Uskyldig mand sad fængslet i fem måneder

Københavns Politi troede på løgne fra 36-årig mand og kvinde. Uskyldig blev tiltalt. Nu kommer efterspillet.
Tre gange løj en nu 36-årig mand overfor Københavns Politi om en episode med et oversavet jagtgevær. Også en kvinde var i stand til at binde efterforskerne historien på ærmet. Det mener anklagemyndigheden, som nu har rejst tiltale om falsk anmeldelse og falsk forklaring for retten.
Tre gange løj en nu 36-årig mand overfor Københavns Politi om en episode med et oversavet jagtgevær. Også en kvinde var i stand til at binde efterforskerne historien på ærmet. Det mener anklagemyndigheden, som nu har rejst tiltale om falsk anmeldelse og falsk forklaring for retten. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix

I cirka 150 dage sad en uskyldig mand varetægtsfængslet for at have forsøgt at dræbe en anden i Brønshøj i København.

Det er konklusionen i en usædvanlig tiltale, som anklagemyndigheden har rejst mod en 36-årig mand.

Efter et forløb, der var tæt på at føre til et justitsmord, anklages han for at have løjet overfor politiet og for at have givet retten den samme falske historie.

Nu skal han - ifølge anklageskriftet fra Københavns Politi - straffes med fængsel. Desuden skal han betale den erstatning, som det offentlige har måttet give til offeret, der på grund af løgnene var uberettiget varetægtsfængslet i fem måneder, fremgår det.

Sagen går tilbage til januar 2016. En aften ringede den nu 36-årige til alarmcentralen og bad om hjælp. En anden mand var dukket op med et jagtgevær.

Da betjentene nåede frem, fandt de såvel våbnet samt den påståede angriber, der blødte.

Betjentene troede på, hvad den 36-årige mand og hvad en kvinde på stedet kunne berette om episoden.

19 dage senere rykkede de ud for at anholde den mistænkte. Han blev sigtet for drabsforsøg. Han nægtede, men en dommer fængslede ham i varetægt. Flere gange derefter besluttede dommere at forlænge frihedsberøvelsen.

Anklagemyndigheden troede på politiets efterforskning, og derfor blev der rejst tiltale. Men i den efterfølgende straffesag i juni samme år brasede historien sammen, og den fængslede blev løsladt.

Nu kommer efterspillet. Den 36-årige anklages for at have givet urigtige oplysninger til en offentlig myndighed med den hensigt, at en uskyldig skulle blive anholdt, sigtet og dømt.

Hele tre gange skal han ifølge anklageskriftet have løjet ved politiets afhøringer.

Desuden bør han straffes for at have fremskaffet et falsk bevis. Det var nemlig ham selv, der hentede det skarpladte, oversavede jagtgevær fra en kælder, hævdes det i anklageskriftet.

Oveni skal han også dømmes for at have overfaldet den mand, han anmeldte, med halsgreb, spark og flere skaller, lyder kravet fra anklagemyndigheden.

Sagen ventes afgjort af Retten på Frederiksberg på mandag.

Domsmænd skal medvirke ved sagen, og det betyder, at den tiltalte nægter sig skyldig - i hvert fald i nogle af de forhold, han er anklaget for.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hans forsvarer, så det er uvist, om han nægter sig skyldig i hele anklagen, eller om han kan erkende dele af den.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.