Tom fik hjælp til at tage børnene med på ferie: "Vi er taknemmelige"

Tom Jensen og to af hans tre børn nyder ferien i Blåvand, hvor der både er tid til at slappe af, lave sjove aktiviteter og bare have kvalitetstid med familien. (Foto: Foto: Avisen.dk)

Hvert år søger flere og flere udsatte familier om feriehjælp. Tom Jensen er en af de heldige, der kom på lejr med sine børn i Vestjylland.

Himlen er blå, og den flere måneder lange sommervarme i Danmark holder stadig i Blåvand. Foran Blåvand Zoo ankommer en stor bus med 16 familier og fire frivillige fra Næstved, der bruger deres uge i det vestjyske.

Nærmest inden buschaufføren når at slå dørene op, vrimler det ud med børn, der ikke kan vente med at komme ind og se på de mange dyr i sommervarmen. Stemningen er spændt, og børnene griner med hinanden.

En af de familier, der i år er i Blåvand, er Tom Jensen og hans to børn, Mikkel på 9 år og Cecilie på 13. Tom Jensen har også en 15-årig dreng, der ikke er med i Blåvand, men nyder at være alene derhjemme og have lidt mere ansvar.

- Vi har jo en stresset hverdag og skal få den til at fungere. Det her er et godt pusterum til at lade op til noget nyt. På den her måde kan jeg være sammen med børnene 100 procent, siger Tom Jensen.

Dansk Folkehjælp sender udsatte familier på ferie

Tom Jensen og de 15 andre familier har igennem organisationen Dansk Folkehjælp søgt om  feriehjælp. I år sender Dansk Folkehjælp omkring 3.500 voksne og børn på ferie. 

- Vi er taknemmelige for, at vi er kommet afsted. Der er jo rigtig mange familier, der har søgt i år, siger Tom Jensen.

Vi er kommet frem til bæverburet i Zoo, som Mikkel læner sig ind over og glædeligt udbryder:

- Ej se, der er en af dem, der er i bad. Den kan nok godt klare det kolde vand.

9-årige Mikkel er meget begejstret for dyrene i Blåvand Zoo. Her står han og kigger ind til bæverne, der går rundt med unger. Foto: Avisen.dk

Sammen med ligesindede

Tom Jensen er enlig far i fleksjob. For otte år siden fik hans kone og børnenes mor en blodprop, der har gjort hende ude af stand til at tage sig af børnene. Derfor er Tom Jensen nu alene med dem, mens børnene ser deres mor en gang om ugen.

Udover at være sammen med sine børn og kunne slappe af, finder Tom Jensen en ro i at være sammen med andre familier, der oplever de samme udfordringer som ham.

- Det er godt at være sammen med de andre. Mange har børn med forskellige diagnoser, og vi er alle sammen syge på den ene eller anden måde. Det er rart at være sammen med ligesindede mennesker, siger han.

Imens er vi gået ind i en stald, hvor Mikkel med det samme får øje på en zebra, som han har ledt længe efter.

- Der var zebraen. Jeg håber snart, den laver lort, griner Mikkel.

Der er glæde i hans øjne, og han er vild med at se de forskellige dyr.

Endelig får Mikkel lov til at se zebraen, der går rundt inde i sin stald. Foto: Avisen.dk

Børnene i centrum

Dansk Folkehjælps ferielejre har fokus på aktiviteter og på at give de udsatte børn en god ferie. Det oplever Tom Jensen, at denne ferie gør.

- Man kan også bare se på de andre børn, hvor glade de er. De er jo heller ikke vant til at være på ferie, siger han.

Udover at børnene oplever en god ferie, er det også vigtigt for dem, at de ikke kommer tilbage som de eneste, der ikke har lavet noget sjovt i deres ferie.

- Det betyder rigtig meget, at vi kan få en ferie, så de også har noget at fortælle deres klassekammerater. Så de også kan komme tilbage efter sommerferien og fortælle, at de har været på ferie. De er stort set ligeglad med, hvor de kommer på ferie. Det betyder bare virkelig meget, at de kommer et sted hen ligesom deres jævnaldrende klassekammerater, siger Tom Jensen.

Der er mange familier med i Blåvand Zoo, og de nyder alle vejret og muligheden for at se forskellige dyr. Foto: Avisen.dk

Hans datter Cecilie render rundt med en jævnaldrende pige, som hun har mødt på ferien.

- Det er godt for min datter at være sammen med nogle jævnaldrende. Sådan har det været fra dag et af. Det er det dejlige ved det her. Det er en blandet landhandel, siger Tom Jensen.

Ekstra midler sender flere familier på ferie

Denne ferie i Blåvand er kun for enlige forældre på overførselsindkomst, men som noget nyt har Dansk Folkehjælp også valgt at tilbyde ferier til familier, hvor begge forældre er på overførselsindkomst, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem.

- Disse familier var lidt kritiske over for det tidligere. I år havde vi ekstra midler, så familier med to overførselsindkomster og havde mulighed for at ansøge, siger Klaus Nørlem.

Michael Pedersen er en af de frivillige, der er med i år i Blåvand. Det er første gang, han er ferieleder, og han har sin kone og sin søn med i Blåvand Zoo.

Michael Pedersen er en af de fire frivillige, der er med de 16 familier i Blåvand. Han nyder at kunne gøre noget for andre mennesker. Foto: Avisen.dk

- Det er rigtig godt. Mange af de her børn prøver jo ikke andet hele sommeren end denne her ferie, siger han og lægger vægt på, at det er for børnenes skyld.

- Vi de voksne skal nok klare os. Vi gør det jo for ungernes skyld, siger Michael Jensen.