Thulesen Dahl: Velfærd er vigtigere end skattelettelser
DF-formand Kristian Thulesen Dahl fastholder krav om, at velfærden skal sikres, før partiet indgår skatteaftale. Foto: Sarah Christine Nørgaard/arkiv/Scanpix
DF-formanden slår fast, at det handler om at sikre velfærden først, når der skal forhandles skat med VLAK.

Liberal Alliance har talt om historisk store skattelettelser.

Men det er ikke Dansk Folkepartis førsteprioritet, når støttepartiet og VLAK-regeringen i januar genoptager forhandlingerne om skat og udlændinge.

Når det kommer til en skatteaftale, så vil DF først have garantier fra regeringspartierne om, at der er tilsvarende sikkerhed for velfærdsudgifterne i de næste otte år.

Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Støttepartiet fastslår, at det vil have en forsikring for, at velfærdsniveauet ikke forringes, hvis der kommer skattelettelser.

- Skattepakken skal ikke være forfærdelig stor. Der skal være en sikkerhed for, at der er tilstrækkelig med ressourcer i den offentlige sektor til de udfordringer, der er i de kommende år, siger Thulesen Dahl.

Finansministeriet har i forhandlingerne beregnet, at der skal være en vækst i det offentlige forbrug på 0,65 procent årligt for at dække den demografiske udfordring.

Det drejer sig blandt andet om udgifter til flere ældre og svarer til 26 milliarder kroner i 2025.

Foruden en forsikring omkring velfærden kræver DF markante stramninger på udlændingepolitikken for overhovedet at gå med til skattelettelser.

Og hvis DF ender med at indgå en skatteaftale, skal regeringen ikke regne med noget stort.

- Skattepakken skal ikke være forfærdelig stor.

- Det lyder fint, når vi hører fra regeringen, at det er vigtigt, at folk med de laveste indkomster skal have skattelettelser.

- Men mange af de beregninger vi er blevet præsenteret for handler om, at skal man give folk med lave indkomster en skattelettelse, så skal det for ikke at medføre negativ arbejdsudbud også gives skattelettelser til folk med højere indkomster.

- Og det er der, at det bliver problematisk, da det så får en profil, vi ikke bryder os så meget om, siger Thulesen Dahl.

Det siger Thulesen Dahl, selv om LA-leder Anders Samuelsen tirsdag aften fortsat håbede, at parterne landede en ambitiøs skatteaftale.

Det var på et pressemøde tirsdag aften, at Samuelsen sagde, at regeringspartiet vil stemme for finansloven for 2018.

Den skal stemmes igennem fredag. LA havde truet med ikke at stemme for, medmindre en skatteaftale var på plads inden da.

/ritzau/