Trads: Direktøren for stenrige Arla hykler, mens han fyrer løs

David Trads er journalist og forfatter.

JA, UNDSKYLD MIT SPROGBRUG, men selv om jeg godt ved, at Arla står for mælkeprodukter fra kvæg, så opfører virksomheden sig ærligt talt lige nu mere som dumme svin:

For selv om den ualmindeligt vellønnede direktion i de forløbne måneder har haft travlt med at få plads til alle de milliarder af kroner, som mejerigiganten skovler ind, så har de også haft tid til at udarbejde en spareplan, som sender masser af folk på gaden.

Det er så usympatisk – og desværre et alt for typisk eksempel på en vulgærkapitalisme, hvor der kun tænkes på at maksimere overskuddet og aldrig på et socialt ansvar over for de ansatte, som har været med til at skaffe fremgangen.

FOR BARE TO MÅNEDER siden jublede Arlas ledelse over en ’rekordvækst’, som gav et ’løft i indtjeningen med 7,4 milliarder kroner’, og som Peter Tuborgh, administrerende direktør, kaldte et ’solidt år’ – men i dag meddelte samme direktør så, at 195 ansatte i hovedkvarteret i Aarhus (foruden en masse i udlandet) skal fyres 

Ja, der står, at overskuddet sidste år var på 7,4 milliarder kroner – ud af en omsætning på 77,7 milliarder. Ja, milliarder, står der, ikke bare millioner. Og, ja, der står også, at der nu skal fyres 195 mennesker i Aarhus, som har knoklet for mejerigiganten.

Peter Tuborgh, direktøren, prøvede i dag at luske de usympatiske fyringer igennem med en pressemeddelelse med den neutrale overskrift ’Ændringer i globale virksomhedsfunktioner og osteproduktion i Storbritannien’, men den hoppede landets erhvervsjournalister ikke på.

Tuborgh, som selv rager mere end en million kroner til sig hver eneste måned – et beløb, der i øvrigt stiger hastigt uanset årsresultatet, som vi ved fra de forløbne år – kalder det klinisk for ’besparelser og effektiviseringer’.

DIREKTØREN KALDER SIN PLAN for ’Calcium’ (Kalk!), hvis formål er at ’transformere’ Arla for at ’kunne fokusere endnu mere på forretningens frontlinje, hvor værdiudvekslingen med kunder og forbrugere finder sted'. Oversat til dansk:

Der skal spares på lønninger, så ejerne kan score kassen.

Tuborgh siger det sådan set ligeud:

”Vi ønsker at nå vores mål om at opbygge et stærkere og mere konkurrencedygtigt Arla, som servicerer vores kunder og forbrugere bedre og giver vores andelshavere større afkast. Det kræver, at vi træffer en række svære beslutninger” lyder det fra direktøren, der fortsætter:

”Arla skal være en af de mest fleksible og forbrugerorienterede virksomheder på det aktuelle, tempofyldte og komplekse globale fødevaremarked,” og så siger han Gud-hjælpe-mig:

”Det er aldrig let at sige farvel til værdsatte kolleger, især ikke under disse omstændigheder, og jeg vil gerne takke dem, der forlader os, for det bidrag, de har ydet til Arla Foods, og jeg ønsker dem alt godt for fremtiden. Vi vil give vores fulde støtte til de kolleger, der er berørt af denne proces.”

SIKKEN EN OMGANG HYKLERI – for, hvis direktør Tuborgh mente, hvad han sagde, ja, så kunne han jo bare lade være med at fyre de ansatte, og hvis det er så svær en beslutning, ja, så kunne han jo bare finde på en bedre. Med så mange milliarder i overskud er der jo ingen økonomiske problemer.

Desværre er Arla og dets direktion i dag bare endnu et eksempel på, at medarbejdere – selv i gode tider, hvor milliarderne vælter ind – bare er nogle, man kan stritte ud, når det handler om at sikre endnu større pengeposer til ejerne og direktørerne.

Trist, men sandt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.