Rengøring og et blowjob: 750 kroner

Østeuropæiske kvinder tilbyder privat rengøring, men der er meget lidt kontrol på området (Foto: Colourbox)

Hvis en sort rengøringsdame bliver snydt, kommer til skade eller sexchikaneres, kan arbejdsgiveren bare nægte at kende til hende

”Vær venlig ikke at spørge om sex-ydelser”

Sådan slutter Adia sin annonce på annoncelisten.dk, hvor hun og mange andre østeuropæiske kvinder tilbyder privat rengøring.

For selvom hun begynder annoncen med:

'Hej, jeg er en pålidelig kvinde fra Letland, som leder efter job. Jeg er en ansvarsfuld og ordentlig arbejder. Jeg kan gøre rent og stryge vasketøjet.'
Så er det ikke folk med beskidte huse og lejligheder, der kimer hende ned.

Det gør sexlystne mænd, derimod.

Sex og støvsugning

På annoncelisten er Adia kun én blandt flere østeuropæiske kvinder, der frabeder sig sextilbud.
Det afskrækker ikke den 60-årige mand A.J, der søger en 'frisk kvinde' til rengøring hver anden-tredje uge og tilføjer: 'men jeg vil gerne, at du slutter rengøringen af med et hand eller blowjob.'
Da Avisen.dk kontakter A.J. på en falsk mailadresse og udgiver sig for at være en 23-årige kvinde fra Rumænien, der spørger til lønnen, svarer A.J. øjeblikkeligt.

Han tilbyder 125 kr i timen for rengøring af den toværelses lejlighed. Og tilføjer i en ny mail, at 'Hvis vi hygger os lidt efter rengøringen vil jeg give dig 500 kr oveni de 250 kr for rengøringen, så du får ialt pr besøg 750 kr.'


Oliemassage og en times sex


Adia havde først annoncen på i otte dage. Hun har hverken sat foto eller alder på. Alligevel blev hun ringet op af en dansk mand, der gerne ville have hende til at give ham en oliemassage afsluttende med et ’hand job’. Derefter ringede en anden dansk mand, der tilbød hende et modeljob for ’kendte tøjmærker’, men dernæst ville vide, hvor på kroppen hun barberede sig. Trods alle Adias afvisninger sagde manden til sidst lige ud, at han ville købe en times sex med hende.

"Jeg sagde nej, men han sagde, at det skulle jeg tænke over, og så ville han ringe igen om en uge. Derefter tilføjede jeg sætningen til annoncen om, at jeg ikke tilbyder sex," siger Adia.

Hun griner. Der skal en del mere til at slå hende ud. Men hun undrer sig meget over, hvorfor mændene ringer til hende for at købe sex, når hun tilbyder rengøring.

"Mange mænd har hørt om kvinder fra Litauen, Rusland og Ukraine, der sælger sex og tror måske, at vi alle gør det, fordi de ved, at vi er fra fattige lande. Måske er det derfor,  at de ringer til mig," siger Adia.

Bente Andersen, faglig sekretær i Privat Service, 3F er bekymret for kvinderne, som hun mener befinder sig på et broget arbejdsmarked , hvor der ingen hjælp er at hente, hvis de kommer til skade, bliver snydt eller chikaneret.

"Jeg kan ikke få øje på sikkerhedsnettet. Der er ingen overenskomst, aftaler, kontrakt eller forsikring. De kan gå til retshjælpen, men så bliver det et spørgsmål, om nogen overhovedet har set dem gå ud og ind af hjemmet. Ellers kan dem, der købte rengøringen, stort set bare sige, de ikke kender damen," siger Bente Andersen til Avisen.dk.

 

 

På polske plader

  • Lønnen er lav, de arbejder hårdt, men det er bedre, end hvor de kommer fra.

  • Op mod 44.000 arbejdere fra Polen, Tyskland og Østeuropa arbejder i Danmark.

  • I de kommende uger afslører Avisen.dk, hvordan hverdagen er for østarbejdere i Danmark.