Administration 

VM-kommentar: Sådan gør I Danmark stolte – og sådan gør I det slet ikke

(Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix )

Avisen.dk leverer under verdensmesterskaberne i fodbold en særlig VM-sektion i samarbejde med sportsmediet Mediano. Her skriver Medianos chefredaktør Peter Brüchmann om det danske hold efter at have set holdet spille mod Sverige.

Det er den sikreste og måske også den største floskel til et VM i fodbold: VM er det, alle spillere drømmer om. De færreste fodboldspillere når frem til at realisere den drøm. Og blandt dem, der gør, sker det som oftest kun én gang. På alle måder en once-in-a-lifetime oplevelse for nu at tage den på halvkikset nudansk.

’Det er det, vi har drømt om, siden vi var drenge,’ hører man ofte.

Nu er vi mediefolk ikke altid så dygtige til at finde spillerne 10, 20, 30 eller 40 år efter for at høre, hvordan drømmen så var. Det kunne nemlig være rigtig sjovt. Var det så en drøm? Gjorde du og I alt, hvad I kunne? Var I stolte, da I rejste hjem? Er du stolt i dag?

Det kunne være gode spørgsmål.

Du kan også høre klummen indlæst som podcast – eller blogcast, som de kalder på Mediano – ved at trykke her

Mit ærinde her er ikke resultaterne. Selvfølgelig var de danske spillere stolte, da de rejste hjem i 1984, i 1986, 1992, 1998, 2002 og måske også i 2004.

Nej, jeg tænker på at gøre en forskel. At stå for noget. Stå på noget, man tror på. Noget man gerne vil vise. Vise hele verden.

En verdensmand på afveje

EM-slutrunden i 2016 var en gudsjammerlig ynk set som et skridt i fodboldens udvikling. Tag et hold som Sverige. Og nej, det her er ikke bitterhed over, at de slog Danmark ud i play-off kampene. Tre kampe, tre gennemførte ørkenvandringer, et snoldet mål og intet, absolut intet, vi vil huske om mange år ud over fattigdommen i fodboldmæssige ideer. Ja, den store Zlatan vadede rundt og lignede en verdensmand på afveje. Men vi husker ham ikke. Husker heller ikke de andre.

Ja, et stærkt kollektiv. Altså det udenom Zlatan. Og det hører man tit. Men problemet ved et stærkt kollektiv er, at det skal vinde eller præstere stort, for, at vi på nogen måde kan erindre det mere end en uge efter.

Sådan kan man godt tage til en slutrunde, hvis man ikke har kvaliteterne til at vise, hvad man ellers kan.

Jeg har gravet lidt i de seneste fem danske slutrunder. Og det her er vanskeligt, fordi jeg også dermed skriver eftermæler for både de landstrænere og spillere, der var med.

Men lad mig lige gennemgå de fem slutrunder og etablere nogle præmisser: Først og fremmest er det en stor succes at kvalificere et land som Danmark til en slutrunde, dernæst er den en succes at gå videre fra et puljjespil og være blandt de 16 eller otte bedste lande i Verden/Europa.

Men der er masser af nuancer under det. Så her kommer et bud på slutrunderne fra 1998 og frem – fem slutrunder, hvor der er et klart mønster og en klar og lige linje:

  • 1998 i Frankrig: Danmark nåede en kvartfinale mod Brasiien (2-3) efter at have slået Nigeria (4-1). Den seneste slutrunde, som var en entydig succes og som Danmark forlod med et brag.

  • 2000 EM i Holland-Belgien: 3 kampe, 3 nederlag, 0-8 i målscore mod Frankrig, Holland og Tjekkiet. Ren kanonføde.

  • 2002 VM i Japan/Sydkorea: Ny epoke med Olsen og Laudrup. Sejr over de regerende verdensmestre fra Frankrig, sejr over Uruguay og 1-1 mod et stærkt Senegal = succes og adgang til 1/8 finale mod England, hvor holdet tabte 3-0 i Niigatas våde aften. En succes at nå en 1/8-finale til et VM og at besejre verdensmestrene, men en ærgerlig afsked, som klart adskiller slutrunden fra 1998, hvor den indledende runde var lidt fesen, men to kampe gjorde hele forskellen.

