Udlev forfatterdrømmen - så nemt er det
Det er blevet nemmere og billigere at udleve forfatterdrømmen. Foto: Colourbox/free
Går du med en forfatter i maven, så læs med her. Ny teknik har gjort det både let og billigt at udgive sin egen bog.

Ønsker du at videregive din livshistorie, skrive en skønlitterær roman eller blot en lille fagbog om katte, modelskibe eller rollespil, så kig med her.

De senere år er såkaldte selvudgiver-forlag skudt op af jorden som paddehatte. Alle har de det til fælles, at de tilbyder at udgive folks manuskripter til en billig penge.

Forlaget Kahrius i Them i Midtjylland er ét af dem.

- For 10 år siden var det utænkeligt med et oplag på blot 100 bøger. Der talte man om minimum 1000 bøger. Det begrænsede langt de fleste privatudgivelser, siger stifter af Kahrius, Torben Kahr.

Tekniske landevindinger betyder, at bøger i dag kan printes på laserprintere som alternativ til store trykmaskiner. Samtidig limer man bøgerne i stedet for at garnhæfte dem. Det reducerer omkostningerne betydeligt.

Forlaget Kahrius udgiver i gennemsnit én bog om ugen. Kunderne er både etablerede forfattere og almindelige mennesker, og man behøver ikke have den store tegnebog op af lommen for at kunne kalde sig forfatter.

Prisen for en bog i 25 eksemplarer ligger typisk på 6000-7000 kroner.

Et oplag på 100 bøger er dog minimum, hvis bogen skal registreres med ISBN-nummer og ud i handlen, forklarer forelægger Torben Kahr.

Forlaget står for kontakten til boghandlere og biblioteker. De udsender også en pressemeddelelse og diverse anmeldereksemplarer.

Resten må man som forfatter selv stå for.

Coach og forfatter Sofia Manning har netop udgivet bogen "Mit hemmelige forhold til mad" på eget forlag. Hun tøver ikke med at anbefale selvudgivelse.

- Det er sjovt at have fingrene nede i bolledejen og være med i processen fra A til Z, siger Sofia Manning, der tidligere har udgivet bøger på bl.a. Gyldendal, Rosinante og Lindhardt og Ringhof.

"Mit hemmelige forhold til mad" har på to måneder solgt 1500 eksemplarer. Dermed er investeringen på 80.000 kroner for et oplag på 3000 bøger for længst tjent hjem.

5 tip til at realisere bogdrømmen:

1. Find ud af om, om du ønsker at udgive på et traditionelt forlag, et selvudgiver-forlag eller selv vil starte et forlag.

2. Hvis du vælger et selvudgiver-forlag, så få mindst tre tilbud. Mange af forlagene giver tilbud over nettet, hvis man udfylder en formular.

3. Tænk over, hvor stort oplaget skal være, og hvilken interesse andre mennesker har i din historie. De færreste bøger i Danmark sælger over 1000 eksemplarer. Samtidig er ikke frygtelig dyrt at få lavet et ekstra oplag.

4. Skaf penge til udgivelsen. Et oplag på 300 bøger koster typisk 20.000-30.000 kroner. Undersøg evt. muligheden for crowdfunding, hvor man ved hjælp af sit netværk skaffer penge til udgivelsen.

5. Salget er den svære del af processen, især hvis man er debutant. Prøv den lokale avis eller kontakt den lokale boghandler, hvis du er kendt i lokalområdet. Du kan også gøre reklame for bogen via en hjemmeside.

6. Fordelen ved at udgive selv er, at du som forfatter bestemmer alt omkring din bog både titel, forside, billeder, layout og indhold. Desuden kan du opnå en større fortjeneste ved salget.

/ritzau/FOKUS