På vej mod ny rekord: HK'ere, sosu'er og socialrådgivere stemmer som aldrig før

Formand for HK Stat i Sydjylland Annette Godsvig Laursen oplever en overvældende interesse for at deltage i urafstemningen om OK18. (Foto: Foto: HK Sydjylland. )

Stemmerne vælter ind i urafstemningen om de offentligt ansattes nye overenskomster. I HK i Sydjylland tror afdelingsformand Annette Godsvig Laursen på ny stemmerekord.

Fra Horsens over Nymindegab til Augustenborg i Sønderjylland har HK-medlemmer haft travlt med at stemme til urafstemning om den nye overenskomst.

Siden urafstemningen i HK Stat i Sydjylland gik i gang tirsdag klokken 10 har mere end hver anden af de cirka 1.800 medlemmer allerede sat deres kryds. 

- Vores medlemmer er vildt optaget af at få lov at stemme om den nye overenskomst, og jeg tror og håber på en rekordhøj stemmeprocent, siger afdelingsformand for HK Stat Sydjylland, Annette Godsvig Laursen.

Hun oplever, at medlemmerne gerne vil vise respekt for fagbevægelsens topforhandlere, der sad i Forligsinstitutionen dag og nat og samlet tilbragte mere end 300 timer på at forhandle et resultat hjem for de 750.000 ansatte i staten, kommuner og regioner.

- Lønmodtagerne vil gerne anerkende deres store arbejdsindsats. Men afstemningen handler også om at sende et signal til innovationsminister Sophie Løhde (V) og regeringen om, at vi ønsker en forhandlet aftale. Jo højere stemmeprocent, jo mere får vi fortalt, at det betyder noget for medlemmerne at forhandle overenskomster og stemme om dem i stedet for at få påduttet lovgivning, fastslår hun.

Revitalisering

Ved urafstemningen i 2015 stemte 52 procent af HK Stats medlemmer. Og efter mindre end to døgns afstemning har mere end 45 procent af medlemmerne på landsplan stemt denne gang. Formand Rita Bundgaard ser det som en revitalisering af fagbevægelsen.

- Ved at deltage i afstemningen viser medlemmerne vores arbejdsgivermodparter, at de løn- og arbejdsvilkår, som overenskomsten regulerer, har væsentlig betydning. En stor stemmedeltagelse giver de faglige organisationer legitimitet og gennemslagskraft, siger hun.

I HK Kommunal springer medlemmerne også til tasterne for at deltage i den digitale afstemning. Cirka hver andet kommunalt ansatte HK-medlem har allerede stemt, og alene i HK MidtVest har 55 procent sat deres kryds. Afstemningen slutter først 4. juni.

Stemmeprocent kan nå 70 

- Jeg tror afgjort på stemmerekord i forbindelse med OK18. Sidste gang stemte 64 procent af vores medlemmer, men denne gang tror jeg, at vi havner på cirka 70 procent, siger sektorformand for HK Kommunal, Bodil Otto.

En så høj stemmeprocent om en overenskomst vil i givet fald være historisk høj. Men Bodil Otto beretter, at lokalafdelinger og tillidsrepræsentanter ude på arbejdspladserne har en sund indbyrdes konkurrence om, hvem der kan score den højeste stemmeprocent.

Derudover er det nemmere at deltage i en digital urafstemning end at skulle på posthuset og købe frimærker, anfører hun. 

Lokker med chokolade og weekendophold  

I HK Kommunal forsøger man, som en af de eneste faglige organisationer, også at booste stemmeprocenten ved at udlodde 10 weekendophold og 10 kurve med chokolade og vin blandt de medlemmer, som stemmer.

- Både vores medlemmer og afdelinger elsker konkurrencer. Og vores tillidsrepræsentanter er glade for at kunne sige til medlemmerne, at der er også noget andet på spil. Jeg synes selv, at det er noget rædsomt pjat, og at overenskomsten i sig selv er vigtig nok, men der er andre holdninger til det, og hvis vi får flere til at stemme på den måde, er det okay, siger hun. 

Bodil Otto pointerer, at weekendopholdene foregår på HK's kursusejendom Christiansminde ved Svendborg, og at præmierne derfor er relativt billige.

- Det er en del af vores kampagnebudget og vælter ikke noget, understreger hun.

Sosu'er og socialrådgivere også hurtige 

Også i FOA og hos Dansk Socialrådgiverforening er meldingerne, at lønmodtagerne er hurtige til at stemme. De foreløbige tal i de to fagforbund tyder også på, at afstemningen om OK18 går mod rekord i stemmeprocent.

I FOA har hvert tredje af de stemmeberettigede medlemmer foreløbig stemt om OK18-resultatet. Ved seneste urafstemning om en overenskomst i 2015 var stemmeprocenten 50,4.

I Dansk Socialrådgiverforening var stemmeprocenten i 2015 helt nede på 42,3 procent. Allerede nu har 38 procent af socialrådgiverne stemt via deres iPad eller computer, og afstemningen for socialrådgiverne slutter først 1. juni.

Formand for HK Kommunal Bodil Otto betoner, at en høj stemmeprocent betyder utrolig meget for topforhandlerne ved forhandlingsbordet men også for lønmodtagerne på lang sigt, fordi det giver dem muskler til at hive bedre resultater hjem.

- Jo flere medlemmer, der stemmer, jo større pres kan vi lægge på arbejdsgiverne, siger hun. 

Koreanske tilstande

Både Bodil Otto fra HK Kommunal og Annette Godsvig Laursen fra HK Stat tror på, at medlemmerne stemmer ja til den nye overenskomst.

- Selvfølgelig er der nej-stemmer, men vi hører mest, at medlemmerne siger ja. Her i HK Kommunal plejer vi også at have nærmest koreanske tilstande. Sidste gang stemte 98 procent ja, og det er Korea-stemmer, siger Bodil Otto med et grin. 

 - Jeg forventer et klart ja. Selvfølgelig er der nogle nej-stemmer, og det er fair nok, bare de bruger deres demokratiske ret og stemmer. Det er det allervigtigste for mig, fastslår Annette Godsvig Laursen.