Linette arbejdede gratis i en måned: "Det er udnyttelse af systemet"

Linette blev sendt ud af jobcenteret fire uger, hvor hun arbejde 37 timer om ugen for sine dagpenge. Hun føler sig udnyttet, for hun mener ikke, der var en reel mulighed for job bagefter. (Foto: ARKIV/Axel Schütt/Scanpix)

Linette mener, hendes gratis arbejdskraft blev udnyttet, da hun blev sendt fire uger i praktik i Rema 1000. Chefen i butikken er lodret uenig og siger, at alle regler er overholdt.

Linette var butiksuddannet og arbejdsløs, da jobcenteret sendte hende fire uger i praktik i Rema 1000.

Hun mener, hun blev stillet et job i udsigt, men at butikken i stedet brugte hende som gratis arbejdskraft. Chefen i butikken, der hyrede hende, nægter og siger, at der er tale om en misforståelse. Alle regler er overholdt, mener han.

- Jeg fik indtryk af ved samtalen i Rema, at hvis kemien ellers passede, og jeg gjorde mit arbejde godt, var der et job til mig bagefter, siger Linette til Avisen.dk.

Så Linette gjorde sig umage. Hun havde gået ledig et stykke tid, da Jobcenteret foreslog virksomhedspraktikken i Rema 1000.

Det ville hun meget gerne have, og allerede første dag var hun så meget inde i tingene, at hun passede kassen alene.

- Jeg kløede virkelig på og lærte tingene hurtigt og kom også rundt i de forskellige afdelinger. Det gik godt, og jeg havde det rigtig godt med kollegerne, siger hun.

Praktikken var fra klokken 8-16 hver dag mandag til fredag, og hun fik dagpenge imens - og ingen løn fra butikken.

Intet job bagefter

Linette var ikke den eneste i praktik i Rema 1000 i Rønnede i november 2013. Ifølge hende var de tre, og mens hun og de andre praktikanter passede kassen, kunne chefen for butikken og de øvrige områdeansvarlige passe det arbejde, de skulle udføre ude i butikken.

- Jeg ved ikke, hvornår de ellers skulle have lavet det arbejde, hvis vi ikke have passet kassen. Mit indtryk er, at praktikanterne bliver brugt, og så farvel og tak, siger hun.

Det var nemlig sådan, det gik for Linette, da hendes fire ugers praktik var forbi. Hun havde ellers krydset fingre for et job, fordi det var gået så godt.

- Jeg kom til møde med butikschefen, der sagde, at han havde været meget tilfreds med mit arbejde, og at jeg var meget vellidt. ”Men ...”, siger han så – ”han har ikke brug for nogen lige nu, det er der ikke penge til”. Så jeg gik derfra med mulen hængende. Han skrev en anbefaling, men det kunne jeg jo ikke leve af, siger hun.

I sine fire uger i butikken så hun ikke andre ansatte end butikschefen, souschefen, salgslederen og to fastansatte og et par unge piger om eftermiddagen.

Derfor mener hun, at butikken brød reglerne om, at der ikke må være mere end en i praktik per fem ansatte.

Købmand Claus Troels Nielsen fra i Rema 1000 Rønnede er lodret uenig i Linettes opfattelse af praktiktiden og i hendes beskrivelse af antallet af ansatte.

- Jeg er ikke på nogen måde en arbejdsgiver, der omgår reglerne. Linette må have misforstået noget. Vi holder os fuldstændig til reglerne, og tager afstand for enhver form for misbrug, siger Claus Troels Nielsen til Avisen.dk.

Ikke kun en fordel med gratis arbejdskraft

Claus Troels Nielsen siger, at butikken gør meget ud af at fortælle, at der ikke nødvendigvis er noget job bagefter.

Butikschefen afviser også, at der er for mange i praktik.

Claus Troels Nielsen siger, at der i dag er 35 ansatte i butikken. Forstået sådan, at der udover ham selv er 8 fuldtidsansatte og derudover en lang række unge med deltidsjob.

- Sammenlagt er det 16-17 fuldtidsstillinger, og vi har ret til at have tre i praktik af gangen. Men så mange er vi slet ikke interesserede i at have, siger han.

En faglært som Linette koster mindst 19.000 kroner i månedsløn, men Claus Troels Nielsen lægger vægt på, at virksomhedspraktik også koster ham ressourcer til oplæring.

- Men de skal selvfølgelig ikke stå og se ind i en væg. Det er meningen, de skal prøve at arbejde.

Linette kan ikke genkende Claus Troels Nielsens udlægning. Hun siger, hun fortalte på Jobcenter Næstved, at der var temmelig mange praktikanter i butikken i forhold til de få fastansatte.

- Det sagde de, at de ville notere. Men de kunne ikke rigtig gøre noget, fordi it-systemerne på jobcentrene ikke kørte sammen. Så i Næstved kunne de ikke se, hvor mange praktikanter, de andre jobcentre sendte ud til den Rema, siger hun.

Hun har i dag fået job igen, som hun er glad for. Men er stadig vred over at have arbejdet en måned uden at få løn for det, og uden hun mener, der var en reel jobchance.

- Det er ikke for at hænge den ene butikschef ud, for jeg tror det er sådan alle steder. Men min oplevelse er, at der er ren og skær udnyttelse af systemet, siger hun.

Linette ønsker at være anonym, men vi kender hendes fulde navn.