Hvor længe bliver den ved med at gå?
Seks ud af ti går på arbejde med frygt for, om jobbet er farligt for dem.
Det viser en rundspørge, som Wilke har udført for Avisen.dk. Her svarer seks ud af ti danskere i job, at de i høj grad eller meget høj grad er bekymrede for, om arbejdet skader dem fysisk eller psykisk.
Erhvervspsykolog Majken Blom Søefeldt mener, at bekymringen er reel nok. Hun har de sidste 12 år hovedsageligt arbejdet med trivsel i private og offentlige virksomheder
"De ved konkret, hvad de er bange for. De ser ting omkring sig på jobbet, som ikke er i ordentlig fatning og som ledelsen ikke tager hånd om,” siger Majken Blom Søefeldt.
Hun vurderer, at bekymringerne primært drejer sig om psykisk arbejdsmiljø.
”Der er et godt stykke vej til, at arbejdspladserne kan forebygge de alvorlige psykiske belastninger blandt medarbejderne,” siger hun.
Over halvdelen udsat for vold
Social og sundhedshjælperne er en af de grupper, der har grund til bekymring. En hverdag med mange løft, stress og ofte også voldsomme oplevelser fra borgere.
I FOA anmeldte 4000 medlemmer sidste år arbejdsskader og erhvervssygdomme. Samtidig svarede seks ud af ti FOA-medlemmer, at de det seneste år havde været udsat for vold på jobbet.
Inger Bolwinkel, er politisk ansvarlig for arbejdsmiljø i FOA mener, at bekymringerne også kommer af at være vidne til andres skader på arbejdspladsen.
”Hvis man ser til at ens kolleger bliver udsat for noget, der giver dem en arbejdsskade, ser man også på sit eget arbejdsmiljø med andre øjne,” siger Inger Bolwinkel.
Gør noget selv
Hos 3F ser man både fysiske og psykiske arbejdsskader. Men at seks ud af ti bekymrer sig er skræmmende højt, mener arbejdspolitisk konsulent Palle Larsen fra 3F.
"Det er et beskæmmende højt tal. Det kan man frygte kan sætte sig til psykiske skader," siger han.
Alle virksomheder med ansatte skal udfylde en arbejdspladsvurdering (APV), og virksomheder med mere end ti ansatte skal have en arbejdsmiljørepræsentant. Og derfor mener Palle Larsen, at de ansatte selv har et ansvar for deres bekymring.
"Man har selv et ansvar for at tage problemerne op," siger Palle Larsen.
Bekymring skader produktiviteten
Det er også kuren fra arbejdsgiverne i DA. Her mener konsulent Sven-Peter Nygaard dog, at man skal gå direkte til chefen.
”Hvis du er bekymret, så se at få snakket med chefen. Det er distraherende og skader produktiviteten i virksomheden, hvis man går og er bekymret,” siger Sven-Peter Nygaard, konsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.
”Men bekymringen er ikke kun dårlig. Generelt er det godt medarbejderne er optaget af deres personlige sundhed på arbejdet. Det er med til at forebygge arbejdsskader,” siger Sven-Peter Nygaard.
Bekymrer du dig om dit arbejde er skadeligt for dig fysisk eller psykisk?
I meget høj grad 13%
I høj grad 44%
Hverken eller 16%
I lav grad 18%
Slet ikke 8%
Ved ikke 1%
Kilde: Wilke har spurgt 437 repræsentativt udvalgte danskere i beskæftigelse
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.