Fyret a-kassedirektør fik chefer til at flygte på stribe

Chefer på stribe flygtede fra Michael Valentin, da han var direktør i Akademikernes A-kasse. Formanden for a-kassen erkender nu, at bestyrelsen burde have grebet ind over for Valentin. (Foto: Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/Arkiv)

Flere end 12 centrale ledere stoppede efter få måneder eller få år i Akademikernes A-kasse, viser ny opgørelse. A-kassens formand erkender, at der skulle være grebet ind.

- Ubehagelig. Opfarende. Diktatorisk. Snu. En lunefuld enehersker. 

Sådan beskriver tidligere chefer i Akademikernes A-kasse den nu fyrede direktør Michael Valentin. 

I de godt syv år, hvor den omstridte Michael Valentin var øverste administrerende direktør for Akademikernes A-kasse, var der en enorm udskiftning af ledere på centrale poster. Økonomi-ansvarlige, it-ansvarlige, underdirektører og andre chefer forsvandt efter få måneder, halve år eller ganske få år. 

Mindst 12 ledere på centrale poster har ifølge Avisen.dks optælling forladt Akademikernes A-kasse efter relativt kort tid.

Avisen.dk har talt med mere end halvdelen af de tidligere ledere, som samstemmende fortæller, at Michael Valentins ledelsesstil og overforbrug fik dem til at søge væk i lyntempo.

Løb skrigende bort 

Andre er blevet fyret og har fået forhandlet en fratrædelsesordning med tavshedspligt, og dermed fik Valentin lukket munden på dem.

- Jeg løb skrigende bort, udtaler en af de tidligere chefer. 

- Jeg har aldrig haft så ondt i maven i mit liv, noterer en af Michael Valentins tidligere topchefer. 

- Man blev frosset og mobbet ud, hvis man var uenig med ham, konstaterer en tredie topleder. 

- Jeg bukkede ikke nakken, men det skal man kunne, for ellers blev man kylet ud, fortæller en tidligere leder i a-kassen. 

Michael Valentins rolle som direktør i landets største a-kasse har trukket overskrifter, siden han blev fyret den 27. september.

Baggrunden for fyringen blev prompte mørkelagt, men Ekstra Bladet har beskrevet, at direktøren er mistænkt for at have misbrugt a-kassens penge, blandt andet til store vinindkøb.

Trynede folk, hvis de var uenige

Det er også kommet frem, at samarbejdet mellem Michael Valentin og a-kassens tillidsfolk var elendigt.

Til Avisen.dk fortæller en række tidligere ledere i a-kassen nu om den ledelsesstil, som Michael Valentin praktiserede. De tidligere chefer har alle fået andre job og ønsker at være anonyme.

Udover at de uafhængigt af hinanden fremhæver, at Michael Valentin brugte sin magt til at gennemtrumfe sine egne beslutninger og tryne folk, hvis de modsagde ham, nævner de også, at direktøren tilsidesatte regler og traditioner i organisationen. 

For eksempel ansatte han venner og bekendte til ledige stillinger hen over hovedet på ansættelsesudvalg, der ifølge de nu tidligere chefer ikke fik lov at se alle ansøgninger eller blive hørt.

Udover vennetjenester, overforbrug, drukkultur og chikane af tillidsrepræsentanter påpeger flere chefer også, at de så omgåelse af regnskab og gradbøjning af diverse regler. 

Og hvis man som chef anførte over for Michael Valentin, at en bestemt sag eller hændelse var uholdbar og gik over stregen, blev man mødt af et vredesudbrud og en kold afvisning.  

Bestyrelsen tog ikke affære 

I sin tid som direktør stod Michael Valentin også i spidsen for en fusion med Ingeniørernes A-kasse. En sammensmeltning af to organisationer rammer altid ledelseslaget, men selv fusionen forklarer ikke, at lederne forsvandt i lyntempo, anfører Avisen.dks kilder.  

- Der var et usædvanligt højt gennemtræk på de lederposter, hvor man havde indsigt i, hvad der foregik økonomisk, og det undrer mig, at bestyrelsen ikke tog affære, for det var dygtige folk, der hurtigt søgte væk igen, siger en af de tidligere chefer. 

Flere af de tidligere chefer undrer sig over, at alarmklokkerne ikke ringede hos bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- Bestyrelsen har set stort på, at den ene efter den anden økonomi-ansvarlige stoppede. Det undrer mig, at en professionel bestyrelse har blind tillid til en leder i så mange år med den enorme udskiftning, lyder det. 

