Administration 

YouGov: Dobbelt så mange vil købe sommerhus

Fremvisning hus til salg. Foto: Palle Skov

Home Køberbarometer: Nyt skattefradrag tænder op under danskernes sommerhus-planer. Køberinteressen er fordoblet siden sidste år, viser spørgeundersøgelse. Mændene og de unge er mest købsparate

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Vi er ekstra lune på et sommerhus i år: Midt i sommervarmen siger dobbelt så mange danskere som for et år siden nu, at de har planer om at købe et sommerhus.

Det viser Home Køberbarometer, som udsendes hvert kvartal baseret på en spørgeundersøgelse fra analyseinstituttet YouGov med over 2.000 besvarelser fra et repræsentativt udsnit af voksne danskere.

Køberbarometeret er altså en stærk indikator på, hvad vi kan forvente os af boligmarkedet det næste halve år.

Ca. 4 % af danskerne siger, at de har planer om at købe sommerhus i løbet af det næste halve år. Sidste år på samme tid var det kun ca. 2 %. Ifølge YouGov en statistisk signifikant fremgang og altså en fordobling af købsinteressen.

"Selv om 4 % måske ikke lyder af meget, så er det relativt mange, der har planer om sommerhuskøb set i forhold til, at der kun er ca. 220.000 sommerhuse i Danmark, mens der er næsten 1,2 mio. parcel- og rækkehuse, samtidig med at et sommerhus er et udpræget luksusgode, mens et hus eller en lejlighed er et basalt behov," siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Økonomi bag fremgang

Han mener ikke, at det 'kun' er det gode sommervejr, vi har oplevet i år, der er årsag til de spirende planer om sommerhuskøb. Der ligger ifølge Home-kæden mere håndfaste økonomiske forhold bag fremgangen.

I spørgeundersøgelsen, som er gennemført af YouGov for Home i perioden 26. juni til 2. juli 2018, svarer 37 % af dem med planer om sommerhuskøb nemlig også, at det er de nye skatteregler, som hæver bundfradraget fra 21.400 kr. til 40.000 kr. ved udlejning gennem bureau med øjeblikkelig virkning, der har sat gang i deres planer om at købe sommerhus.

"Det ser ud til at motivere mange, at man nu kan få et betydeligt tilskud til at eje et sommerhus ved at leje det ud nogle uger om året," siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

Kombineret med ændringerne i planloven sidste år, som i praksis udvider sæsonen med to måneder, har det sat skub i danskernes sommerhusdrømme.

"Nu kan man både leje ud i nogle af de attraktive uger, der giver gode lejeindtægter, og samtidig er der også plads til selv at benytte huset," forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

Økonomisk vækst, gode jobmuligheder, ekstremt lav rente, bedre lånemuligheder og øgede friværdier nærer også sommerhusinteressen, vurderer Home.

15 % danskere har planer om boligkøb det næste halve år

I alt har 15 % af danskerne planer om at købe bolig i løbet af de kommende seks måneder. Det er en samlet stigning i købsplanerne på 2 procent-point i forhold til for et år siden, og her trækker sommerhusene altså mest.

Ca. 7 % har planer om huskøb, hvilket er lidt flere end for et år siden (6 %), mens ca. 5 % (uændret) har planer om lejlighedskøb.

57 % af dem med boligkøbsplaner svarer i barometeret, at de allerede er aktive i søgningen efter en anden bolig, mens resten - 43 % - ikke er kommet i gang med søgningen endnu. Ved seneste barometer i april svarede 65 %, at de var aktivt søgende, mens kun 35 % havde købsplaner, men ikke var i gang med boligjagten endnu.

"Det viser, at flere har planer, men at de ikke er helt så konkrete som for tre måneder siden," siger Henrik Hauthorn Jensen.

Klare kønsforskelle igen

Home Køberbarometer for juli 2018 viser også, at mændene er mere klar til at købe bolig end kvinderne (se tabel herunder). Mens det er hele 20 % af mændene, er det kun 11 % af kvinderne, der svarer, at de har planer om boligkøb det næste halve år. For sommerhusene er der tre gange så mange mænd i 'købsmode' 6 % mod 2 % for kvinderne.

Kønsforskellen har været gennemgående i alle udgaver af Home Køberbarometer siden starten i marts 2017.

Ifølge Realkredit Danmark og Home skyldes det blandt andet, at mænd generelt er mere indstillet på at eje selv - med alt hvad det indebærer af forpligtelser. Samtidig har mænd generelt en højere løn end kvinderne, så de bedre har råd til at eje en bolig - også hvis de bor alene

Endelig er det nok færre mænd, der bliver skræmt af realkreditlån, vedligeholdelse og installationer i hus, sommerhus eller lejlighed, vurderer Home og Realkredit Danmark.

