Administration 

Ung kok om barsk branche: Kollega bad mig sniffe kokain på toilettet

- Jeg kan huske, at en af de ældre kokke lagde en bane kokain op til mig, og en af dem sagde: ‘Jeg kan mærke, at vi kommer til at arbejde sammen i lang tid, så du kan lige så godt blive en del af det’, hvorefter jeg rystende sniffede min første bane coke op i næsen som 17-årig, fortæller kokken Jakob. (Foto: Foto: Iris - Ritzau/Scanpix.)

Ifølge Avisen.dk’s rundspørge har hver sjette kokke-elev indtaget euforiserende stoffer enten dagligt eller ugentligt i deres seneste praktik. En yngre kok fortæller om sine oplevelser i det københavnske restaurationsmiljø.

Der er let adgang til at få fat i stoffer, når man arbejder som kok. Og i nogle restauranter er der sågar gruppepres på kokkene for at tage kokain eller andre former for narko.

Det fortæller en yngre kok, som Avisen.dk har talt med. Han fortæller her sin historie om, hvordan han kom at arbejde som kok, og om det hårde miljø med let adgang til euforiserende stoffer, som han i en meget tidlig alder stiftede bekendtskab med. Hans navn er her ændret til Jakob, men hans identitet er redaktionen bekendt. 

Kom til Danmark som 13-årig

- Jeg var begyndt at lave meget ballade i 12-13 års alderen. Derfor begyndte jeg i mine ferier at arbejde som opvasker, og sidenhen køkkenassistent, i et køkken. Det gjorde jeg i hver eneste ferie i fire år, fortæller Jakob.

Han faldt hurtigt i hak med miljøet i køkkenet, som han selv beskriver som hårdt, men retfærdigt.

- Der er kontant afregning. Laver du en fejl, får du besked med det samme, men du lærer også nogle vigtige ting om respekt og disciplin, siger Jakob.

Som 17-årig besluttede han sig for at blive kok. Det var det, han kendte, og det var det, han var god til. Han startede derfor på Hotel- og Restaurationsskolen i Valby, men efter et par år stoppede han.

Arbejdsmiljø udfordres af misbrug

Efter Jakob var startet på skole, fik han en praktikplads på en af de bedre restauranter nord for København. Han havde ikke arbejdet i lang tid, før de ældre kokke en dag tog ham med ned på personaletoilettet under aftenserveringen for at dele en bane kokain.

- Jeg kan huske, at de lagde en bane kokain op til mig, og en af dem sagde: ‘Jeg kan mærke, at vi kommer til at arbejde sammen i lang tid, så du kan lige så godt blive en del af det’, hvorefter jeg rystende sniffede min første bane coke op i næsen som 17-årig, fortæller Jakob.

Jakob siger, at han ikke tidligere havde stiftet bekendtskab med narko på arbejdet, men da han først fik øjnene op for det, kunne han se, at det florerede overalt.

- Jeg havde ikke tidligere tænkt på det, men efter jeg selv fik prøvet det, kunne jeg se, hvordan alle omkring mig var høje, mens de arbejdede. I løbet af en aften kunne der snildt løbe mellem fem og ti gram kokain eller amfetamin igennem kokkenes næsebor, siger Jakob.

Flere elever Avisen.dk har talt med fortæller, at det ikke er ualmindeligt, at de nærmeste kolleger indtager euforiserende stoffer, når gæsterne kommer, og de skal til at lave mad. En af eleverne 20-årige Emil Nielsen fortæller:

- Det sker, at kokkene tager en bane eller ryger joint under service eller lige inden service for lige at gøre sig klar.

Nogle elever tager også selv stoffer. Ifølge Avisen.dk’s rundspørge svarer godt 15 procent, at de indtog euforiserende stoffer enten dagligt eller ugentligt i deres seneste praktik. 

Nem måde at håndtere stress på

Modsat mange af dem han stod i lære med og arbejdede for, begyndte Jakob ikke at tage stoffer fast, men dog så meget, at han i dag godt kan se, at det var et problem.

