Administration 

Trads: Den dag Reagan sagde riv muren ned, blev han min helt

David Trads er journalist og forfatter.

Bertil, min samfundslærer i gymnasiet, flåede døren op til klassen den dag lige før sommerferien i 1987. Han viftede med et VHS-bånd, han havde optaget i TV-Avisen aftenen før - den 12. juni 1987 - hvor Ronald Reagan, USA's præsident, havde talt i Vestberlin.

”Det var,” sagde min lærer nærmest stakåndet, ”måske, kun måske, men alligevel, et historisk øjeblik, da Reagan talte i Vestberlin i aftes,” mens han satte videoen i gang.

Det gav et sug igennem maven, da jeg så Reagan stå der foran Brandenburger Tor.

Jeg havde været i Vesttyskland, jeg havde set Jerntæppet i form af pigtrådshegn ved grænsen mellem Vest- og Østtyskland, jeg havde mærket kulden vælte ud af fjernsynet, når unge østtyskere blev skudt under flugtforsøg over Berlin-muren, men jeg havde aldrig selv været i Vestberlin.

Jeg kendte Reagan. Ikke for noget godt. Han var en krigsgal cowboy, syntes jeg. Det var kun KU’erne – de hellige KU’ere – som på gymnasiet holdt af ham. Ja, de forgudede ham faktisk. Jeg tænkte på dengang, da jeg lige var kommet til USA første gang, og havde hørt Reagan true verdensfreden under en tale i Det Hvide Hus:

”Kære amerikanere,” sagde han, ”jeg er glad for at kunne fortælle jer, at jeg i dag har underskrevet en lov, som for evigt ulovliggør Rusland. Vi begynder vores bombning om fem minutter.”

Det var for sjov, viste det sig. En lydprøve, som imidlertid blev opdaget og lækket. Sovjetunionen var rasende. Isvestija, regimets avis, understregede, at det var ’en åbenlys provokation, en krigsliderlig tale.’ I Moskva nåede man at komme i højeste alarmberedskab. Det var i 1984. Nu var det 1987 – en af de sidste dage i 3.g – og der stod han så:

Reagan, manden, jeg ikke kune døje, foran Muren, symbolet på alt det, jeg foragtede:

”Bag mig er der rejst en mur, som går hele vejen rundt om de frie dele af denne by. Den er en del af et system af barrierer, som opdeler hele kontinentet Europa. Fra Østersøen mod Syd, skærer disse barrierer gennem Tyskland som en flænge af pigtråd, beton, patruljehunde og vagttårne. Længere mod Syd er der måske ikke nogen tydelig, nogen åbenlys mur. Men der er stadig bevæbnede vagter og checkpoints over det hele – stadig restriktion på retten til at rejse, stadig en måde, hvorpå den totalitære stat kan påtvinge sig magten over dets mænd og kvinder. Det er imidlertid her i Berlin, at muren dukker tydeligst op; her, hvor den skærer gennem jeres by; hvorfra nyhedsfotografier og tv-billeder har indprentet dette kontinents brutale opdeling i hele verdens tanker. Stående her foran Brandenburger Tor, er ethvert menneske en tysker, adskilt fra sine landsmænd. Vi er alle en berliner, tvunget til at kigge på dette ar.”

Reagan talte videre. Det var en lun, solrig dag. Han mindede os om, hvordan de lande, der valgte demokratiet og det frie marked lige siden var blevet friere og rigere. Han fortalte, hvordan Vestberlin igen var en af verdens store byer, genopbygget efter krigen af initiativ, vilje og frihed. Altid dog med en fjende, den sovjetiske kommunisme:

”I 1950erne forudså Khrustjov, at ’vi vil begrave jer.’ Men i Vesten i dag ser vi en fri verden, som har opnået en grad af velstand og et godt liv, som aldrig før set i menneskets historie. I den kommunistiske verden ser vi fiasko, teknologisk tilbageståenhed, faldende sundhedsstandard, endda mangel på det allermest nødvendige – mangel på mad. I dag er Sovjetunionen ude af stand til at brødføde sig selv. Hele verden står foran en stor og uafvendelig konklusion: Frihed fører til velstand. Frihed afløser det urgamle had mellem nationer med samarbejde og fred. Frihed har sejret.”

Reagan understregede, at der var tegn på reformer i Sovjetunionen, som i hvert fald på overfladen gik i frihedens retning – lidt mere ytringsfrihed, enkelte dissidenter frigivet, lidt mere markedsøkonomi:

”Er alle disse udviklinger udtryk for ægte ændringer i den sovjetiske stat? Eller er de bare symbolske handlinger, som har til formål at skabe falsk håb i Vesten, eller at styrke det sovjetiske system uden at forandre det? Vi byder forandringer og åbenhed velkomne; for vi tror, at frihed og sikkerhed går hånd i hånd; at fremskridt i menneskers frihed kun kan styrke kampen for verdensfreden. Der er en ting, som Sovjetunionen kan gøre, som ville være umisforståeligt; som dramatisk ville styrke frihedens og fredens sag. Generalsekretær Gorbatjov, hvis du søger freden, hvis du søger fremgang for Sovjetunionen og Østeuropa, hvid du søger liberaliseringen, så kom til den her port. Mr. Gorbatjov, åben den her port. Mr. Gorbatjov, riv den her mur ned!”

Folk brød ud i jubel. Vesttyske og amerikanske flag strøg til vejrs. Brølet fra menneskehavet overdøvede præsidenten. Bag ham klappede Helmut Kohl, den vesttyske kansler, og alle de andre æresgæster. Bag ham var opstillet en mange meter lang mur af gennemsigtigt, skudsikkert glas. Bag den mur igen var Østtyskland. Der var ikke et øje at se derinde.

Der var helt, helt stille i klassen, mens vi så videoen. Jeg kunne mærke, at jeg havde gåsehud, at mine hår på armene havde rejst sig, at suget i maven var blevet større, at jeg – gud-hjælpe-mig – havde en tåre i øjenkrogen. Det havde jeg aldrig troet ville ske under en tale af Reagan, men hans ord ramte mig – og, kunne jeg se, alle de andre:

”Måske er dette roden til selve problemet. Til den mest fundamentale forskel på Øst og Vest: Den totalitære verden skaber tilbagegang, fordi det gør vold på selve sjælen, så den smadrer det enkelte menneskes impuls til at skabe, til at nyde livet, til at tro…Da jeg for et øjeblik siden så ud af Rigsdagen, dette symbol på tysk enhed, lagde jeg mærke til ord, som var spraymalet på muren, måske af en ung berliner: ’Denne mur vil falde. Tro bliver til virkelighed.’ Ja, tværs over Europa, denne mur vil falde. For den kan ikke stå op imod tro; den kan ikke modstå sandhed. Denne mur kan ikke modstå frihed.”

Da Bertil slukkede tv’et, var vi tavse. Han fortalte, at Østblokken var rasende over talen – og at mange, som han sagde, ’tænksomme mennesker’ i Amerika også havde advaret mod den ’konfronterende tale’. Er det klogt, spurgte han?

Der var noget uvirkeligt, noget uhåndgribeligt over den tale. Jeg sagde ikke rigtigt noget i klassen, for jeg kunne mærke, jeg var i indre bevægelse. For første gang havde jeg hørt en tale af Reagan, hvor jeg holdt af hvert et ord. Jeg sagde det ikke højt, for jeg plejede at mene det modsatte.

Om aftenen var Uffe Ellemann-Jensen, udenrigsministeren, i TV-Avisen. Han sagde, at vi levede i en tid, hvor frihedens varme var i færd med at tø kommunismens kulde op. Det gode, sagde han, var ved at vinde over det onde. ’Vejen er tydelig, vi kan se målet, nu handler det bare om, hvor hurtigt vi når det,’ lød det.

Det var, som om jorden vaklede under mig – som om at der måske, bare måske, men alligevel, var en chance for, at det, jeg frygtede, kunne blive overvundet af det, jeg håbede på.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"

Mette frederiksen med mundbind
Corona

Her skal du bære mundbind

billede af Kim larsen og hjalmer kopieret sammen
Kendte

Hjalmer hyldede sin far:

Se billederne

fra familiealbummet

politibiler holder foran ejendom
Krimi

Politiet skød og ramte

knivbevæbnet

mand flere gange

billede inde fra lejligheden
Helt vildt

Kan på tre år

score 12 mio.

på salg af lejlighed

sundhedspersonale iført udstyr
Corona

Smittestigning: Her forventes coronaen at sprede sig

En samling af ure
Nyheder

Husk det nu:

I nat slutter

sommertiden

Peter Hummelgaard på pressemødet
Corona

Regeringen kræver negativ coronatest fra udenlandsk arbejdskraft

billede af Claus Bang
Krimi

Mystisk forsvinden -

To meter høje Claus sidst

set for en måned siden

Hilda Heick og Michael Olesen
Kendte

Hilda Heick til

sin partner:

Bliv tjekket for kræft!

Arnold Schwarzenegger i hospitalssengen
Kendte

Schwarzenegger

opereret i hjertet

McDonald's skilt på blå baggrund
Mad og drikke

Bizar bestilling

hos McDonalds

person får foretaget smittetest
Corona

Færre smittet

med corona

det seneste døgn

Andrzej Duda i profil
Corona

Præsident testet positiv 

Blå blink på politibil
Krimi

Mand fundet død i blodpøl

- skar sig på knust vindue

Pige på seng med hænderne for hovedet
Nyheder

Efter svigt og overgreb:

Nu lukker kostskole

Martin Parnov Reichhardt og Vicky Knudsen
Underholdning

Vild med dans-stjerne

forsker i medicin:

Pengene gør en forskel

Plakat til den nye Borat-film
Nyheder

Trump sviner Borat-skuespiller 

finansminister Nicolai Wammen (S) står på pressemøde
Corona

Regeringen vil forlænge

og udvide hjælpepakker

lille grøn hvalp ligger med lukkede øjne
Helt vildt

Sjældent syn:

Hund føder grøn hvalp