Theresa May: Vi har kurs mod at levere brexit til folket
- Vi har kurs mod at levere på det britiske folks suveræne afgørelse om at forlade EU. Og det er det, vi vil gøre, siger den britiske premierminister, Theresa May, torsdag ved ankomsten til EU-topmøde i Bruxelles. Foto: Yves Herman/Reuters
De 27 andre EU-lande efterlyser mere klarhed over, hvilket forhold Storbritannien ønsker til EU efter exit.

Storbritannien er på rette kurs mod at levere den exit fra EU, som det britiske folk besluttede ved folkeafstemningen sidste sommer.

Det siger premierminister Theresa May torsdag ved ankomsten til EU-topmøde i Bruxelles.

- Vi har kurs mod at levere på det britiske folks suveræne afgørelse om at forlade EU, siger Theresa May.

- Og det er det, vi vil gøre, siger hun.

Theresa May er skuffet over, at hun onsdag aften tabte en afstemning i det britiske parlament.

Det betyder, at parlamentet skal stemme om den endelige aftale, som den britiske regering måtte indgå om exit fra EU.

Men selv om hun har tabt én afstemning, har hun vundet 35 andre, når det gælder den interne britiske proces med at melde sig ud af EU.

Desuden ventes de 27 andre EU-lande på topmødet fredag at vedtage, at der er sket nok fremskridt i første fase af forhandlingerne.

Det betyder, at EU og briterne nu kan begynde at se fremad og tale om deres partnerskab efter britisk exit fra EU i marts 2019.

- Vi har kurs mod at levere brexit, konkluderer Theresa May.

På topmødet vil hun også tale om "det ambitiøse og dybe og særlige partnerskab", som hun vil opbygge med EU i fremtiden.

- Jeg ser frem til at diskutere fremtidens tætte og særlige partnerskab, siger May.

Det gør de 27 andre EU-ledere også.

I et udkast til konklusioner fra den del af topmødet, der fredag handler om den britiske exit, efterlyser EU27-landene mere klarhed over, hvad planen er.

- Det Europæiske Råd (EU-lederne, red.) opfordrer Storbritannien til at skabe mere klarhed over sin holdning til rammen for det fremtidige forhold, skriver EU-toppen.

Forventningen er, at EU-landene sidst i januar giver EU's chefforhandler, Michel Barnier, mandat til forhandlingerne om en overgangsordning efter exit.

På et nyt topmøde i marts ventes EU-lederne at vedtage retningslinjer for forhandlinger om rammerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Det handler ikke mindst om udformningen af en frihandelsaftale.

Storbritannien forlader efter planen EU fredag 29. marts 2019 ved midnat.

/ritzau/