Ung læge fik bolle-kommentar fra chef: Det er et slaraffenland for magtsyge
Formand for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, opfordrer til, at man siger fra overfor seksuelle krænkelser i sunhedsvæsenet. Foto: Overlægeforeningen
#metoo-bølgen har spredt sig som en steppebrand. I flere brancher er der dukket sager op om sexchikane. Nu skriver en ung læge om upassende kommentarer i sunhedsvæsenet.

- Jeg skal lige vide, hvor mange af dem her, du har knaldet med, for man kan jo undre sig over, hvordan du er kommet så langt så hurtigt.

De ord sagde en kollega til læge og ph.d. studerende Julie Mackenhauer. Og ifølge hende er det bare en af de kommentarer med seksuelle undertoner, man kan modtage som læge. Det skriver hun i et debatindlæg hos Ugeskriftet for Læger.

En kvindelig overlæge har også fortalt Julie Mackenhauer, at der fandtes 'to slags yngre læger'. Der er den 'opadstræbende, langt-fremme-i-skoene type, som boller sig til tops', og så er der dem 'der arbejder deltid, som ikke lægger en interesse time, og undergraver vores fag ved konstant at være sygemeldte eller på barsel'. Hun sluttede med: 'Hvem af dem er du?'

Ifølge Julie Mackenhauer er det tit de kvindelige læger, der kommer med nedladende kommentarer. Men også mandlige kollegaer har sagt upassende ting.

'Se, der kommer den smukkeste yngre læge, vi har. Du kan blive rask bare af at kigge på hende', skulle en mandlig kollega havde sagt til en patient, da Julie Mackenhauer trådte ind af døren. Og en mandlig medstuderende konstaterede, at hun kun havde fået succes, fordi hun har store bryster.

Er et 'vidne'

- Jeg er ikke et offer men et vidne, som kan bekræfte at kulturen kan være rådden, og debatten derfor nødvendig. Magtstrukturerne og hierarkiet i sundhedsvæsenet gør det desværre til et slaraffenland for de magtsyge, skriver Julie Mackenhauer i debatindlægget. 

Berlingske har talt med formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz. Hun mener snarere, at der er tale om magtmisbrug end seksuel chikane.

- Men det er også alvorligt. Man må ikke nedgøre kolleger på den måde. Derfor opfordrer vi også til - og arbejder på - at folk skal sige fra, hvis de oplever noget som dette. Folk skal opføre sig ordentligt over for hinanden, og overlæger skal sørge for, at der er en god tone og et godt arbejdsmiljø, siger Lisbeth Lintz til Berlingske.

Og til samme avis siger formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke, at man overvejer at igangsætte en undersøgelse blandt medlemmerne.