USA fordømmer valgtrussel fra Venezuelas præsident
Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, vil forbyde store oppositionspartier i at opstille kandidater til næste års præsidentvalg. Foto: Ho/arkiv/AFP
Nicolas Maduros forsøg på at udelukke modstandere fra fremtidige valg er et ekstremt tiltag, mener USA.

USA's udenrigsministerium fordømmer en trussel fra Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, om at udelukke oppositionspartier fra næste års præsidentvalg.

- Befolkningen i Venezuela bør have ret til at udtrykke deres holdninger og samtykke til styreform gennem en fri og retfærdig demokratisk proces, som er åben for alle kandidater, hedder det i en erklæring fra ministeriet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Maduro sagde søndag, at tre oppositionspartier ikke skal have lov til at deltage i fremtidige valg, fordi de boykottede søndagens borgmestervalg i Venezuela.

Oppositionspartierne begrundede beslutningen med manglende tiltro til, at valget ville foregå efter reglerne.

- Maduros forsøg på at forbyde oppositionspartier fra præsidentvalg er endnu et ekstremt forsøg på at begrænse demokratiet i Venezuela og konsolidere magten i sit diktatoriske regime, skriver Heather Nauert, talskvinde i det amerikanske udenrigsministerium, i et tweet ifølge AFP.

Ved søndagens valg i Venezuela sikrede Maduros socialistparti sig ifølge præsidenten selv 300 af de i alt 335 borgmesterposter, der var i spil.

Det endelige resultat af valget er endnu ikke offentliggjort.

Oppositionen har ikke noget til overs for valghandlingen.

- Det, vi så i går, var en farce på et valg, som på ingen måde udtrykker folkets ønsker, siger Juan Andres Mejia, leder af et af de store oppositionspartier, som boykottede valget, ifølge Reuters.

Den 55-årige Nicolas Maduro kom til magten i 2013, hvor han afløste afdøde Hugo Chávez.

Forinden havde Maduro i flere år været udenrigsminister, og desuden fungerede han op til Chávez' bortgang i 2013 som vicepræsident.

Maduro er efter søndagens valgresultat favorit til at blive udpeget til socialistpartiets kandidat til præsidentvalget i 2018, skriver Reuters.

/ritzau/