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få et interview med Allan Luplau om, hvordan bestyrelsen håndterede de mange udskiftninger i a-kassens ledelse. Og om, hvad bestyrelsen tænkte om gennemtrækket på de centrale ledelsesposter, herunder økonomicheferne.

Nye procedurer indført

Via en ekstern pressekonsulent har Allan Luplau sendt en mail, hvori han erklærer, at bestyrelsen burde have reageret på den store udskiftning af chefer omkring Michael Valentin.

"Med den viden bestyrelsen i dag har om ledelsesforholdene under Michael Valentin, står det klart, at bestyrelsen naturligvis skulle have været tættere på de forhold, som tydeligvis har medført, at der har været så stor udskiftning blandt lederne i Akademikernes A-kasse (AKA), som tilfældet er", skriver Allan Luplau.

Han tilføjer, at en intern advokatundersøgelse - bestilt af bestyrelsen og  udarbejdet i kølvandet på Michael Valentins afskedigelse - er blevet fulgt op af nye procedurer. 

Der er ifølge Luplau "strammet op på en række områder omkring ledelse og økonomi i a-kassen."

Desuden har bestyrelsen i kølvandet på direktørfyringen nedsat en "governancegruppe, som vil komme med forslag til tiltag, så lignende situationer kan undgås i fremtiden."

Avisen.dk har været i kontakt med Michael Valentin og oplyst ham om de tidligere medarbejderes kritik af hans ledelsesstil. Men Michael Valentin ønsker ikke at kommentere kritikken.

Den mørkelagte direktør-fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør i Akademikernes A-kasse den 27. september efter syv år på posten. Fyringen blev gennemført, efter at en medarbejder i a-kassen havde fremlagt en række interne forhold for bestyrelsen.

Baggrunden for den mørkelagte fyring er blevet centrum for to undersøgelser:

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet har med bistand fra Kammeradvokaten iværksat en tilsyns-undersøgelse, som ventes afsluttet snarest. Derudover har Akademikernes A-kasse iværksat en intern advokatundersøgelse, som er afsluttet. Indholdet er ikke offentliggjort, fordi undersøgelsen vedrører "en eller flere personalesager."

Det er imidlertid beskrevet i Ekstra Bladet og Berlingske, at direktør-fyringen har at gøre med blandt andet store vinregninger, private arrangementer og vinrejser givet som bonus for vinindkøb. Der er også sat spørgsmålstegn ved Michael Valentins habilitet i forbindelse med a-kassens sponsorater af Folkemødet på Bornholm. Sponsorater, der fortsatte, selv om Valentin blev formand for Folkemødet i 2016. Det har også været fremme, at Valentin har haft et konfliktfyldt forhold til a-kassens tillidsfolk.

Selv skrev Michael Valentin kort efter fyringen på Facebook, at der ikke havde været tale om forhold af strafbar karakter eller berigelse. "Det er klart, at en pludselig exit som min skaber spekulationer og gisninger om, hvorvidt jeg har taget af kassen eller på en ansat. Det har jeg ikke," skrev Valentin.

Siden har a-kassen meldt den fratrådte direktør til politiet for angiveligt at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.

Peter Madsen sidder i en grøft op ad en hæk mens en skarpskytte holder ham i skak.
BREAKING

Peter Madsen flygtet:

Nu er han kørt væk fra stedet

En mand bliver interviewet mens en hel hær af fotografer og journalister kigger på ham
Krimi

Peter Madsens flugt

går verden rundt

Dronningen til åbningen af folketinget. Hun har alvorlig mine i ansigtet og er klædt i en støvet blå jakke med matchende hat.t
Kongelige

Dronningen giver op:

Aflyser nytåret

Jeppe Kofod iført blåt jakkesæt under åbningen af folketinget. Han smiler til fotograferne.
Nyheder

Professor tvivler

sag mod Kofod

En håndværker banker gamle klinker af et gulv
Nyheder

Trick: Sådan kan du

spare en formue

på håndværkere

Robert Redford med solbriller i vintersol. Han holder sin kone i hånden. De har begge mørke vinterfrakker på.
Kendte

Robert Redford knust:

Sønnen er død

Et visent blad holdes op foran solen, som stråler igennem på en skyfri himmel.
Nyheder

Varmen vender tilbage -

så lunt kan det blive

En lille pige og en dreng gynger på en legeplads. Man ser kun deres fødder og overkroppe.
Krimi

Børnelokkere har

fået bedre vilkår

En person bliver testet for corona i sin bil af en person med handsker, engangskittel, visir, mundbind og hårnet på.
Sport

Advarer om tsunami af

nye coronasmittede

Emil og Line i en scene fra Emil fra Lønneberg.
Nyheder

Emils tjenestepige er død

Laura Christensen portræt
Film og TV

Laura Christensen

om ubådsserien:

Håb i mørket

Jeppe Kofod portræt
Nyheder

Kofod anmeldt for voldtægt

Trump og Fauci på pressemøde
Nyheder

Trump sviner USA's

smitteekspert:

En katastrofe!

Mads Aagaard Danielsen på Folkemødet.
Nyheder

DR fyrer seriekrænker

Magnus Heunicke på pressemøde
Corona

Tæt på smittet:

Heunicke arbejder

hjemmefra

Strand på Cypern set fra luften
Nyheder

Cypern krydser smittegrænse 

Bil ligger på siden ved siden af smadret McLaren
Biler

Million-bil smadret

på parkeringsplads

Illustration af rumfartøj der lander på asteroide
Nyheder

NASAs vilde plan:

Vil lande rumfartøj

på asteroide

Statsminister Mette Frederiksen med alvorlig mine og en løftet pegefinger hun ses i profil
Nyheder

Efter Frank-exit:

Mette Frederiksen

helt enig

Biler i kø på motorvej
Nyheder

Ulykke lukker motorvej

Nærbillede af grevinde Alexandra hun hverken smiler eller ser sur ud.
Kongelige

Redder mor

fra isolation

En tydeligt brødbetynget Frank Jensen med jakkekraven trukket op.
Nyheder

Frank Jensen

trækker sig

fra politik

Rækkehuset der er bygget i grå mursten. Der vokser efeu op ad væggene på det gamle hus.
Nyheder

Her er Danmarks

dyreste rækkehus

Frank Jensen og Mette Frederiksen sidder ved et bord og holder møde. Statsminister Mette Frederiksen sidder med den ene hånd til hovedet mens Frank Jensen taler.
Nyheder

Nu bryder

Mette tavsheden

En bunke visne blade ligger på en græsplæne. En rød bladrive står og hviler sig op ad en sort havebænk.
Livsstil

Derfor skal du IKKE 

fjerne nedfaldne blade

Tøjstativ med tøj til kvinder. En blomstret kimono er i forgrunden.
Nyheder

700 ton helt nyt tøj

går op i flammer

Et gammelt skur der står i en baghave.
Krimi

Kvinde forsvundet:

Kig i dit skur

Nærbillede af en brødbetynget Frank Jensen ved pressemødet søndag aften på Københavns Rådhus.
Nyheder

Mødeformen

vækker kritik

Frank Jensen foran en mikrofon
Nyheder

Seneste:

Frank Jensen fortsætter

Sofie Carsten Nielsen på pressemøde
Nyheder

Efter krisemøde:

Sofie Carsten Nielsen

fortsætter som leder 

Lisa Montgomery i fængslet
Nyheder

For første gang i 67 år:

USA henretter kvinde

En kranvogn med en smadret bil på ladet
Krimi

Voldsom ulykke

med tre biler

Frank Jensen kigger ned i jorden.
Nyheder

Endnu flere sager: 

Nye anklager

mod Frank Jensen

Overborgmester Frank Jensen
Nyheder

OVERBLIK: Sager mod Frank Jensen går tilbage til 90'erne

Sexorgie med mænd og kvinder
Corona

Politiet afbryder sexorgie

Nærbillede af politibil
Krimi

Mand på 19 år fundet død i baggård

Et samlebånd med en masse små dåser
Corona

Her er COVID-19-vaccinen

på vej

håndspit i håndflade
Corona

Virus kan overleve på

huden i op til ni timer

Billede af ankomsthallen i Kastrup
Krimi

60-årig i Københavns lufthavn

afsløret med 10 kilo opium

Batman og en skeptisk George Clooney
Kendte

George Clooney:

Batman ødelagde

næsten min karriere

Ulrich Thomsen portræt
Film og TV

Farvel til Lie Kaas

Nu er Ulrich Thomsen

Carl Mørck i Afdeling Q

Billede af Maxiam og Willem Alexander
Kongelige

Hollandsk kongefamilie

efter massiv kritik:

AFLYSER

En smilende Lotte Friies på den røde løber med sin mand Christoffer S. Ringø
Kendte

DR-vært endelig gift 

En bunke orange græskar
Mad og drikke

Smid børnenes

halloween-græskar

i boller og bolognese

Angela Merkel med mundbind
Corona

Smitterekord i Tyskland

Wissam Bouqasri i Den Store Bagedyst
Film og TV

Færdige af grin:

Ude efter uspiseligt

slik i Bagedysten

Cirkel kaffe dåse
Helt vildt

Købt for 100 kr:

Kaffedåse er

20.000 kr. værd

Sophie Løhde på Folketingets talerstol
Nyheder

Toppolitiker sygemeldt:

Skal opereres

Portræt Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensen:

Undskyld!

Mand visiteres i security i lufthavn
Rejser

Dansk firma fjerner kø

ved security i lufthavne 


 

En trist Frank Jensen
Nyheder

Rystet R-borgmester:

Jeg vil ikke love

støtte til Frank Jensen

Nærbillede af Keld Heick
Underholdning

Keld Heick:

Tror snart Hilda ryger

ud af Vild med dans

Et sort hvidt billede af en mand med solbriller
Krimi

Her er den franske lærer

som blev halshugget

En sød baby med et tæppe over hovedet
Helt vildt

Forældre opkalder

deres datter efter 

internetudbyder

Frank Jensen i slips og habit
Nyheder

Frank Jensens

politiske liv

hænger i tynd tråd

En lille korsedderkop i et spind
Dyreliv

Sådan undgår du

EDDERKOPPER

derhjemme

En smadret sort BMW med brandbil i baggrunden
Krimi

Stor BMW

forulykker –

person fløjet på sygehus

To politifolk og en politibil med udrykning
Krimi

Opdateret:

Skolelærer halshugget

på gaden

Billede af en kop te holdt af en hånd
Mad og drikke

Din tekop indeholder

måske slet ikke te

Mille Funk i rød små kjole og Kristian Bech danser
Film og TV

Chokexit i Vild med dans:

Bundskraberne er videre

Billede af Frank Jensen med lukkede øjne
Nyheder

Frank Jensen:

Jeg krænkede

En hvidhaj set nedenfra
Dyreliv

Hajernes hævn:

Dræber rekordmange mennesker

Karsten Ree sidder på en trailer, hvor de står en rød Ford GT40 på.
Kendte

Karsten Ree:

Hellere dø på banen

end hospitalet

Billede af Kim Kardashian i en nedringet sort kjole
Kendte

Her er de rigeste

selvstændige kvinder

Billede af kanalen ved Nyhavn i sol
Krimi

Fremmed tog fat i lille pige

og sprang i vandet

i Nyhavn

Billedeaf brandenburg Tor
Corona

Tyskland kan blive

næste lukkede land

for danskere

to par står på gulvet i tv-programmet Vild med Dans
Film og TV

De ryger ud af
Vild med Dans 
i aften

en hertstarter hænger på en væg
Sundhed

I dag falder 14 personer

om med hjertestop

En mand i en hospitalsseng
Corona

Corona-indlagte

stiger 

den danske badmintonnspiller Viktor Axelsen gestikulerer på banen
Sport

Dansk fjerkonge har

fået lille prinsesse

seks mænd sidder i en sauna
Corona

42 højskole-elever

smittet efter fælles

tur i sauna

indisk mand ligger i fryseboks
Helt vildt

“Død” mand vågner
efter 20 timer

i fryseboks

to personer med ansigtsmaske hilser med albuen
Nyheder

Nye ord i ordbogen:

Albuehilsen og superspreder 

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken står bag mikrofoner
Nyheder

Tidligere radikal leder

har meldt sig ud:

Feministisk heksejagt

opgang med gul og grøn dør
Corona

Corona har gjort

os til bedre naboer

USA's præsident Donald Trump gestikulerer
Nyheder

Trump husker ikke

negativ coronatest

en gris stikker hovedet ud mellem tremmer
Sundhed

Svine-influenza

kan udløse ny pandemi

hos mennesker

Restaurant i flammer
Krimi

Brand i Djurs Sommerland

Emmanuel Macron portræt
Corona

Smitterekord i Frankrig

Sofie Carsten Nielsen, Morten Østergaard og Ida Auken.
Nyheder

De Radikale indkalder til krisemøde