Vil du rødme eller gyse? Syv boghits fra 2015 til kvinder

De fik os til at skændes, græde, rødme, gyse, og så var der to, der fik os til at synge! FEMINAs kulturredaktør Mette Rou Lund peger på syv af årets must read-bøger, som du er nødt til at kaste dig over.
Vil du hygge dig med en god bog i fridagene? Så er her et par forslag.
Vil du hygge dig med en god bog i fridagene? Så er her et par forslag. Foto: Scanpix/Modelfoto

Den fik os til at rødme

E L James er en smart kvinde. Hun har solgt tonsvis af bøger, siden ”Fifty Shades”-serien udkom, og i 2015 udkom den første bog så igen! I Grey (Pretty Ink) er det bare den hede historie set fra den piskeglade rigmand Christian Greys perspektiv. Da han er en mand af få ord, var vi mange, der var nysgerrige efter at se, hvad der ulmede bag facaden, og hvad han egentlig tænkte om den søde Anastacia. Det viser sig, at han både gemmer på usikkerhed og en hel del barndomstraumer, men ellers tænker han også meget på sex med smæk, og han er noget mere kontant i sin tankegang end Anastacia.

Her er 11 ting om 50 Shades of Grey, som du ikke vidste

Den fik os til at tude

Hvis der var én bog, som både anmeldere og læsere over hele verden blev rørt af i 2015, så var det Anthony Doerrs Alt det lys vi ikke ser (Politikens Forlag), som også fik den amerikanske litteraturanerkendelse Pulitzer-prisen. En roman, som beskriver, hvordan krig ødelægger alt – men beskriver det så poetisk, at det bliver en smuk fortælling om grumme tider, hvor det er svært at gøre det rigtige, selv om man i udgangspunktet er et godt menneske. Vi følger den blinde Marie- Laure, der bor i Paris under anden verdenskrig og må flygte til en fæstningsby ved Bretagnes kyst, da nazisterne tramper ind i Paris. Samtidig følger vi den forældreløse Werner, der bor i Tyskland, og som bliver optaget i Hitlerjugend og til sidst ender i samme by som Marie-Laure.

Inger Støjberg: Jeg får både ægteskabstilbud og dødstrusler på mail

Den skændtes vi om

I den fjerde bog i ”Millennium”-serien, Det der ikke slår os ihjel (Modtryk), er Mikael Blomkvist presset på jobbet på grund af den nye ejer af avisen Millennium, og Lisbeth Salander har (endnu en gang) rodet sig ud i noget hacker-snask. Deres veje krydses atter, men her 10 år efter forfatter Stieg Larssons død er det David Lagerkrantz, der står for løjerne, hvilket både en del Larsson-fans, et par anmeldere og Larssons tidligere kæreste var utilfredse med. Her på FEMINA kunne vi nu godt lide ”Det der ikke slår os ihjel”.

Få en guide til 15 gode serier, du skal sørge for at se

Den havde vi store forventninger til

Siden Jojo Moyes skrev tåreperseren ”Mig før dig” om kærlighed mellem handicaphjælperen Lou og den lamme Will, som ender med at begå selvmord, er hun blevet spurgt hver dag, om hun ikke ville skrive en fortsættelse. For hvad skete der egentlig med stakkels Lou efter Wills død? Det svar får du i Efter dig (Cicero), hvor en sorgramt Lou arbejder i en luset lufthavnspub og selv er begyndt at drikke for meget. Men selvfølgelig dukker der en ny mand op, og som altid med Moyes er romantikken jordnær og tilsat en god portion humor, for det handler om mennesker, man faktisk kan forestille sig findes et sted.

Den fik os til at gyse

I USA blev der i en periode solgt ét eksemplar hvert sjette sekund døgnet rundt af Paula Hawkins’ Kvinden i toget (Gyldendal), som er den hurtigst sælgende debutroman nogensinde. I den uhyggelige thriller bliver hovedpersonen Rachel, der engang levede et tjekket liv, men som nu er ensom og alkoholiseret, involveret i en sag om en forsvunden kvinde. Rachels mange blackouts gør hende til et mindre pålideligt vidne, og som læsere ved vi (heldigvis) heller ikke, hvor vi har hende.

De fik os til at synge

Der kom hele to bøger om Thomas Helmig i år. Den ene, Thomas – Dagen efter dagen derpå (Lindhardt og Ringhof) af Søren Anker Madsen, er en biografi, som giver et underholdende indblik i både Helmigs liv og musikbranchen. Den anden, Helmig og kærligheden (Gyldendal) af Kirsten Jakobsen, er en samtalebog, skrevet som en monolog, hvor Helmig selv fortæller om kærlighed, parforhold, skilsmisse, musik, kunst og meget andet. Begge bøger fik os til at nynne: ”Nu hvor du har brændt mig af”, ”Det er mig, der står herude og banker på”, ”Stupid Man” og andre af de fabelagtige sange, Helmig har givet os gennem 30 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.