Tjekkiets præsident kalder flygtningestrøm for invasion
Tjekkiets præsident, Milos Zeman, har i sit julebudskab til tjekkerne rettet en skarp kritik mod flygtninge og migranter. De invaderer Europa, mener han, og de unge syrere og irakere skulle i stedet blive hjemme og kæmpe mod Islamisk Stat. Foto: Petr David Josek/AP
Præsident Zeman i Prag mener, at unge mænd fra Syrien skulle kæmpe mod IS og ikke rejse til Europa.

Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, har i sit julebudskab til befolkningen betegnet flygtningestrømmen mod Europa som en "organiseret invasion".

Han siger videre, at unge mænd fra Syrien og Irak bør gribe til våben og gå i krig mod Islamisk Stat (IS) i stedet for at begive sig til Europa.

- Jeg er dybt overbevist om, at vi står over for en organiseret invasion, ikke en spontan bevægelse af flygtninge, siger Zeman i sin juletale, der er frigivet lørdag.

Han siger også, at han har en følelse af barmhjertighed over for "mulige" flygtninge, som er gamle og syge og for børn.

Men ikke for unge mænd, der bør blive i Syrien og Irak og slås mod IS.

- Et stort flertal af de illegale migranter er unge mænd ved godt helbred og enlige. Det undrer mig, at disse mænd ikke griber til våben og kæmper for deres landes frihed mod Islamisk Stat, siger Zeman, som blev valgt som tjekkisk præsident i begyndelsen af 2013.

Dem, som flygter fra deres krigshærgede lande, opnår kun at styrke IS, mener Zeman.

Den 71-årige præsident sagde videre, at de af hans landsmænd, der flygtede fra den nazistiske besættelse fra 1939 til 1945, ikke flygtede til Storbritannien for at få sociale goder, men for at kunne komme til at kæmpe for at befri deres land.

Det er ikke første gang, at Zeman har lagt sig på den hårde linje i spørgsmålet om den strøm af migranter og flygtninge, der kommer til EU.

I november deltog Zeman, der er venstreorienteret, i en islamkritisk demonstration i den tjekkiske hovedstad, Prag. Zeman var sammen med politikere på den yderste højrefløj og en halvmilitær gruppe.

Bohuslav Sobotka er Tjekkiets premierminister, og han har tidligere kritiseret Zemans bemærkninger.

I en kommentar til præsidentens julebudskab siger premierminister Sobotka, at bemærkningerne er præget af at være forudindtaget, ligesom præsidenten gør tingene mere simple, end de er.

En nylig meningsmåling viste, at 70 procent af tjekkerne ikke ønsker migranter eller flygtninge i deres land.

/ritzau/AFP