En taxichauffør har kørt med Uber-biler alene for at kunne anmelde Uber-chauffører til politiet for piratkørsel. Det bekræftes af flere kilder.
Metoden bliver kraftigt kritiseret af en højprofileret Uber-chauffør, der selv er blevet 'knaldet' på den måde.
Det kommer nu frem i forbindelse med en retssag, som begynder mandag formiddag i Københavns Byret.
- Det, jeg har været udsat for, er en ren bøllemetode og på grænsen til at være agent-virksomhed for politiet. Og jeg ved, at andre Uber-chauffører også er blevet udsat for det.
Det siger Nicolai Jørgensen til Avisen.dk. Han kører for den omdiskuterede kørselstjeneste Uber 5 til 25 timer om måneden. Han er derudover formand for Foreningen for deleøkonomi og tidligere formand for den nu nedlagte forening for Ubers chauffører i Danmark.
Tiltalt for piratkørsel
Mandag formiddag står Nicolai Jørgensen tiltalt i Københavns Byret for piratkørsel. Ikke fordi han er blevet stoppet af politiet og sigtet for ulovlig taxi-kørsel. Men fordi han er blevet politianmeldt af en taxichauffør, der var kunde.
- I januar 2015 blev jeg bestilt af en 'John' til en tur. I Reventlowsgade (indre København, red.) stiger en fyr ind i bilen. Han fortæller ret hurtigt sit rigtige navn. Og at han er taxichauffør og arbejder for taxibranchen, fortæller Nicolai Jørgensen, og fortsætter:
- Manden siger, han vil melde mig til politiet for ulovlig kørsel, og det kun er derfor, han har taget turen. Det får vi så en lille dialog om, før han bliver sat af i Valby. Turen kostede 89 kroner.
Halvandet år efter turen i efteråret 2016 fik Nicolai Jørgensen et brev om, at han var sigtet.
'Man kan mene, hvad man vil'
I foreningen Taxiførere i Danmark bekræfter Søren Nicolaisen, at en taxichauffør fra foreningen har politianmeldt flere Uber-chauffører.
- Det er rigtigt, at et af vores medlemmer har kørt med Uber-biler med det formål efterfølgende at anmelde chaufføren. Det er sket i flere tilfælde, fortæller Søren Nicolaisen til Avisen.dk.
- Hvad siger du til, at det bliver kaldt en bøllemetode?
- Jeg har ikke noget imod den metode, der er blevet brugt. Vi har skubbet på processen for at få politiet og domstolene til at gribe ind. Det kan man så mene om, hvad man vil, siger Søren Nicolaisen, og tilføjer:
- Nicolai Jørgensen burde holde spejlet op foran sig selv. Det er jo ham, der tager loven i egen hånd og gør noget ulovligt ved at køre for Uber. Så hvem er det lige, der har kastet den første sten?
Søren Nicolaisen gør opmærksom på, at da Uber-chaufførerne begyndte at køre i København for mere end to år siden, standsede politiet stort set ingen Uber-biler.
- Tilbage i begyndelsen af 2015 var den her metode en af meget få muligheder for at få sager mod Uber-kørslen bragt frem til politiet. Nu standser politiet selv Uber-biler og har via oplysninger fra SKAT gode bevismaterialer. Derfor bliver den pågældende metode heller ikke brugt mere, siger Søren Nicolaisen.
Bruger energien forkert
Nicolai Jørgensen undrer sig højlydt over, at taxichauffører har bekæmpet Uber ved at politianmelde Ubers såkaldte partnere (altså chauffører) efter ture.
- For det første må det være en politimæssig opgave eventuelt at gøre noget i forhold til Uber-kørsel. For det andet må taxichaufførerne have et enormt dårligt selvværd, når de vil gå ud og 'knalde' Uber-chauffører på denne her måde, siger Nicolai Jørgensen, og fortsætter:
- I stedet for at rende rundt og bruge så meget energi på at bekæmpe Uber, burde taxichaufførerne bruge energien på at give deres kunder opmærksomhed og service. Det vil have langt større effekt.
Som at sælge hælervarer
I Taxiførere i Danmark ryster formanden Søren Nicolaisen på hovedet af kritikken fra Nicolai Jørgensen.
- Taxibranchen konkurrerer gerne med Uber på fair vilkår. Eksempelvis har vi også udviklet smarte apps og er optaget af at levere god service. Men lige meget, hvad Nicolai Jørgensen kommer med af kritik, så berettiger det ham ikke til at køre ulovligt, siger Søren Nicolaisen, og fortsætter:
- Det, Nicolai Jørgensen har gang i, svarer jo til at stille sig op foran Elgiganten og sælge hælervarer med en påstand om, at ekspedienterne inde i Elgiganten er sure.
Nicolai Jørgensen står her mandag foran en dommer i Københavns Byret.
- Så vidt jeg har forstået, risikerer jeg at blive dømt til at betale en bøde på 3.500 kroner eller mere, siger Nicolai Jørgensen.