Tech-tendenser 2018: Kunstig intelligens rykker
Den kunstige intelligens ses allerede nu i produkter som mobiltelefoner, robotstøvsugere, skakcomputere eller selvkørende plæneklippere Foto: Roslan Rahman/AFP
Allerede i det kommende år vil flere danskere opleve, at kunstig intelligens og digitale assistenter vinder mere indpas i hverdagen.

Siri, Alexa og Cortana er navnene på Apples, Amazons og Microsofts såkaldte digitale assistenter.

Og hvis de ikke ringer en klokke, kommer I højst sandsynligt på fornavn i 2018.

Det vurderer to tech-eksperter, som har givet deres bud på, hvilke trends og produkter der bliver store i det kommende år.

- Vi kommer til at se mere af den kunstige intelligens både hos forbrugerne og i industrien, siger Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker hos Elektronista Media.

Et eksempel på kunstig intelligens kan være robotteknologi og selvkørende biler. Men i den mere nære hverdag kan det være netop de digitale assistenter, der kan forstå, hvad du siger og hjælpe dig med ting.

Det kunne være Siri på iPhone, der kan fortælle dig klokken, køretiden til Kolding eller ringe op til mor. Det kan også være chatbots, altså robotter, der i chattråde kan svare på simple spørgsmål.

Og den teknologi bliver både større og mere brugervenlig i 2018, eksempelvis via stemmestyring, vurderer Christiane Vejlø. På den måde bliver teknologien mindre synlig, selv om den egentlig fylder mere.

- Hvor det tidligere har foregået på maskinens præmis, som er knapper og programmering, så bliver det vores liv, teknologien passer sig ind i. Det bliver en mere intuitiv måde at kommunikere med teknologien på, siger Christiane Vejlø.

Hun forventer også, at produkterne bliver bedre til at tale mere sammen. Så ligesom du allerede nu kan bede din telefon om at tænde dit Apple-tv, kommer vi til at se en endnu tættere integration af produkterne.

- Vi ser det rykke ind i flere og flere ting i boligen. Så du kan bede Siri om at låse din dør, hvis du har en digital lås, eller tænde og slukke dit lys, eller styre dine termostater. Så simpelthen styre boligen, siger hun.

Torben Vognsen, der er gadget-ekspert og chefredaktør på tech-magasinet Input, forventer også, at vi kommer til at se mere til både kunstig intelligens og produkter, der taler sammen.

- Så dine højttalere skruer op for musikken, når du er i rummet, eller lyset slukker, når du forlader rummet. Det kan også være, at din intelligente brandalarm tænder dit overvågningssystem og lys, når den lugter røg, siger han.

Det kan også være, at husets komfur og strygejern altid slukker, når du forlader dit hjem, mens robotstøvsugeren og plæneklipperen automatisk går i gang, forklarer Torben Vognsen.

De teknologier findes nemlig allerede, men har hidtil mest været for det dedikerede publikum, fordi det har været meget teknisk og kompliceret at gå til, forklarer Torben Vognsen.

- Det er lidt nørdet endnu, men jeg tror, det bliver mere tilgængeligt for hr. og fru Danmark i løbet af de næste par år, altså at man meget simpelt kan sætte sine ting op til at fungere sammen, siger han.

Vi kan også forvente at se kunstig intelligens integreret i tøj, siger Christiane Vejlø og peger på, at sportstøjmærket Under Armour allerede har opkøbt løbeappen Endomondo, og at sportsmærket Nike har udviklet et "Fuel Band", en slags håndledscomputer møder pulsur.

- Det kan være tøj med indbyggede sensorer, som tracker vores sundhedstilstand, puls, vejrtrækning, svedproduktion og insulinindhold i blodet. Og i første omgang er det meget på sportssiden, men vi ser det også flytte sig over i den generelle livsstil, siger hun.


Fakta: Værd at vide om kunstig intelligens

- Kaldes også AI, artificial intelligence.

- Matematikeren John McCarthy var pioner inden for området og definerede det: Konstruktionen af intelligente maskiner, særligt intelligente computerprogrammer.

- Den kunstige intelligens ses allerede nu i produkter som robotstøvsugere, skakcomputere eller selvkørende plæneklippere.

- Det ses også i digitale assistenter såsom Siri på iPhone eller chatbots som Ikeas chatbot Anna og Nordeas chatbot Nova, der online kan chatte med kunder og besvare simple spørgsmål.

Kilder: DTU, Stanford University, Encyclopædia Britannica.

/ritzau fokus/