En undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at den gennemsnitlige østeuropæer årligt skaffer den danske stat en gevinst på 16.000 kroner årligt, mens danskere derimod koster 6000 kroner.
Flere kritiserer dog undersøgelsen for at være et skønmaleri. Ifølge S-politiker Mattias Tesfaye er den “ikke fem potter pis værd.”
Direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen har ikke helt samme ordvalg, men dog samme pointe som Tesfaye.
“Problemet med undersøgelsen er, at man ikke medtager alle dem, der er udstationeret i Danmark. De betaler jo ikke skat,” siger han til Avisen.dk.
Et andet - og ifølge Lars Andersen - større problem med undersøgelsen er, at den ser stort på den gruppe danskere, der er blevet ledige på grund af arbejdskraftens fri bevægelighed i EU.
“Analysen forudsætter, at den danske arbejdsløshed ikke er påvirket af de her østarbejdere, og i den nuværende situation hvor vi har mange ledige, da er det jo en ekstrem antagelse, at ingen danskere skulle blive ledige af det her. Det bliver de, og det koster jo det offentlige dagpenge,” siger Lars Andersen.
Danskere ryger på dagpenge
Administrerende direktør for Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen glæder sig over undersøgelsens resultat, fordi han mener den nuancerer debatten. Det siger han til Berlingske.
Er det ikke rigtigt, som Jørn Neergaard Larsen siger, at debatten om velfærdsturisme har tegnet et skævt billede af at alle, der kommer til Danmark, kommer for at udnytte vores system?
“Jo, jo det har det måske. Men det har altså en effekt på det danske arbejdsmarked og på danskernes mulighed for job, at den her gruppe kommer. Vi har jo ingen statistik, vi kan slå op i for at se, hvor mange danskere der ville være i job, hvis ikke der kom folk udefra. Men det bliver sværere for ufaglærte danskere at få job, og det lægger pres på vores løn-arbejdsvilkår. Så jeg vil mene, det er et for positivt billede, den undersøgelse tegner,” siger Lars Andersen.
Også Per Christensen, der er formand for landets største fagforening 3F, angriber DA-undersøgelsen. Til TV2 News siger han:
“Vi vil gerne understrege, at de, der betaler deres skat og arbejder på almindelige overenskomstvilkår, altid vil være velkomne her. Men de, der ikke gør det, indgår jo ikke i DA’s regnestykke. Dem der arbejder til løn under overenskomsten og arbejder sort. Jeg ville ønske vi - arbejdsgivere, lønmodtagere og politikere - kunne stå sammen om, at alle skal behandles ordentligt og skal betale den skat, vi nu skal.”
DA: Danskerne gider ikke
Fra DA lyder forklaringen, at det slet ikke handler om, hvorvidt østeuropæerne har taget job fra danskerne. Det handler om, at danskerne ikke søger:
"Virksomhedernes primære grunde til at ansætte udlændinge er, at der ikke var danskere, der ønskede jobbene, eller at der ikke var danske ansøgere med de rette kvalifikationer. De medarbejdere, vi har fra EU-landene, tager derfor ikke job fra danskerne, men har sikret at jobbene ikke er blevet nedlagt," siger chefkonsulent Jonas Zielke Schaarup i en skriftlig kommentar til Avisen.dk.
Ifølge DA er det danske system indrettet på en måde, så ledige danskere ikke gider tage visse job:
"Det ville være rigtig godt, hvis danskerne gik ud og søgte stillingerne – også når de ligger i den lavere ende af lønskalaen og på mindre bekvemme tidspunkter. Vi har skruet et samfund sammen, hvor det for alt for mange ikke kan betale sig at tage et arbejde i forhold til offentlig forsørgelse," siger Jonas Zielke Schaarup.