Fyret a-kassedirektør fik chefer til at flygte på stribe
Chefer på stribe flygtede fra Michael Valentin, da han var direktør i Akademikernes A-kasse. Formanden for a-kassen erkender nu, at bestyrelsen burde have grebet ind over for Valentin. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix/Arkiv
Flere end 12 centrale ledere stoppede efter få måneder eller få år i Akademikernes A-kasse, viser ny opgørelse. A-kassens formand erkender, at der skulle være grebet ind.

- Ubehagelig. Opfarende. Diktatorisk. Snu. En lunefuld enehersker. 

Sådan beskriver tidligere chefer i Akademikernes A-kasse den nu fyrede direktør Michael Valentin. 

I de godt syv år, hvor den omstridte Michael Valentin var øverste administrerende direktør for Akademikernes A-kasse, var der en enorm udskiftning af ledere på centrale poster. Økonomi-ansvarlige, it-ansvarlige, underdirektører og andre chefer forsvandt efter få måneder, halve år eller ganske få år. 

Mindst 12 ledere på centrale poster har ifølge Avisen.dks optælling forladt Akademikernes A-kasse efter relativt kort tid.

Avisen.dk har talt med mere end halvdelen af de tidligere ledere, som samstemmende fortæller, at Michael Valentins ledelsesstil og overforbrug fik dem til at søge væk i lyntempo.

Løb skrigende bort 

Andre er blevet fyret og har fået forhandlet en fratrædelsesordning med tavshedspligt, og dermed fik Valentin lukket munden på dem.

- Jeg løb skrigende bort, udtaler en af de tidligere chefer. 

- Jeg har aldrig haft så ondt i maven i mit liv, noterer en af Michael Valentins tidligere topchefer. 

- Man blev frosset og mobbet ud, hvis man var uenig med ham, konstaterer en tredie topleder. 

- Jeg bukkede ikke nakken, men det skal man kunne, for ellers blev man kylet ud, fortæller en tidligere leder i a-kassen. 

Michael Valentins rolle som direktør i landets største a-kasse har trukket overskrifter, siden han blev fyret den 27. september.

Baggrunden for fyringen blev prompte mørkelagt, men Ekstra Bladet har beskrevet, at direktøren er mistænkt for at have misbrugt a-kassens penge, blandt andet til store vinindkøb.

Trynede folk, hvis de var uenige

Det er også kommet frem, at samarbejdet mellem Michael Valentin og a-kassens tillidsfolk var elendigt.

Til Avisen.dk fortæller en række tidligere ledere i a-kassen nu om den ledelsesstil, som Michael Valentin praktiserede. De tidligere chefer har alle fået andre job og ønsker at være anonyme.

Udover at de uafhængigt af hinanden fremhæver, at Michael Valentin brugte sin magt til at gennemtrumfe sine egne beslutninger og tryne folk, hvis de modsagde ham, nævner de også, at direktøren tilsidesatte regler og traditioner i organisationen. 

For eksempel ansatte han venner og bekendte til ledige stillinger hen over hovedet på ansættelsesudvalg, der ifølge de nu tidligere chefer ikke fik lov at se alle ansøgninger eller blive hørt.

Udover vennetjenester, overforbrug, drukkultur og chikane af tillidsrepræsentanter påpeger flere chefer også, at de så omgåelse af regnskab og gradbøjning af diverse regler. 

Og hvis man som chef anførte over for Michael Valentin, at en bestemt sag eller hændelse var uholdbar og gik over stregen, blev man mødt af et vredesudbrud og en kold afvisning.  

Bestyrelsen tog ikke affære 

I sin tid som direktør stod Michael Valentin også i spidsen for en fusion med Ingeniørernes A-kasse. En sammensmeltning af to organisationer rammer altid ledelseslaget, men selv fusionen forklarer ikke, at lederne forsvandt i lyntempo, anfører Avisen.dks kilder.  