- Det var ikke et problem i forhold til mit arbejde. Nogle gange var der så meget pres på, at stofferne var den nemmeste måde at håndtere stress på. Til gengæld kunne jeg godt se, at det var problematisk, at mange blev nødt til at starte dagen med at tage en streg for at komme i gang.

Jakob forklarer, at det var under sin elevtid, han første gang stiftede bekendtskab med det, men det har været alle de steder, han har arbejdet siden da. Han har arbejdet under køkkenchefer, hvor det var totalt uacceptabelt og fyringsgrundlag og andre steder, hvor køkkenchefen var mere laissez-faire med det, og nogle gange selv deltog.

- Jeg ved ikke med andre steder, men i København er pushernes største marked ikke Christiania og Nørrebro. Det er alle køkkenerne, og det har det været i lang tid, konkluderer Jakob oven på alle sine oplevelser.

Accepter eller stop

Jakob selv tager ikke længere hårde stoffer, men accepterer, at det er en del af det miljø, han arbejder i, og nok altid vil være det. Han bebrejder ikke nogen, at de gør det, og fortæller til Avisen.dk, at det at være kok er en livsstil, man vælger på godt og ondt.

- Stoffer er en del af gamet. Man arbejder med unge mennesker i en branche, hvor det går stærkt, hvor der serveres alkohol, og ofte arbejder man ud på de tidlige nattetimer. Enten lærer man at acceptere, at stofferne er der, eller også stopper du i branchen, siger han og fortsætter:

- Det er ikke en branche for sarte sjæle, man skal have hår på brystet og være indforstået med at arbejde meget, og under forhold en ”kontorrotte” aldrig ville overleve. Mange finder ud af hen ad vejen, at det ikke er noget for dem, og det er helt fair. Det kan også være, at de er kommet det forkerte sted hen, for der er selvfølgelig også steder, hvor forholdene er gode, og narkotika, druk og fest på ingen måde er accepteret. Men det er færre, end man måske går og regner med, slutter Jakob. 

3F: Sygt arbejdsmiljø

I fagforeningen 3F er man rystet over det, der finder sted i nogle af landets køkkener og kalder arbejdsmiljøet sygt. I en rundspørge, Avisen.dk har foretaget blandt de danske kokkeelever, svarer godt 15 procent, at de i løbet af deres seneste eller nuværende praktikperiode i gennemsnit har indtaget euforiserende stoffer hver dag eller en eller flere gange i løbet af en uge.

- Det er jo tegn på, at der nogle steder er et sygt arbejdsmiljø, hvis man er nødt til at dope sig med stoffer for at få en arbejdsdag til at fungere, siger forhandlingssekretær i 3F, Bo Christensen.

Bo Christensen er selv uddannet kok. Han har selv oplevet, at der i branchen altid har været stemning for en fyraftensbajer, efter man har kørt en hård service sammen med fuld knald på. At nogen så tager skridtet videre, kan de hos 3F kun advare mod og rådgive om, og så håbe, at de unge tager det til sig.

- Vi har med unge mennesker at gøre, der måske først skal møde sent dagen efter. Jeg har forståelse for, at det med at runde den lokale er en af de sociale ting ved arbejdet, men man skal også passe på sig selv, og det prøver vi at rådgive vores medlemmer om, siger Bo Christensen.


Sådan gjorde vi i rundspørgen:

Rundspørgen er sendt ud til alle kokkeuddannelser i hele landet, som udbyder gastronomuddannelsen. I alt 11 skoler har fået rundspørgen tilsendt, heraf har 6 valgt at deltage fordelt over hele landet. Her har vi spurgt de elever, som har været i praktik om spørgsmål vedrørende deres arbejdsmiljø. Herunder mobning, vold og generel sundhed på arbejdspladsen, når de er i praktik.

I Danmark er der ifølge KHRU (Køkken Hotel Restaurant Uddannelse) 2.275 kokkeelever, som er i gang med hovedforløbet, hvor de er i praktik. 142 har svaret på rundspørgen, svarende til seks procent. Rundspørgen er herudover uddelt elektronisk i en facebookgruppe for landets kokkeelever. For at sikre individuelle besvarelser, har det kun været muligt at svare en gang fra hver særskilt IP-adresse.

UDVID

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej