Undgå fejlkøb: Sådan får du mest ud af udsalget

Få syv shoppingråd til, hvordan du undgår fejlkøb og får det rigtige med hjem til udsalget.
Det er nemt at komme til at købe en masse, man aldrig får brugt, fordi man falder for de billige tilbud på udsalg.
Det er nemt at komme til at købe en masse, man aldrig får brugt, fordi man falder for de billige tilbud på udsalg. Foto: Scanpix / modelfoto

Endelig blev det udsalgstid. Men udsalg er også lig med årets første maratonræs om de nedsatte procenter, som let kan udvikle sig til bugnende poser af billige fejlkøb, som man aldrig får brugt.

Stylist og personlig shopper Christina Wedel guider dig til, hvordan du i stedet får de helt rigtige køb med hjem.

Denne farve virker mest tiltrækkende på mænd: Se hvilken her

  1. PRØV TINGENE

– En typisk fejl i udsalgsjagten er, at vi ikke prøver tingene. Man går på grov-indkøb, og så får man ofte købt noget, man normalt aldrig ville have købt, hvis ikke det var sat ned med 60 procent. Så prøv nu tingene. Jeg har en grundregel, der siger, at man skal have ordentligt undertøj på, hvor éns numse ser godt ud i trusserne, og bh’en sidder godt. Hvis man har flade sko og jeans på, skal man tage strømpebukser og hæle med, så man kan skifte inde i prøverummet – og omvendt. Og være fuldstændig ligeglad med, om folk, der står og venter på at prøve, bliver sure og hiver i forhænget! Du har lov til at prøve de ting, du skal købe! Så tag dig god tid. Knap knapperne, og få de rigtige sko på, så du får det fulde indtryk.

  1. GIV DIG TID

– Sæt god tid af, når du går på udsalg. Og gør det alene, medmindre du har en veninde, som du véd kan hjælpe dig og kender dit humør. Hvis din shoppingpartner bliver utålmodig, så bliver du presset, og så bliver det en dårlig oplevelse.

Skal du på slankekur? Her får du opskriften og den komplette ugeplan på den effektive kålsuppekur

  1. SKAB OVERBLIK

– Når jeg som personlig shopper kommer ud til folk, ser jeg enormt mange garderober, som indeholder fejlkøb for 10.000-30.000 kroner. Det kommer selvfølgelig lidt an på, hvor gamle de er, men mange tænker, at hvis de ikke betaler så meget for tøj på udsalg, så gør det ikke noget, hvis de ikke får det brugt. Men det er en virkelig dum filosofi at have, for hvorfor så købe det? For den portion penge kunne man jo have gjort en masse lækre kvalitetskøb. Så inden du skal ud og shoppe, skal du gå din garderobe igennem og få skabt overblik over, hvad du mangler. Hvis du har en tendens til altid at købe bluser, så kan det være, du skal koncentrere dig om at finde et par rigtig lækre bukser på udsalget i stedet for at købe endnu flere billige bluser.

  1. PLANLÆG DIN SHOPPING

– Jeg vil ikke anbefale nogen, der ikke er virkelig gode til at shoppe, bare at fise ind en lørdag formiddag helt uforberedt for at gå på udsalg. Enten ender du med at give op, eller også risikerer du at komme hjem med det samme lort, som du købte sidste gang – og stadig ikke har brugt. Når jeg går på udsalg, har jeg altid kigget på tingene, inden udsalget starter, så jeg véd, hvad jeg går efter. Godt, så er det dén butik, jeg skal ind i. Kom fra morgenstunden, og har du endda prøvet tøjet inden, så ved du allerede, hvilken størrelse du skal have den dag, hvor 200 andre kvinder i butikken også er på udsalg.

  1. Vær på forkant

– Et andet lille tip er, at rigtig mange butikker sætter tingene på udsalg, lidt før de reklamerer med det. Så hvis du har forelsket dig i noget, så smut forbi butikken i dagene op til. Og hvis det ikke er sat ned, så kan du jo være flabet nok til at spørge, om du kan få det til den samme pris, som det bliver sat ned til dagen efter ved udsalgsstart. Det værste, der kan ske, er, at de siger, at du skal komme igen dagen efter.

Spar masser af penge på udsalget og gør et kup: Få inspiration i galleriet på Femina.dk

  1. GÅ EFTER KVALITET

– Jeg synes, man skal bruge udsalget til at gå efter god kvalitet og mærkevarer. Besøg nogle af de butikker, du har gået og savlet over, og hvor der virkelig er penge at spare. Har man ikke så mange penge, så slå et smut forbi de lidt dyrere highstreetbutikker som Cos, & Other Stories og Billi Bi (eller kig i deres webshops, hvis du ikke bor i nærheden, red.). Det er ikke, fordi jeg er tilhænger af, at det skal være dyrt, men det er jeg til gengæld af, at man bruger sine penge på ordentlig kvalitet. At man måske ikke køber så meget, men i stedet får købt det rigtige. Det er svært at generalisere om, hvorvidt man skal gå efter bukser, bluser, sko eller noget fjerde, men jeg synes for eksempel ikke, T-shirts og undertrøjer er så spændende at gå på udsalg efter. Led efter noget, der er design bag. Sko, kjoler, overtøj, en smuk silkebluse eller et par fede jeans.

  1. FORBERED DIG FYSISK

– Sørg for at have fået din kaffe og at have spist og tisset af, inden du går på udsalgsjagt. Vask dit hår, barber dine ben, og tag en god makeup på, hvis du plejer at bruge det, så du føler dig godt tilpas. Hvis du står og ligner en hængt kat med fedtet hår, så er der ingen chance for, at du får købt noget godt. Forbered dig, som om du skal ud og lave et vigtigt stykke arbejde. For det er det

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.