Venstre-profiler i oprør mod egen minister om besparelser i finanslov

- Vores støtte til det frivillige Danmark står i regeringsgrundlaget og fylder i vores civilsamfundsstrategi. Venstre skal være et parti, der gør, hvad det siger, siger Venstres socialordfører Carl Holst (tv.). (Foto: Foto: Liselotto Sabroe/Scanpix/arkiv)

Topfolk i Venstre er utilfredse med, at der i finansloven bliver taget penge fra frivillige foreninger.

I regeringens finanslovsforslag bliver der taget et trecifret millionbeløb fra det frivillige foreningsliv for at skaffe penge til en genopretning af Skat. Men det er stik imod Venstres politik.

Det siger flere topfolk i partiet til avisen Jyllands-Posten.

- Vores støtte til det frivillige Danmark står i regeringsgrundlaget og fylder i vores civilsamfundsstrategi. Venstre skal være et parti, der gør, hvad det siger, siger Venstres socialordfører Carl Holst.

Finansloven foreslår, at man mindsker den momsrefusion, flere frivillige foreninger kan få. Ifølge Jyllands-Posten vil en række foreninger samlet miste 155 millioner kroner.

Det er foreninger som Mødrehjælpen, Roskilde Festival og flere kirkelige organisationer.

- Det går mod Venstres politik og historie, siger folketingsmedlem for Venstre Britt Bager til Jyllands-Posten.

Også tidligere minister Eva Kjer Hansen og det mangeårige Venstre-medlem Jan E. Jørgensen kritiserer besparelsen.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) kritikken fra egne rækker "naturlig".

- Man kan diskutere, hvor meget man skal spare på ordningen, og det er der så forskellige holdninger til. Det er helt legitimt, siger ministeren.

Regeringen ønsker at afskaffe ordningen fra årsskiftet.

Sker det, vil foreningerne ikke få udbetalt momsrefusion for udgifter, de allerede har afholdt i 2017. I stedet vil man oprette en pulje på 67 millioner kroner, som de berørte foreninger kan søge.

/ritzau/