USA forsvarer Jerusalem-beslutning i FN's Sikkerhedsråd
Palæstinensere råber slagord uden for Klippemoskéen i hjertet af Jerusalem efter fredagsbønnen. Foto: Ahmad Gharabli/AFP
Kritikken regner ned over USA under fredagens møde i FN's Sikkerhedsråd om udviklingen i Mellemøsten.

En række af de lande, der ellers er USA's nære allierede, forstår ikke præsident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.

Den britiske FN-ambassadør, Matthew Rycroft, betegner det som "ikke særlig gavnligt for freden".

Hans svenske kollega, Olof Skoog, betegner Trumps skridt som værende i modstrid med folkeretten og en række FN-resolutioner.

Frankrigs FN-ambassadør, François Delattre, beder USA forklare, hvordan Trumps tiltag stemmer overens med det retlige grundlag, "som alle fredsbestræbelser er baseret på".

Men USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, forsvarer præsident Trumps kontroversielle beslutning.

- USA er mere forpligtet end nogensinde til at opnå fred i Mellemøsten. Og vi er formentlig nærmere målet end nogensinde før, siger Haley under mødet.

Hun tilføjer, at Trump var klar over, at hans beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad ville føre til "spørgsmål og bekymringer".

Men præsidenten har taget dette skridt for at fremme freden mellem israelere og palæstinensere, understreger Haley.

Trump-administration har arbejdet på en ny fredsaftale, men Haley løfter ikke sløret for, hvad den indeholder.

Hun påpeger, at tidligere fredsaftaler mellem israelere og palæstinensere er blevet underskrevet på plænen ved Det Hvide Hus. Og det vil en kommende aftale formentlig også blive.

- For USA nyder troværdighed på begge sider, siger den amerikanske FN-ambassadør.

Gennem årene har Jerusalems status været et af de største stridspunkter i den lange række af fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

/ritzau/