Gratis kassedamer? Nye tal skal afsløre anklager om fusk med ledige

Detailhandlen fyrer fastansatte og fylder pladserne med gratis arbejdskraft. Sådan lyder mistanken fra HK, men branchen nægter. Nyt IT-system kan give svaret.
Kassemedarbejderen i dit supermarked kan meget vel være en ledig, der arbejder for sine dagpenge eller sin kontanthjælp.
Kassemedarbejderen i dit supermarked kan meget vel være en ledig, der arbejder for sine dagpenge eller sin kontanthjælp. Foto: Scanpix/arkiv/Axel Schtt

Når du i disse dage køber boblevand og bordbomber, kan det sagtens være en arbejdsløs, der sidder i kassen og tager imod dine penge - uden at få løn udover dagpenge eller kontanthjælp.

Men der findes ikke tal for, hvor de ledige, som bliver sendt ud i midlertidig jobpraktik og aktivering, bliver af.

Fra begyndelsen af 2016 bliver det anderledes. Det sker, fordi IT-systemet Vitas indføres på jobcentrene over hele landet som en del af kontanthjælps- og beskæftigelsesreformen.

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er IT-systemet Vitas beregnet til at gøre det nemmere for virksomheder, der ansøger om ansatte i tilskud, og for jobcentrene, der skal behandle sagerne.

Systemet kommer til at rumme alle oplysninger om, hvilke virksomheder der søger om at få tilskudsansatte - og hvor de faktisk bliver sendt hen.

- Det er meget positivt. Vi har længe ønsket et transparent system, der giver os indsigt i, hvor mange der er i tilskudsjob, og hvor de er, siger Per Tønnesen, formand for HK Handel.

HK Handel er vrede over detailhandlens forbrug af ansatte i løntilskud. Fagforbundet mistænker samtlige kæder i detailhandlen for at spekulere i tilskudsansættelser for at spare lønkroner.

- Vi oplever, at mennesker i ordinær beskæftigelse bliver sagt op og erstattet af ledige i tilskudsjob, siger formand for HK Handel Per Tønnesen.

Men det er meget vanskeligt for fagforbundet at dokumentere påstandene. Der har hidtil ikke været noget overblik over, hvor jobcentrene sender de ledige ud for at arbejde gratis.

"Tragikomisk"

Ifølge Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering findes der ikke engang tal for, hvor mange tilskudsansatte, der er i hver enkelt branche - og slet ikke i den enkelte virksomhed.

Men Per Tønnesen mener, at HK Handel fremover vil kunne dokumentere påstanden med tal, som det lokale beskæftigelsesråd kan trække. Oplysningerne bliver nemlig ikke tilgængelige for offentligheden.

Han understreger, at HK Handel støtter aktiviteter, der kan hjælpe mennesker med sociale udfordringer, lange sygeforløb eller lang ledighed.

- Vi går ind for det, så længe det drejer sig om ekstraordinær beskæftigelse. Altså medarbejdere udover den sædvanlige normering. Men vi har adskillige eksempler på, at det ikke er tilfældet, siger han.

Han peger på at både detailhandlen, hotel- og restaurationsbranchen og visse områder indenfor det offentlige er så belastede af den billige eller helt gratis arbejdskraft fra jobcentre, at der er brug for handling:

- Det er tragikomisk, at regeringen taler om indslusningsløn op til trepartsforhandling. Det har vi allerede. Hvis man vil noget, kan man starte med at rydde op i alle de ordninger, vi allerede har.

Arbejdsgivere: Regler bliver varetaget nidkært

Dansk Erhverv er brancheorganisation for en række af de store detailhandelskæder. I organisationen kan man ikke genkende beskyldningen om at kæderne spekulerer i tilskudansansatte.

- Jeg møder ofte det synspunkt, at langt flere virksomheder burde åbne dørene for virksomhedspraktikker, for de mange der fortjener en chance for at vende tilbage, siger Peter Halkjær, Arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent for Dansk Erhverv.

Som Peter Halkjær ser det, bør HK Handel henvende sig til de lokale jobcentre og de regionale beskæftigelsesråd, hvis fagforeningen har mistanke om misbrug af ordningen.

- Det er et system, der er kapslet ind i regler, og det er et stort ansvar for jobcentrene og de regionale jobcentre at sikre, de bliver overholdt. Det er mit indtryk, at det bliver varetaget nidkært, siger han.

Han påpeger, at virksomheder, der tager ledige fra jobcentrene, gør det, fordi de kan få det til at hænge sammen økonomisk, men også fordi virksomhederne gerne vil hjælpe nogen, der fortjener en chance til.

- Set fra vores synspunkt er det system ikke sat i verden for at fortrænge ordinært ansatte, siger Peter Halkjær.

Disse ordninger findes der

Virksomhedspraktik: Ledige kommer i praktik uden løn. Praktikperioden for dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere kan vare op til 4 uger. For kontanthjælpsmodtagere med lang ledighed eller andre problemer kan praktikken vare op til 13 uger med mulighed for yderligere forlængelse.

Løntilskud: Ansættelse med løntilskud kan vare et halvt år. Virksomheden kan også i nogle tilfælde få tilskud til at oplære den ledige.  Den ledige får man almindelig overenskomstmæssig løn og pension, og arbejdsgiveren får et løntilskud på 74,05 kr. pr. time

Kilde: Jobnet.dk og star.dk

 

 

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.