- Der var et usædvanligt højt gennemtræk på de lederposter, hvor man havde indsigt i, hvad der foregik økonomisk, og det undrer mig, at bestyrelsen ikke tog affære, for det var dygtige folk, der hurtigt søgte væk igen, siger en af de tidligere chefer. 

Flere af de tidligere chefer undrer sig over, at alarmklokkerne ikke ringede hos bestyrelsesformand Allan Luplau. 

- Bestyrelsen har set stort på, at den ene efter den anden økonomi-ansvarlige stoppede. Det undrer mig, at en professionel bestyrelse har blind tillid til en leder i så mange år med den enorme udskiftning, lyder det. 

Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få et interview med Allan Luplau om, hvordan bestyrelsen håndterede de mange udskiftninger i a-kassens ledelse. Og om, hvad bestyrelsen tænkte om gennemtrækket på de centrale ledelsesposter, herunder økonomicheferne.

Nye procedurer indført

Via en ekstern pressekonsulent har Allan Luplau sendt en mail, hvori han erklærer, at bestyrelsen burde have reageret på den store udskiftning af chefer omkring Michael Valentin.

"Med den viden bestyrelsen i dag har om ledelsesforholdene under Michael Valentin, står det klart, at bestyrelsen naturligvis skulle have været tættere på de forhold, som tydeligvis har medført, at der har været så stor udskiftning blandt lederne i Akademikernes A-kasse (AKA), som tilfældet er", skriver Allan Luplau.

Han tilføjer, at en intern advokatundersøgelse - bestilt af bestyrelsen og  udarbejdet i kølvandet på Michael Valentins afskedigelse - er blevet fulgt op af nye procedurer. 

Der er ifølge Luplau "strammet op på en række områder omkring ledelse og økonomi i a-kassen."

Desuden har bestyrelsen i kølvandet på direktørfyringen nedsat en "governancegruppe, som vil komme med forslag til tiltag, så lignende situationer kan undgås i fremtiden."

Avisen.dk har været i kontakt med Michael Valentin og oplyst ham om de tidligere medarbejderes kritik af hans ledelsesstil. Men Michael Valentin ønsker ikke at kommentere kritikken.

Den mørkelagte direktør-fyring

Michael Valentin blev fyret som direktør i Akademikernes A-kasse den 27. september efter syv år på posten. Fyringen blev gennemført, efter at en medarbejder i a-kassen havde fremlagt en række interne forhold for bestyrelsen.

Baggrunden for den mørkelagte fyring er blevet centrum for to undersøgelser:

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet har med bistand fra Kammeradvokaten iværksat en tilsyns-undersøgelse, som ventes afsluttet snarest. Derudover har Akademikernes A-kasse iværksat en intern advokatundersøgelse, som er afsluttet. Indholdet er ikke offentliggjort, fordi undersøgelsen vedrører "en eller flere personalesager."

Det er imidlertid beskrevet i Ekstra Bladet og Berlingske, at direktør-fyringen har at gøre med blandt andet store vinregninger, private arrangementer og vinrejser givet som bonus for vinindkøb. Der er også sat spørgsmålstegn ved Michael Valentins habilitet i forbindelse med a-kassens sponsorater af Folkemødet på Bornholm. Sponsorater, der fortsatte, selv om Valentin blev formand for Folkemødet i 2016. Det har også været fremme, at Valentin har haft et konfliktfyldt forhold til a-kassens tillidsfolk.

Selv skrev Michael Valentin kort efter fyringen på Facebook, at der ikke havde været tale om forhold af strafbar karakter eller berigelse. "Det er klart, at en pludselig exit som min skaber spekulationer og gisninger om, hvorvidt jeg har taget af kassen eller på en ansat. Det har jeg ikke," skrev Valentin.

Siden har a-kassen meldt den fratrådte direktør til politiet for angiveligt at have modtaget returkommission i form af vinrejser for 40.000 kroner.