  • 2004 EM i Portugal. Sejr over Bulgarien, 0-0 mod Italien og så den famøse 2-2 mod Sverige, der sendte Italien ud. Jeg var sportsredaktør på B.T., og vi lavede lidt i spøg & skæmt-afdelingen en forside på dagen, der hed ’2-2 og I får Bornholm’. Den gjorde italienerne mere konspiratoriske, end de er i forvejen. Og DET siger en hel del. Det gjorde i øvrigt også folk på Bornholm – hvor min kone og mine børn var på ferie – pænt vrisne, så fru Brüchmann gik meget stille med sit efternavn i den uge. Men 0-3 mod Tjekkiet i en kvartfinale var en ærgerlig afsked a la 2002 – og tilmed uden meriterende sejr a la Frankrig i indledende.

  • 2010 VM i Sydafrika – Tænk sig at drømme i seks år, arbejde i måske 25 og så ende med det der. 2-1 over Cameroun og langt bagefter Holland og Japan.

  • 2012 EM i Polen/Ukraine – vild pulje med Tyskland, Holland og Portugal. Tilmed åbnet med en fightersejr over Holland på 1-0. Vil verden huske Danmark? Nej. Vil Danmark huske Danmark? Mjah, vi husker Agger, Stephan Andersen i målet, men ellers husker vi mest Nicklas Bendtners underbukser, og det er ikke et eftermæle, der er efterstræbelsesværdigt.

Stræb efter udødeligheden

Det var det. Fem slutrunder, hvor stjernen er dalet bid for bid frem mod 2012 og måske kollektivets sejr mod Holland. Også fem slutrunder, der giver nogle pejlemærker. Man vil hellere have været en del af holdet i 1998 eller 2002 end det fra 2010, hvor Simon Kjær, William Kvist, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner var med.

De har nu chancen for at gøre noget, vi vil huske. Når man befinder sig på det niveau, og det gælder atleter, kunstnere, forskere, politikere og andre, der gør noget unikt, så må man uvægerligt stræbe efter udødeligheden. Og den opnår man ikke ved at være som Sverige.

Nu har vi så en slutrunde, hvor lidt for mange taler om, at vi i Danmark har fået en god lodtrækning. Det pudsige er, at det gør de også i Peru og Australien. Så husk venligst, at hvis det her er once-in-a-lifetime for dygtige og ærgerrige unge mænd fra curling-opdragelsens Danmark, så er det langt større for unge mænd fra Peru.

Så det der med, hvem vi helst vil møde i en 1/8-finale og hvordan står Danmark til Argentina og hvordan vil vi ligge til Kroatien er helt i høet. Det er først og fremmest vigtigt at få et dansk spil til at fungere på et VM-niveau. Og vigtigt at have noget at stå for, et fodboldmæssigt grundlag at stå på. Mit mareridt er at ende som Sverige – OG ikke gå videre mod hold, der heller ikke begejstrer verden.

Kollektivt og kraftfuldt

Hvis jeg skal blive lidt mere konkret med det med at stå for noget, så er barren ikke sat ved hverken dynamitfodbold, Laudrup-løft til Sand eller Brian og Colding i tvillinge-posering. Måske kan vi heller ikke forvente at tage VM på sengen med aggressiv power-fodbold a la Polen i Parken eller Eriksen-show a la Aviva på Lansdowne i Dublin.

Men det her hold har muligheden for at flytte os fra en selvopfattelse som ’Nordens brasilianere’. Den har vi svælget i længe nok uden at komme bare op over hælkappens niveau. Men det kan flytte os til at forene power, fysik og fart med Sisto, Eriksen og gennembrud. Altså noget som både er kollektivt og kraftfuldt, men ikke er som Sveriges dyne over inspirationen fra 2016.

Danmark har med 0-0 i Sverige lørdag aften spillet 14 kampe uden nederlag. Der er ikke scoret et mål mod Hareides hold i 2018. Og det er jo godt. Men der er også kun scoret ét mål, og det vækker en vis bekymring.

Men med risiko for at lyde både kynisk og selvmodsigende: Det første er vigtigere end det sidste.

Fysik, organisation og holdånd er det fundament, som fantasi og kreativitet kan bygges oven på.

Vi husker Island

Kan Danmark så være en succes uden at gå videre fra et puljespil til VM? Ud fra en simpel defination, så ja. Danmark er kvalificeret til VM og er seedet 3 i puljen efter Frankrig og Peru (nr. 11 i verden), hvor Danmark er nr. 12 på FIFAs verdensrangliste.

