Vrede læsere: "Svineri" at udnytte ledige som billig arbejdskraft
Det er ikke i orden, hvis virksomheder benytter sig af muligheden for gratis arbejdskraft, mener brugerne på Avisen.dk's Facebook-side.   Foto: Scanpix arkiv
Flere brugere på Avisen.dk's facebook-profil nævner problemer med ledige, der er blevet brugt som billig eller gratis arbejdskraft i danske virksomheder.

Svineri. Grådighed. Mangel på etik og moral.

Sådan lyder de hårde kommentarer fra brugerne på Avisen.dk's Facebook-side til dagens historier om detailhandlens brug af ansatte i løntilskud og job-praktik.

Langt størstedelen af brugerne tilslutter sig HK Handels kritik. Fagforeningen oplever, at mennesker i ordinær beskæftigelse bliver sagt op og erstattet af ledige i midlertidige tilskudsjob, fortæller formand for HK Handel Per Tønnesen. Og det er ikke i orden, mener formanden.

Det er dog umuligt for fagforbundet at dokumentere påstandene. Der har hidtil ikke været noget overblik over, hvor jobcentrene sender de ledige ud for at arbejde gratis.

Men skal man tro brugerne på Avisen.dk's Facebook-side, er der tale om et udbredt problem.

For eksempel skriver Iben:

"Det er jo desværre de muligheder, som ligger i Beskæftigelsesloven. Og de muligheder for gratis arbejdskraft i loven, er der mange virksomhed, som benytter sig af."

(artiklen fortsætter under boxen)

Detailhandlen fyrer fastansatte og fylder pladserne med gratis arbejdskraft. Sådan lyder mistanken fra HK, men branchen nægter.

Opslået af Avisen.dk på 29. december 2015

Flere brugere nævner konkrete virksomheder, som udnytter systemet til egen fordel. Ifølge Heidi er der problemer i en større dansk dagligvarekæde.

"De benytter sig af alt det gratis arbejdskraft fra kommunen som de kan og det gælder både kassedamer og øvrigt personale ... Svineri for de bliver aldrig ansat men skiftet ud med næste gratis job-afprøver ..."

En anden bruger, Christel, er en af dem, der selv har prøvet at være billig arbejdskraft uden at blive tilbudt en fast stilling.

"Dette område burde der blive sat rigtig meget fokus på jeg er selv en af dem der er gratis arbejdskraft og har været det i mange år hvorfor skulle en arbejdsgiver give mig løn når han kan få mig til at lave set samme arbejde gratis og hvis vi brokker os for meget eller nægter at gå på arbejde så trækker de da bare i vores kontanthjælp. Og butikken får en ny gratis medhjælper," skriver hun.

"Godmorgen HK"

Der er også brugere, som skyder på HK og beskylder fagforeningen for at have sovet i timen.

"Ja - godmorgen HK. Forhåbentlig har i og den øvrige fagbevægelse sovet godt," skriver Ejvind for eksempel.

Blandt de mange negative kommentarer finder man imidlertid også et positivt indlæg fra Susan, som også har prøvet at arbejde uden at få løn, men har en hel anden oplevelse end størstedelen af brugerne.

"Jeg elsker at være gratis arbejdskraft, har været det 1 1/2 år nu, på samme sted. Hvis jeg ikke havde denne mulighed ville jeg have en meget lille chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet i mit fag. Jeg må ikke afsatte en fastansat, jeg er ekstra i arbejdesplanen.
Det er en god ordningen, som nogen steder desværre misbruger," skriver hun.

Fra 2016 bliver det lettere at kortlægge virksomhedernes brug af ansatte i tilskudsjob. Det sker med indførelsen af i IT-systemet Vitas på landets jobcentre. Systemet vil rumme alle oplysninger om, hvilke virksomheder, der søger om at få tilskudsansatte - og hvor de faktisk bliver sendt hen.