Løse dyr skabte kaos: Cirkus-medarbejder sparket ned af kamel

En beruset polsk mand blev sparket ned af en kamel i det danske cirkus Trapez. Direktøren kalder det for en ulykke.
Foto: Colourbox

En beruset polsk mand, der er løst ansat i det danske Cirkus Trapez, kom til skade, da han blev sparket ned af en kamel.

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget hos Arbejdstilsynet.

Sagen med den sparkende kamel er bare en af de sager om svigtende sikkerhed for ansatte og publikum, der har været med Cirkus Trapez i løbet af denne sommer.

Kamel-ulykken fandt sted i den midtjyske by Bjerringbro, og efterfølgende blev Arbejdstilsynet underrettet om ulykken. Tilsynet besøgte derfor teltpladsen den 15. august.

Her fik Arbejdstilsynet ifølge sagens dokumenter forklaret, at den tilskadekomne mand blev fundet liggende i indhegningen af en af cirkussets ansatte, der hørte manden råbe op. Manden blev efterfølgende kørt på hospitalet, men Arbejdstilsynet havde svært ved at finde ud af, hvad der reelt var sket.

Den tilskadekomne var nemlig alene i indhegningen, og derfor havde ingen andre ansatte set ulykken. Manden kunne derudover kun polsk, og kommunikationen foregik derfor primært med håndtegn og få tyske ord.

Han havde ikke fået lov

Til Avisen.dk forklarer direktøren i Cirkus Trapez, Isabella Enoch, at ulykken skete sent om aftenen, mens alle medarbejdere var travlt optagede. Cirkussets æsler og ponyer var nemlig sluppet ud af deres indhegning og var løs i byen. Derfor var de ansatte ude for at indfange dem.

- Alle, der var på cirkuspladsen, var ude og samle dyrene sammen. En af kollegerne sparkes så af en kamel, og han var beruset. Det er en, der er hos os, men ikke arbejder hos os, fordi han har et alkoholproblem. Et par timer inden havde jeg sagt til ham: 'Du er fuld igen - gå i seng'. Han har så villet hjælpe, da dyrene slap løs, og han har forklaret mig, at han ville sætte kamelen ind i gården. Den sparker så, og han kommer i klemme i en dør.

Hvordan kan det lade sig gøre, at en, der er beruset, kan rende rundt blandt jeres dyr?

Det har han heller ikke fået lov til. Et par timer inden siger jeg til ham, at han skal gå i seng. At han så har gjort det, er fordi alle andre var ude for at samle ponyerne og æslerne ind. Jeg kan ikke gøre for, at ham den berusede går ud og hjælper.

Man kunne vel sige, at han ikke må være i cirkusset, hvis han er fuld?

- Det var også derfor, jeg sendte ham i seng to timer før, siger Isabella Enoch.

Hun forklarer, at hun selv havde fri den pågældende aften, og brugte aftenen på at sidde og se en af hendes favorit tv-udsendelser inde i sin skurvogn.

Arbejder uden løn

Den tilskadekomne mand er polak og arbejder ikke i cirkusset. Han hjælper lidt til, når han er i cirkusset, mod kost og logi. Han får lov at overnatte i en af cirkussets vogne, og kan komme og gå, som han vil. Eneste aflønning var lidt madpenge.

- Det er måske anderledes i cirkusbranchen, men han er en person, vi har kendt i rigtig mange år. Han er en gammel mand, hvad skal vi gøre? Smide ham ud og sige, du må ikke være her? Han har ikke noget sted at tage hjem til, siger Isabella Enoch.

Isabella Enoch forklarer, at strømsvigtet på pony- og æselindhegningen, som var skyld i den megen virak, skyldes dyreværnsaktivister, der mener, at Trapez' heste bliver vanrøgtet. 

- Det har været forfærdeligt i år med aktivister. Alle vores plakater var også malet over i den by, og derfor tror jeg, at det er aktivister, der har taget strømmen. Vi er blevet forfulgt. Under normale omstændigheder ville de dyr aldrig kunne komme ud, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.