Ud fra ovenstående kan succes’en også bestå i at stå for noget. I at sætte et aftryk på en slutrunde a la vi ved, hvad Danmark står for. Med risiko for at få æstetikerne på nakken, sådan har jeg ofte oplevet Irland til slutrunder. Men indrømmet, det går ikke uden resultatet. Vi husker Island og Wales fra det gudsjammerlige EM, for deres ånd, for deres fans og for det nationale, som en slutrunde også kan.

Landsholdsfodbold er generelt presset hårdt af den kommercielle klubfodbold, de store ligaer og Champions League. Men til EM så vi, hvad landsholdsfodbolden også kan. Det vil vi måske se med Peru til VM. I Danmark er vi nok blevet for curling-magelige og blevet for meget små bedrevidende, navlepillende facebook-iscenesættere til, at fodbold virkelig betyder så meget, at et landshold kan flytte os. I vores nationale egenart og selvopfattelse. Det kunne fodbolden for et par årtier siden.

Stil og udtryk

Men så giv os i det mindste noget, verden vil huske. Gerne en drøm om Argentina eller Kroatien. Men først og fremmest det, at I som spillere viser, at det er det måske mest livsdefinerende øjeblik. Ikke bare en drøm, hvor det handler om at nå frem til og bare være med til. Men et sted, hvor man investerer i at gøre en forskel.

Udødeligheden kommer ikke af ’bare’ at stå for noget. Der skal resulater til. Men for mig begynder det med at stå for noget. Have en stil, hvor man se, alle prøver at efterleve præcist det udtryk.

Og forskellen på at gøre som Sverige i 2016, og det, jeg efterspørger, ligger i modet hos lederne til at prøve at gøre en forskel. Vis os det mod. Vis os, at det her betyder noget.

Om det så fører til Messi, Modric eller en brandkamp mod Mbappé er ikke længere afgørende.

mand med solbriller
Kendte

Morgan Freeman

blacklistet af Rusland

lang kø
Krimi

Muligt stenkast - motorvej spærret af

bygning set fra gaden
Nyheder

Kæmpe eventsted konkurs - igen

dronning i rutsjebane
Kongelige

Dronningen fejrede jubilæum med tur i Tivolis rutsjebane

person med mobiltelefon
Livsstil

Hvem ringer?
Her er det simple trick til, at finde ud det

karameller
Nyheder

Sidste skoledag:

Nål fundet

i karamellerne

Nyheder

Herlufsholm har slået stillingen som rektor op

personer er glade
Nyheder

Radikale til
eget medlem:
Træk dig

Nyheder

Kulturminister: Ønsker opgør med kønsfordeling

krig tank i ukraine
Nyheder

Vestlige våben ødelagt af russisk missil

fyldt tagrende
Nyheder

Kom i gang nu: Få styr på tagrender og utætheder

Kulturminister Ane Halsboe
Nyheder

Radio får dødsstødet

Mascha Vang
Kendte

Mascha Vang:

Rykker brylluppet

Russiske Gazprom, skilt
Nyheder

Rusland lukker for gassen til Finland

   Natasja Crone og Rasmus Tantholdt
Nyheder

Rasmus Tantholdt hædret

Vicki Berlin
Film og TV

Vicki Berlin: 

Indtager Cannes

Elon Musk
Nyheder

Elon Musk anklaget for sexchikane

ukraine
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine

En tornado har fredag aften bevæget sig vest over den tyske by Paderborn,
Nyheder

Vildt: Tornadoer kvæster 40 mennesker

Nyheder

Zelenskyj: De sidste soldater må overgive sig

barn med abekopper
Nyheder

WHO: Hastemøde om abekopper

statue uden for  Lagos High Court.
Krimi

Skal hænges:

Dansker dømt til døden

Sidney Lee
Kendte

Sådan skal Sidney Lee begraves

lotto kupon udfyldes
Nyheder

Eurojackpot: Vild rekord

hænder med abekopper
Nyheder

FAKTA: Abekopper stammer ikke fra aber

skilt ved retten på Frederiksberg
Krimi

Sigtet for voldtægt af tre kvinder

bus i grøften
Nyheder

Dramatisk bus-ulykke:
Væltet med 36 passagerer

sanger på scenen
Kendte

I Helmigs fodspor:

Basim står derude

og banker på 

politibil holder på havn
Krimi

Hvem er den døde mand?

mand med kufferter i lufthavn
Rejser

Pas på pengepungen:

Det skal du have styr på

før ferien

racerkører står og kigger
Sport

Risikerer millionbøde: Må ikke køre med vielsesring 

skjern kirke set udefra
Krimi

Kvinde tømte dødsboer

mens familien var til

begravelse 

tre personer i sammenklippet foto
Film og TV

Forskere angriber DR:

Spreder fake news

Nyheder

Coronakur i Nordkorea:

Te og saltvand

kommunekontor set udefra
Nyheder

Kommune politianmeldt

for kidnapning

mand smiler
Kendte

Hemmelig graviditet:

Verdensstjerne er blevet

far

boligblok set udefra
Krimi

22-årig kvinde

dræbt 

fodboldspiller på banen
Sport

Vild afskedsgave:

33 Rolex-ure

gammel mercedes vises frem
Helt vildt

Mercedes solgt

for en milliard 

ødelagt bil holder på vej
Nyheder

OVERBLIK: Det skete

i Ukraine-konflikten

bjergområde i norge
Nyheder

Overlever fald på

flere hundrede meter

en gravid kvinde vinker
Kendte

Rihanna er blevet mor

Storebæltsbroen i skumring
Nyheder

Storebælt lukker for trafikken 

En flot mand og en sportsvogn
Biler

James Bonds bil til salg

En mand med skæg og briller
Kendte

Verdensberømt komponist død

Rejsende i en lufthavn
Rejser

Medarbejdermangel i lufthavn: Kom i god tid 

En glad forfatter
Bøger

Her er topscorerne af bibliotekspenge

Et par med en chek
Helt vildt

De vandt 1.6 milliarder

en brunette smiler
Kendte

Le Gammeltoft stopper med øjeblikkelig virkning

En hvidhaj og en dykker
Dyreliv

Denne monsterhaj er verdens største

en dame med briller
Kendte

Tine Bryld kommer på frimærke

mand kigger ind i kameraet
Helt vildt

Negle løser 34 år gammel mordsag

udsnit af stole
Nyheder

Ambitiøs

møbelforhandler

konkurs

villa i solskin
Livsstil

Trods millionrabat: Her er landets absolut dyreste håndværkertilbud

mand tæt på
Nyheder

Folketinget freder Hjort Frederiksen i lækagesag

person med statuette
Film og TV

Ny film med Anders Matthesen får hug

billede fra matador
Kendte

Matador-stjerner

samles i talkshow

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Stormomsust:

Harry og Meghan
har fireårs bryllupsdag

billede af politibil
Krimi

Lastbil taber hjul
og kvæster cyklist

to mænd hilser på hinanden
Kongelige

Skandale-kongen
vender kortvarigt hjem

flag hejses
Nyheder

OVERBLIK: Det skete natten til torsdag i Ukraine-konflikten

En puma på en klippe
Dyreliv

Puma angriber kvinde og hendes hund

Jagerfly på himmelen
Kendte

Tom Cruise hædret med jagerfly i Cannes

Sport

Esbjerg ned i 2. division

Mænd prøver at køle sig af
Nyheder

Indien risikerer 100 gange flere hedebølger i fremtiden

en gråhåret mand i jakkesæt
Nyheder

Tesfaye afviser at give Folketinget indsigt i Hjort-sag

Et par på den røde løber.
Kendte

Sidney Lees ekskæreste taler ud

En mørk mand med en taske
Krimi

Denne mand er farlig:

Skar øret af sit offer

En karton mælk
Mad og drikke

Mælkepriser kan stige 50%

Dronning Elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har spist disse sandwiches hele sit liv

En barmfager blondine i en sofa
Film og TV

Pluto-tv er landet:

Se Familien fra Bryggen hele døgnet

en ung mand
Krimi

Russisk soldat om krigsforbrydelse:

Jeg er skyldig

En masse flasker på et samlebånd
Nyheder

Flaskemangel truer

bryggerier

Et villa kvarter
Nyheder

Spår markant fald

i boligpriser 

Billede taget udover Prag man kan se de mange broer.
Helt vildt

Vanvittig billigt: 

Flyv til Prag

for 66 kroner

En politibil med udrykning.
Krimi

Ung mand anholdt

for hotel-drab 

Portræt af Anders Matthesen
Kendte

Anders Matthesen som

førsteelsker: Der er

intet at gemme sig bag

Timm Vladimir sidder i en bar og kigger ind i kameraet.
Kendte

Timm Vladimirs

sommerhus

solgt under prisen

Picasso maleriet
Helt vildt

Picasso solgt

for 477 millioner

En kvinde ligger og sover på en sofa.
Nyheder

Danskerne bruger for

meget tid på sofaen