De unge købere er aktive

Ser vi på aldersfordelingen i home Køberbarometer, så er det især de helt unge 18-29 år - der er lune på et sommerhus. Her svarer 7 %, at de har planer om at købe inden for de næste seks månederne. Det er ifølge Home lidt overraskende.

"Det plejer at være de lidt ældre, der er kernekøberne til et sommerhus, men en mulig forklaring kan være, at flere unge har planer om at blive boende i lejlighed og supplere med et fristed i sommerlandet i stedet for at gå den klassiske vej og gå fra parcelhus til lejlighed. Hvis man har ejet en lejlighed nogle år, er priserne steget markant, hvilket har givet luft i budgettet til et sommerhus," vurderer Henrik Hauthorn Jensen.

Han bakkes op af ejendomsmægler Sten Nielsen, der er medindehaver af fire home-butikker i Nordsjællands sommerhusområder.

"De unge er mest impulsive og handlingsparate, når de ellers har økonomien til det. Livsstilen med at bo i storbyerne er nok kommet for at blive. Tæt på arbejde og oplevelser og med et markant mere interessant København end for bare 20 år siden, vil mange gerne blive boende. Men behovet for græs under fødderne og ekstra plads melder sig stærkt, når familien udvides med børn. Og gode friværdier samt bankernes villighed til belåning betyder rigtig meget for beslutningen om et sommerhuskøb," forklarer den erfarne sommerhus-mægler.

De unge er også overrepræsenteret i planerne om at købe lejlighed, 10 %, mens det er de 30-39 årige med 14 %, der er mest lune på huskøb. Begge dele er som forventet.

Ifølge home er det ikke alle, der siger i undersøgelsen, at de har boligplaner, der ender med at købe bolig det næste halve år.

Undersøgelsen kan anses som en pejling af danskernes interesse for boligkøb, men besvarelserne giver intet indblik i, hvor seriøse og fremskredne planerne er og dækker altså over boligplaner i forskellige stadier.

FAKTA1: Køberbarometret for juli 2018 viser, at:

15 % danskere har planer om boligkøb det næste halve år - det var 13 % på samme tidspunkt for et år siden

· 7 % vil købe villa eller rækkehus (6 % i juli 2017).

· 5 % vil købe lejlighed (5 % i juli 2017)

· 4 % vil købe fritidsbolig (2 % i juli 2017)

· 1 % svarer anden type bolig (1 % i juli 2017).

Note: Nogle danskere overvejer køb af mere end én bolig, derfor summerer tallet til 17 % (14 % i 2017).

Kilde: YouGov for Home, undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2025 interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 26.juni - 2. juli 2018. Respondenter fra foregående to købsbarometer har ikke kunne deltage i undersøgelsen.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben 

Et par ski står i sneen
Krimi

Tre skiløbere er dræbt af lavine i Alperne

Krimi

Svenske tilstande:

Endnu en mand skudt i København

Det ikoniske hus set udefra med julelys i alle vinduer.
Helt vildt

”Alene Hjemme”:

Overnat i HUSET

Nyheder

Hun udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Modelbillede af en mand der bliver klippet hos i en frisør eller barber.
Krimi

Skuddrab hos frisør:

Her er politiets teori

Lauritz Emanuel og Jesper Groth på den røde løber. Lauritz er iført en meget lille blå læderjakke
Kendte

Popduo efterlyser

tyv i lille

damejakke

Dronning Margrethe tegner og fortæller
Kongelige

Dronningen levede

af pasta og pølser

Et fly i luften set nedefra.
Nyheder

Der kommer

IKKE flyafgifter

prinsesse Marie og prins Joachim i aften gallatøj. De er begge klædt i sort.
Kongelige

Prins Joachim afslører

yndlings julekalender

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen erkender coronafejl

Mugshots af alle tre anholdte i forbindelse med skoleskyderriet,
Nyheder

Forældre til 15-årig

skoleskyder anholdt

hånd og granat i pose
Helt vildt

Bomberyddere tilkaldt:

Mand havde granat i numsen

Inde i partybus
Krimi

Partybuschauffør sigtet for narkokørsel

Kro set udefra
Mad og drikke

Historisk kro skal sælges

Julie Zangenberg
Underholdning

Julie Zangenberg:

Sådan bliver første

jul med baby 

Storebæltsbroen
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen 

Lise Rønne og Silas Holst
Kendte

Silas Holst hårdt ramt af corona

Blå blink på politibil
Krimi

37-årig i kritisk tilstand efter soloulykke 

unge drikker af øl bong
Nyheder

Dansk storby vil hæve aldersgrænsen på alkohol

det kiksede juletræ på Trafalgar Square
Nyheder

London får et rædsel
af et juletræ af Norge

Nyheder

Norsk julefrokost er største Omikron-udbrud uden for Sydafrika

lottokuponer
Nyheder

Syltede lotto-millioner
i flere uger:
- Det er bare løgn

ABBA
Kendte

ABBA vil blive en del af din jul

prins joachim, prins felix, alexandra og prins felix
Kongelige

Grevinde Alexandra gik over en million ned

glas med juice
Nyheder

Advarsel: Giftstof fundet i dansk æblemost

sofie gråbøl poserer
Kendte

Sofie Gråbøl: Det er

svært at være menneske

metroen
Nyheder

Metroen brød sammen - passagerer fanget midt i myldretiden

retten i holstebro set udefra
Krimi

Fængsel til psykolog:

Seksuelt overgreb

på 15-årig pige

kampklædt politi på gaden
Krimi

Én person er død efter skudepisode i Rødovre

fodboldspiller smiler
Kendte

Landsholdsstjerne

skal være far

blomster ligger på fortov ved nørrebrogade i København
Krimi

Drab på Nørrebro:

To personer sigtet

bagenden på BMW-delebil
Krimi

Ny bekymring:

Spritkørsel i delebiler 

UFO ses på nattehimlen
Nyheder

Bramsen: Ingen

UFO'er i Danmark 

victor axelsen står med medalje
Sport

Victor Axelsen kåret:

Verdens bedste

kvinde slikker på slikkepind
Corona

Deler slikkepinde

for at blive smittet 

politi på gaden i randers
Krimi

Mand død efter

knivstikkeri

Blå blink fra udrykning
Krimi

Savnet 14-årig pige

fundet i god behold

hus i oversvømmet område i canada
Helt vildt

Vintertemperatur:

22,5 grader

Betty Bitschlap
Film og TV

Dansk drag:

Kan vinde millioner

Stammershalle
Nyheder

Øer og et badehotel:

De vildeste bolighandler

skudt nørrebro
Krimi

Mand dræbt: Skudt i ryggen 

Margrethe
Kongelige

Dronning Margrethe væltede Tivoli

vølver Køge Lyngvild
Nyheder

Kulturministeren:

Jeg beholder vielsesringen på

jule skrabekalender
Nyheder

Utålmodig julefan:

Skrabede sig til en million

Kåre Mølbak
Nyheder

Kaldte Kåre Mølbak en fej kujon

Birthe Kjær julesang
Kendte

Birthe Kjær:

Vigtigst er kærligheden

stokholm far
Kendte

Nikolaj Stokholm:

Far for anden gang

Sport

Her genoptræner Christian Eriksen

Nyheder

Meghan vinder i retten

Mary smiler
Kongelige

Mary bliver udstillet

Lottokuponer
Nyheder

Heldig dansker vinder 11 millioner

Nyheder

Astronomer finder lille og brandvarm planet

Morten Messerschmidt
Underholdning

Messerschmidt får nyt job

Tårnby Gymnasium
Nyheder

Hund angriber fem gymnasieelever

Matte Frederiksen
Nyheder

Nyt forsøg på at finde slettede sms'er

Sprøjter med Astra Zeneca
Corona

Finder årsag til AstraZeneca-blodpropper

biler på snedækkede veje
Nyheder

Isglatte veje forårsager flere uheld

Wafande
Kendte

Wafande skal være far

Alec Baldwin
Kendte

Alec Baldwin:

Jeg trykkede ikke

på aftrækkeren

Ikea-skilt
Helt vildt

27 mennesker strandet i IKEA

En ældre hvid bil
Biler

50 mio. Corollaer solgt

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Her er verdens dyreste byer

Nyheder

Snestorm lammer trafikken i Jylland

Nyheder

Statsminister: Hjælp ældre til 3. vaccinestik

En mand med en pind poder
Corona

Yderligere to tilfælde af Omikron er fundet i Danmark

Et rødt museum
Krimi

Kaos i København:

Flere hundrede evakueret

Mette F på talerstolen
Corona

Nu er det alvorligt:

Mette indkalder til pressemøde 

to langhårde mænd
Kendte

Erann DD tilbage på tour med sit band

mand står i kø ved testcenter
Corona

Ny rekord:

5.120 smittede 

mand i blå polotrøje står i park
Nyheder

Dansk feriepark

solgt 

mand står op ad mur
Kendte

Efter TV2-afsløring:

Dyrby sendt hjem

person står med kanyle og glas
Krimi

To mænd sigtet:

Satte ild til

vaccinationscenter

bygning i københavn set udefra
Mad og drikke

Tak for kaffe:

Berømt café lukker

babyaktivitetsgynge
Nyheder

Tilbagekalder babyprodukt:

Risiko for kvælning

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron