Det vil ramme færre danskere, men det er stadig ikke godt nok, mener Torben Poulsen.

Faktisk mener han, at man burde skrotte forslaget om opholdskrav helt og få fremlagt et forslag med en grundig gennemarbejdelse af, hvem og hvordan det vil ramme.

- Vi skylder danskerne og den danske tryghed at tænke os om her. Der kommer den ene ændring efter den anden til forslaget, og det viser altså, at det er noget makværk. Lad os nu bare begynde forfra, siger Torben Poulsen.

Værn om det danske velfærdssystem

Hos Danske A-Kasser er man enige med regeringen og DF om, at man skal værne om de danske velfærdsydelser og sørge for, at de ikke kan blive misbrugt udefra. Men det gør man ikke med det her forslag, mener Torben Poulsen.

- Det er jo slet ikke dokumenteret, at der foregår misbrug, så vi bliver for det første nødt til at få klarhed over, hvilken risiko der er. Det er vigtigt at have en lov, der opfylder den hensigt, den har på en fornuftig måde, siger han.

Desuden kan Torben Poulsen ikke forstå, hvorfor regeringen og DF ønsker at få forslaget stemt igennem så hurtigt og med virkning fra 1. januar 2019.

- Det kan ikke haste så meget, at vi ikke har tid til at få det ordentligt gennemarbejdet og finde ud af, hvem og hvordan det rammer. Der burde være andre muligheder, siger han.

Regeringen og DF har lyttet til bekymringerne        

I en pressemeddelse fortæller beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, at man har lyttet til de mange bekymringer og den kritik, der er kommet fra flere sider over for forslaget om opholdskrav.

- Vi må også sige, at behandlingen af lovforslaget har vist, at der er brug for, at man kan arbejde længere tid end et år i udlandet uden at miste retten til dagpenge. Det lytter vi til. Derfor kommer vi med dette ændringsforslag, så der kommer en ny balance i lovforslaget, siger han.

Opholdskravet vil komme til at gælde for dem, der har arbejdet for en udenlandsk virksomhed uden for EU og altså ikke de danskere, der er udstationeret for en dansk virksomhed eller den danske stat.

Lovforslaget om opholdskrav forventes stadig at skulle igennem 2. og 3. behandling den 19. og 20. december og vil træde i kraft den 1. januar 2019.